Par Nacionālās koncertzāles projekta sagatavošanu atbildēs ministrija, ieceres īstenošanu vadīs Rīgas dome

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kultūras ministrija sagatavos Nacionālās akustiskās koncertzāles būvniecībai nepieciešamo valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu metu konkursam, iesaistīties projekta īstenošanai nepieciešamo dokumentu sagatavošanā un iesniegšanā valdībā, kā arī nodrošinās likumprojekta izstrādi, bet pēc koncertzāles nodošanas ekspluatācijā uzraudzīs nomas līguma noslēgšanu ar koncertzāles pamatnomniekiem. Savukārt Rīgas dome nodrošinās Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanas vadību, informēja Kultūras ministrijas pārstāvji.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība), Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis, SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētāja Inga Cerbule un valdes loceklis Uldis Rakstiņš 3. augustā elektroniski parakstīja nodomu protokolu Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta īstenošanai Rīgas Kongresu nama un tam piegulošo īpašumu teritorijā.

Līdz ar nodomu protokola noslēgšanu Kultūras ministrija (KM) apņemas sagatavot valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu starptautiskā metu konkursa norisei un iesaistīties tā dokumentācijas izstrādē, nodrošināt KM un Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes kompetencē esošo Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanai nepieciešamo atzinumu u.c. ar to saistīto dokumentu sagatavošanu, projekta attīstībai nepieciešamo normatīvo aktu projektu un Ministru kabineta lēmumu projektu sagatavošanu un iesniegšanu valdībā, nodrošināt likumprojekta izstrādi par Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanu, uzturēt aktuālu Nacionālās koncertzāles telpu programmu, sadarbojoties ar Nacionālās koncertzāles nākotnes rezidentiem, un iesaistīties projekta īstenošanas uzraudzības procesā, kā arī pēc Nacionālās koncertzāles projekta pabeigšanas un objekta nodošanas ekspluatācijā uzraudzīt nomas līguma noslēgšanu ar koncertzāles pamatnomniekiem.

Rīgas dome, parakstot nodomu protokolu, apņemas nodrošināt Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanas vadību: sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību (LAS) organizēt starptautisku metu konkursu par koncertzāles būvniecības ieceri un sarunu procedūru ar metu konkursa uzvarētāju būvprojekta izstrādei, sadarbībā ar LAS organizēt projektēšanas uzdevuma un tehnikās specifikācijas izstrādi, balstoties uz Nacionālās koncertzāles telpu programmu, ko ir izstrādājusi KM sadarbībā ar Nacionālās koncertzāles nākotnes rezidentiem, kā arī veikt visas tehniskās darbības Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanai nepieciešamā nekustamā īpašuma formēšanā un izveidošanā, atsavināt Kongresu namu no SIA "Rīgas nami" par labu pašvaldībai atbilstoši izstrādātajam projekta risinājumam, kas atbalstīts valdībā, kā arī noslēgt ilgtermiņa nomas līgumu ar KM norādītajiem Nacionālās koncertzāles pamatnomniekiem.

Savukārt SIA "Rīgas nami" (līdz Kongresu nama atsavināšanai par labu pašvaldībai) apņemas nodrošināt nodomu protokola parakstītājus ar tās rīcībā esošo informāciju un dokumentiem par līdz šim veiktajām izpētēm, projektēšanas darbiem u.c., rezervēt Rīgas Kongresu namu Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanai, sadarboties ar Rīgas domi tehnisko darbību veikšanā saistībā ar Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanai nepieciešamā nekustamā īpašuma formēšanu un izveidošanu.

Tāpat nodomu protokolā paredzēts, ka starptautiskā metu konkursa norises un būvprojekta izstrādes laikā Rīgas Kongresu nams tiks izmantots kā Latvija Nacionālā simfoniskā orķestra mēģinājumu norises vieta, noslēdzot telpu nomas līgumu ar SIA "Rīgas nami."

Nodomu protokolā paredzēts finansējums un pozīcijas starptautiskā metu konkursa sagatavošanai un norisei 490 622,48 eiro apmērā. Darbs pie metu konkursa sagatavošanas ir uzsākts; konkursu paredzēts izsludināt šī gada rudenī.

Kā norādīja KM, par Nacionālās koncertzāles būvprojektam nepieciešamo finansējuma apjomu un finansējuma kārtību nodomu protokola parakstītāji vienosies atsevišķi pēc starptautiskā metu konkursa iepirkuma rezultātu noskaidrošanas – 12 mēnešu laikā pēc projektēšanas darbu pabeigšanas atbilstošs tiesību akts tiks virzīts izskatīšanai valdībā (prioritārais modelis – Rīgas dome īsteno būvniecības ieceri ar aizņēmumu Valsts kasē).

KONTEKSTS:

2022. gada 8. martā valdība lēma atbalstīt Kultūras ministrijas priekšlikumu par piemērotāko no Latvijas Arhitektu savienības izraudzītajām vietām Nacionālās akustiskās koncertzāles novietnei Rīgas centrā izraudzīties Rīgas Kongresu namu. Savukārt 25. maijā Rīgas domes sēdē pieņemts lēmums par pašvaldības un Kultūras ministrijas sadarbību Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanā, koncertzāles projektu īstenojot Rīgas Kongresu namā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti