Par trim mēnešiem ieilgs Okupācijas muzeja pārbūve; sadārdzinājums vēl nav zināms

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vismaz par trim mēnešiem paildzināsies Okupācijas muzeja pārbūve un, visticamāk, 5,2 miljonus eiro vērtais projekts arī sadārdzināsies. Tas tādēļ, ka būvdarbu laikā ekspertiem radušās šaubas par padomju laikā izbūvētās ēkas konstrukciju drošību un atbilstību mūsdienu būvniecības standartiem. Ēkas īpašnieks – „Valsts nekustamie īpašumi” – pasūtījis papildu ekspertīzi, un būvniecības gala termiņš pagarināts līdz 30.septembrim. Okupācijas muzejs tikmēr turpina mitināties pagaidu telpās un par radušos situāciju pagaidām neraizējas.

„Pārāk ilgi šis projekts ir iestrēdzis dažādos birokrātijas valgos. Un es ļoti ceru, ka izvēlētie būvnieki būs spējīgi īstenot šo projektu noteiktajā laikā,” pērn 29.maijā, parakstot līgumu ar SIA „Skonto Būve” sacīja kultūras ministre Dace Melbārde. Būvniekiem darbs bija jāpaveic 12 mēnešos par apmēram 5,2 miljoniem eiro

Ieilgs Okupācijas muzeja pārbūve
00:00 / 03:35
Lejuplādēt

Gandrīz gadu vēlāk ap Okupācijas muzeju joprojām ir žogs, iekšpusē redzami celtnieku vagoniņi. Vietām atsegti vecās ēkas pārsegumi, bet piebūvei top pirmais stāvs.

 

Saskaņā ar sākotnējo līgumu būvdarbiem te būtu bijis jābeidzas jūnija beigās.

Taču būvdarbu gaitā atsegtās 1970.gadā celtās ēkas konstrukcijas radīja bažas ekspertiem. Tika pasūtīta papildu drošības pārbaude, kuras slēdzienu varētu saņemt jūnija vidū. Līdz ar to pagarināts arī līgums ar būvniekiem, stāsta „Valsts nekustamo īpašumu” attīstības pārvaldes projektu direktors Jānis Ivanovskis-Pigits.

„Tā kā būvniecības laikā ir atklāti visādi neparedzēti papildu darbi – gan demontējot, gan rokot būvbedri, kur tika atklāti dažādi vecu ēku pamati un konstrukcijas, kas nav demontētas no siltumtrases – tas viss ievilka šos būvdarbus," sacīja Ivanovskis-Pigits. "Un, atbilstoši līgumam, būvniekam ir pielīgtas tiesības par neparedzētiem darbiem prasīt papildu termiņu. Šobrīd ar divām vienošanām galējais būvniecības termiņš ir pagarināts līdz 30.septembrim,”

Līdz šim veiktie papilddarbi būvniecību neesot sadārdzinājuši, jo izdevies ietaupīt citviet,

bet „Valsts nekustamo īpašumu” pārstāvis pagaidām atturas komentēt, kā projekts varētu sadārdzināties pēc ekspertīzes slēdziena saņemšanas.

„Kas attiecas uz konstrukcijām, ir skaidrs, ka, iespējams, būs jāveic kādi papildu projektēšanas darbi un pastiprinoši būvdarbi. Bet mūsu projekts ir plānots tā, ka mums ir neliela finanšu rezerve, kurā mēs plānojam iekļauties. Bet konkrētus skaitļus es jums pašlaik nosaukt nevarēšu,” paskaidroja Ivanovskis-Pigits.

Būvniekus un projektētājus par nepietiekamu izpēti pasūtītājs nevaino. „Šinī gadījumā tas tiešām ir uzskatāms, neparedzams apstāklis, jo skaidrs, ka neviens to ēku izjaukt nevarēja, kad tur atradās muzejs, lai to konstatētu," uzsvēra Ivanovskis-Pigits. "Tāpat arī pirms būvniecības līguma noslēgšanas neviens neveica rakšanas darbus, lai pilnībā visu pārskatītu. Tā diemžēl nenotiek.”

Savukārt arhitekta Gunāra Birkerta „Nākotnes nama” piebūves celtniecība pašlaik pat apsteidzot grafiku.

„Tas, ka celtniecības laikā notiek dažādi starpgadījumi, kur objektīvu iemeslu dēļ palielinās celtniecības laiks, kaut kādā ziņā jau ietilpa mūsu plānos. Mēs ar to rēķinājāmies,” saka Okupācijas muzeja direktora vietniece Līga Strazda. Pēc teju septiņiem gadiem, kas pārbūves gaidās pavadīti pagaidu telpās, daži mēneši vairs nešķiet daudz.

„Pašreiz šis aizkavējums mums neko neietekmēs, esam tam pat atraduši pozitīvu pielietojumu. Papildu laiks mums ļauj precizēt un koriģēt, piemēram, vestibila izvietojumu tā, lai tas labāk atbilstu apmeklētāju interesēm," pastāstīja Strazda. "Paralēli atkal notiek darbs arī pie jaunās ekspozīcijas pārskatīšanas, lai piemērotu to mūsdienu situācijai.”

Ja būvdarbi neieilgs vēl vairāk, Okupācijas muzejs durvis Strēlnieku laukumā atkal varētu vērt nākamā gada pirmajā pusē. Bet jau pēc mēneša, 1.jūnijā, apmeklētājiem pēc neliela remonta atkal atvērs „Stūra mājas” ekspozīciju Brīvības un Stabu ielas stūrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti