Parakstīts līgums par Rīgas cirka vēsturiskās ēkas atjaunošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šī gada 13. maijā VSIA “Rīgas cirks” parakstīja līgumu ar SIA "NRJA" par projekta “Rīgas cirka vēsturiskās ēkas atjaunošanas un teritorijas attīstības vīzija” ieviešanu, informēja Rīgas cirka pārstāvji. Darbs pie projekta pirmajā kārtā paredzētajām energoefektivitātes uzlabošanas aktivitātēm sāksies 2020. gadā. 

Savukārt jau tagad Rīgas cirks aktīvi darbojas pie cirka nozares attīstīšanas, organizējot viesizrādes, turpinot rezidenču programmu sēriju un savās telpās uzņemot starptautiskus cirka māksliniekus. Šobrīd Zviedrijas mākslinieku apvienība “Svalbard Company” strādā pie izrādes, kas īpaši radīta Rīgas cirka arēnai, un plašākai publikai vienīgo reizi tiks rādīta jau 15. maijā. Pirmdien sākas arī iepriekšpārdošana uz Rīgas cirka organizētajām izrādēm septembrī un decembrī. 

“Lai arī esam noskaidrojuši sarunu procedūras uzvarētāju, šobrīd galvenais uzsvars ir tieši uz pirmo projekta kārtu, kurā tiks veicināta ēkas energoefektivitāte. Mums kā norišu vietai tas ļaus aicināt cilvēkus siltās telpās, taču saturiski tas labi iezīmē mūsu vīzijas īstenošanos un tuvošanos mērķim – tapšanai par starptautiski atpazīstamu un starpdisciplināru cirka mākslai veltītu ēku un arī organizāciju,” norādīja Rīgas cirka valdes locekle Liene Pērkone.

Straujajā pārmaiņu laikā Rīgas cirks kļūst arvien atvērtāks - ne tikai skatītājiem un mākslinieciskajiem meklējumiem, bet arī idejām par jaunu arhitektūru kā apliecinājumu cirka laikmetīgumam. Kā informēja SIA “NRJA” vadītājs Uldis Lukševics, veidojot piedāvājumu šim projektam, izpildītāji vēlējušies saudzīgi saglabāt vēsturisko kodolu – Jāņa Fridriha Baumaņa projektētā nama fasādi, kā arī atjaunot vēsturisko manēžu, turpinot jauno Rīgas cirka stāstu ar gājēju pasāžu, kas savienos un papildinās Merķeļa un Alfrēda Kalniņa ielas.

"Mūsu koncepcija uz to arī balstās – mēs saglabājam vēsturisko, vēsturisko fasādi pat atjaunosim 19. gs. beigu 20. gs sākuma izskatā, likvidēsim padomju laikā izbūvētos parapetus, kas aizsedz kupolus, fasāde ieņems vēsturisko formu un kupols būs vēl vairāk redzams no ielas, no pilsēttelpas," ieceri raksturoja arhitekts Uldis Lukševics. 

Savukārt Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers norādīja, ka šobrīd tiek turpināts īstenot jau iepriekš rūpīgi izstrādāto stratēģiju. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Varam būt lepni, ka šajā pārejas posmā cirka telpās vēl varam paspēt uzaicināt pasaules raudzes māksliniekus dalībai mūsu rezidenču programmā. Ilgtermiņā tā ļauj attīstīt cirka nozari, nostiprina mūsu tēlu starptautiskā cirka vidē, bet jau šobrīd varam skatītājiem apskatei piedāvāt aizraujošus projektus, kurus iedvesmojušas Rīgas cirka telpas un vēsturiskais konteksts. Rezidenču programmas rezultātā jau 15. maijā Rīgas cirka arēnā uzstāsies starptautiski pazīstamie “Svalbard Company”, pēc tam 12.–15. jūnijā arī Gudruna Holka no Dānijas un jūlijā “CuntsCollective,” teica Ķibers. 

Kabarē vakars ar "Svalbard Company" būs rezidenču programmas rezultātā radīta, skatītāju visaptveroša pieredze, kurā dažādas cirka disciplīnas un jazz/neo soul mūzika tiks izmantoti kā instrumenti, lai runātu par emocionālu, empātiju attīstošu pasauli un lai pasmaidītu par sevi. Savukārt jau no pirmdienas par īpaši izdevīgu cenu iepriekšpārdošanā iespējams iegādāties biļetes uz izrādēm “InTarsi” septembrī un “Machine de Cirque” decembrī.

Rīgas cirks ir daudzfunkcionāls mākslas centrs, un mērķtiecīgi strādā ne tikai pie nozīmīgu un aktuālu cirka izrāžu piedāvāšanas arvien plašākai publikai, bet arī ilgtermiņā veicina cirka nozares attīstību un atpazīstamību Latvijas sabiedrībā.

KONTEKSTS: 

VSIA “Rīgas cirks” izsludinātais arhitektūras metu konkurss “Rīgas cirka vēsturiskās ēkas atjaunošana un teritorijas attīstības vīzijai” tika atvērts 2018.gada 2. martā. Kopumā tika iesniegti un izskatīti 20 darbi, kas piedāvāja dažādas koncepcijas Rīgas cirka ēkas un piegulošās teritorijas attīstībai. 12. jūnijā konkurss noslēdzās bez pirmās vietas ieguvēja, toties tika izvirzītas divas otrās vietas godalgas, kurām tika dots laiks projektu uzlabojumu veikšanai. Komisijas sēdē tika izvēlēts uzvarētājs un parakstīts līgums par projekta īstenošanu ar SIA "NRJA". Vairāk par metu konkursa un sarunu procedūras norisi, kā arī godalgotos darbus iespējams aplūkot mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti