Paraksta vienošanos par atbalstu Latvijas filmu nozarei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP), Nacionālā kino centra (NKC) un Latvijas Televīzijas (LTV) vadītāji parakstījuši vienošanos par atbalsta pasākumiem Latvijas filmu nozarei. Atbalsta pasākumu mērķis ir veicināt žanriski daudzveidīgu Latvijas nacionālo filmu, kā arī kvalitatīvu televīzijas seriālu veidošanu.

Saskaņā ar vienošanos LTV sev pieejamā budžeta iespējās iesaistīsies nacionālo filmu iepirkšanā un demonstrēs nacionālo kino savās programmās. LTV apņēmusies pavasara un vasaras sezonās demonstrēt Latvijas dokumentālās filmas īpašā dokumentālo filmu slejā LTV pirmajā kanālā. Savukārt rudens un ziemas sezonās reizi mēnesī televīzija plāno veidot diskusiju raidījumus par Latvijā vai ārvalstīs veidotām dokumentālajām filmām vai spēlfilmām ar sekojošu minēto filmu demonstrēšanu LTV pirmajā kanālā.

Puses vienojušās, ka LTV sev pieejamā budžeta iespējās iesaistās arī Latvijas nacionālo filmu kopražošanā un popularizēšanā.

Vienošanās arī paredz NKC un LTV kopīgi rīkot un finansēt pasākumus, kas saistīti ar audiovizuālās nozares profesionāļu apmācību, kā arī plašākas sabiedrības mūžizglītības aktivitātēm, lai veicinātu mediju, tai skaitā kino, lietotprasmi.

Līdz 2015.gada 1.jūlijam tiks veikta izpēte par Baltijas valstu sabiedrisko televīziju un nacionālā kino institūciju sadarbības iespējām.

NKC un LTV arī sadarbosies Latvijas simtgades mērķprogrammu izstrādē, projektu izvērtēšanā, kā arī gatavās produkcijas izplatīšanā, paredzot publiskā finansējuma piešķiršanu Latvijas simtgadei veltītu nacionālo filmu un kvalitatīvu televīzijas seriālu veidošanai.

"LTV ir viens no būtiskākajiem kanāliem, lai Latvijā ražotās filmas sasniegtu plašu skatītāju auditoriju. Jau tagad latviešu filmas LTV demonstrē ar atzīstamiem panākumiem, turklāt ne tikai Latvijas filmu klasiku, bet arī aktuālās filmas. Ir ārkārtīgi būtiski stiprināt Latvijas televīzijas un kino nozares sadarbību, televīzijai kļūstot ne tikai par filmu izrādītājiem, bet arī līdzveidotājiem. Ceru, ka Latvijas kino profesionāļiem būs iespējas veidot kvalitatīvas televīzijas filmas un arī seriālus, apzinoties to, ka patlaban seriāla formāts pasaulē kļūst arvien aktuālāks un seriāliem tiek uzstādīti arvien augstāki mākslinieciskie kritēriji," saka Dita Rietuma, NKC vadītāja.

"LTV un Nacionālā kino centra sadarbība ir patiešām svarīga, jo ar kopējiem resursiem ir iespējams daudz būtiskāks veikums un nopietnāka kopīga artava Latvijas kino nozarē. Īpaši būtisks šis spēku apvienošanas solis ir tuvojoties Latvijas valsts simtgadei, kas vairs nav aiz kalniem," norāda LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte, uzsverot, ka konkrētas darbības nepieciešams uzsākt jau šajā gadā, lai ar kvalitatīviem projektiem jau varētu gatavoties mūsu valsts simtgades gadam.

"Pilnvērtīgai Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteikto LTV pienākumu izpildei valsts budžetā ir jāparedz mērķdotāciju atbalsta pasākumiem Latvijas filmu nozarei. Šis ir nacionāli ļoti nozīmīgs mediju un kultūras politikas krustpunkts. NEPLP un LTV veikusi un veiks visas nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu šāda finansējumu gadskārtējā valsts budžeta likumā," uzsver Ainārs Dimants, NEPL padomes priekšsēdētājs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti