Par simbolismam Baltijas mākslā veltīto izstādi Baltijas Asamblejas balvu piešķirs Gintai Gerhardei-Upeniecei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar Baltijas Asamblejas (BA) balvu mākslā šogad apbalvos mākslas zinātnieci Gintu Gerhardi-Upenieci, 8. oktobrī lēmusi starptautiska žūrija. Gerhardi-Upenieci apbalvos par starptautiskā izstāžu cikla “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā” īstenošanu, vēstīts Saeimas mājaslapā.

BA balvu literatūrā piešķirs igauņu rakstniekam Vahuram Afanasjevam (Vahur Afanasjev) par romānu “Serafima ja Bogdan” (“Serafima un Bogdans”), kurā viņš spilgti ataino unikālas kopienas dzīvi Eiropas austrumu pierobežā, gaidot pastardienu.

Savukārt balvu zinātnē saņems lietuviešu zinātnieks Virģinijs Šikšnis (Virginijus Šikšnys) par izciliem sasniegumiem biomedicīnā – novatorisku pētījumu CRISPR-Cas9 genoma rediģēšanā.

Katras balvas apjoms ir 5000 eiro, un tās iecerēts pasniegt gadskārtējās BA sesijas ietvaros 4. novembrī Viļņā.

Žūrijā bija deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Latviju žūrijā pārstāvēja Diāna Laguna, Bārbala Simsone un Guna Zeltiņa.

Līdztekus uzvarētājiem BA balvai šogad bija nominēts latviešu rakstnieks Andris Akmentiņš par savu ieguldījumu latviešu literatūrā pēdējos gados (divi romāni – “Skolotāji” un “Meklējot Ezeriņu”, savukārt zinātnē – Edīte Tišheizere (Leščinska), Ieva Rodiņa, Dita Jonīte un Lauma Mellēna-Bartkeviča par kolektīvo monogrāfiju “Neatkarības laika teātris. Latvijas teātra parādības un personības gadsimtu mijā un 21.gadsimtā”.

BA balva ir dibināta 1994. gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. Pērn balvu literatūrā piešķīra prozistei, dzejniecei un esejistei Birutei Jonuškaitei (Birutė Jonuškaitė), balvu mākslā – režisoriem Kristīnei Briedei un Audrjum Stonim (Audrius Stonys), savukārt balvu zinātnē – fiziķim Robertam Eglītim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti