Kultūras rondo

LNB ar izstādi ievada notikumu ciklu "Latviešu grāmatai - 500"

Kultūras rondo

Krāsa un vārds - pētnieciskie instrumenti Barbaras Gailes izstādē "Krāsas"

"Liepājas Mākslas forums" - mūsdienu mākslas jaunatklājumu svētki

Par mūžību, bezgalību un cilvēcību – sāksies Liepājas Mākslas forums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

24. septembrī pulksten 18.00 līdz ar laikmetīgās mākslas izstādes “Izolācija” atvēršanu tiks atklāts jau septītais mūsdienu mākslas, mūzikas un starpžanru festivāls “Liepājas Mākslas forums”. Trīs dienu laikā – no piektdienas līdz svētdienai – apmeklētāji aicināti piedzīvot Eiropas kino seansus, džeza, laikmetīgās kormūzikas un kamermūzikas koncertus, dejas un kustību izrādes, izzinošas sarunas un meistarklases, kā arī Liepājas Leļļu teātra pirmizrādi, informēja organizatori.

Festivāls, kuru ik gadu rīko Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars", apmeklētājus šogad sagaidīs ne tikai koncertnama telpās, bet arī dažādās pilsētas vietās – kultūras namā “Wiktorija”, bijušajā klubā “Kursa”, kā arī pilsētas skvēros. Kā uzsvēra festivāla veidotāji,

Mākslas foruma programmā šogad iekļautie notikumi runā par mūžības, bezgalības un cilvēcības tēmām, kas aktuālas pēc-izolācijas laikmetā.

Piektdien, 24. septembrī, pulksten 18.00 koncertzāles mākslas telpā tiks atklāta kuratores un mākslas zinātnieces Astrīdes Rogules veidota piecu Latvijas mūsdienu vizuālās mākslas meistaru – Leonarda Laganovska, Jura Artūra Putrāma, Kriša Salmaņa, Vilņa Vītoliņa un Armanda Zelča – radīto darbu izstāde. Kā norādīja koncepta autore, izstādei izvēlētie darbi nāk no izolācijas – topošā Laikmetīgās mākslas muzeja krājuma, kas uz Liepāju ceļos, pateicoties sadarbībai ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju. Izstāde koncertzāles 1. stāva galerijā būs skatāma līdz 21. oktobrim.

Tūlīt pēc izstādes atklāšanas – 24. septembrī pulksten 19.00 beļģu horeogrāfe un dejotāja Lizbeta Gruveza uz koncertzāles lielās skatuves izdejos franču komponista, sapņotāja Debisī smalkās mūzikas partitūras. Rīkotāji atklāja: "“Klavieres dejo Debisī” ir fizisks dialogs starp dejotāju Lizbetu Gruvezu un pianisti Klēru Ševaljē. Beļģu dejotāju Gruvezu, viņas spēju no skatītāja paģērēt neatslābstošu uzmanību atcerēsies 2018. gada “Liepājas Mākslas foruma” vērotāji – toreiz Gruveza rādīja savu smalkjūtīgo, meistarīgi uzasināto spēju sapludināt kustību ar mūziku, izdejojot Boba Dilana dziesmas." 

Atklāšanas vakara turpinājumā tiks atdzīvināts pilsētas leģendārais klubs “Kursa”. Ar mūsdienīgu džeza un elektroniskās mūzikas salikumu uzstāsies modernā džeza grupa “Lupa”. Pēc tam notiks nostalģiska ballīte-diskotēka “Aldis Ermanbriks”, kas būs ironiska replika par kādreiz populāro Latvijas Televīzijas raidījumu "Varavīksne", kuru vadīja mūziķis, ierakstu kolekcionārs un pirmais populārās mūzikas žurnālists Latvijā – Aldis Ermanbriks. 

Sestdien, 25. septembrī, pulksten 12.00 un 14.00 skvērā pie pieminekļa bojā gājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem notiks horeogrāfes Kristīnes Brīniņas vadīta kustību klase “MOveMENT”, kurā bērni vecumā no 6 līdz 9 gadiem aicināti piedalīties kopā ar vienu no saviem vecākiem vai citu aizbildni. Tā būs iespēja ikvienam dalībniekam iepazīties un izmēģināt dokumentālas dejas metodi, pēc kuras tapusi festivāla trešās dienas programmā iekļautā izrāde “Izdzīvot bērnus”. 

Kultūras namā “Wiktorija” 25. septembrī sadarbībā ar Rīgas Starptautisko kino festivālu izveidota daudzpusīga kino dienas programma. To veido trīs spēcīgi Eiropas kino darbi par mūžības un vispārcilvēciskām tēmām. Kino seansi pieejami pulksten 15.00, 17.00 un 21.00. 

25. septembrī pulksten 19.00  Latvijas Radio koris un franču diriģents Rolāns Erabedjāns aicinās uz libāniešu izcelsmes franču skaņraža Zada Multaka skaņās tverto ēģiptiešu atvadu rituālu, kas tapis pēc “Mirušo grāmatas”. Pirms koncerta notiks muzikologa Dāvja Enģeļa vadīta saruna ar Zadu Multaku. 

Pirmoreiz “Liepājas Mākslas foruma” pastāvēšanas laikā tiks īstenota sadarbība ar Liepājas Leļļu teātri. Mazākie foruma apmeklētāji būs pirmie, kas savām acīm skatīs režisora Ģirta Šoļa interpretāciju par Ērika Kestnera pasaules slaveno darbu “Mazais cilvēks”. Izrāde skatītājiem būs pieejama trīs seansos – svētdien, 26. septembrī, pulksten 11.00, 13.00 un 15.00. 

Svētdien, 26. septembrī, pulksten 12.00 un 15.00 skvērā Avotu ielā 6 notiks Kristīnes Brīniņas dokumentālās dejas izrādes “Izdzīvot bērnus” pirmizrāde. Tā ir piecu Liepājā dzīvojošu vecāku apņemšanās uz izrādes laiku kļūt par saviem bērniem. Vecāki burtiski ir mācījušies no savām atvasēm, lai ar kustības, teksta un mūzikas starpniecību izprastu un skatītājiem pārraidītu savu bērnu intereses, bailes un viņu redzējumu par pasauli.

Pulksten 17.00 festivālu noslēgs franču mūsdienu mūzikas grandi. Mistiķa Olivjē Mesiāna bībeliskā apokalipse “Kvartets laika galam” un Pjēra Bulēza novatoriskās kompozīcijas atskaņos belģu kameransamblis “Het Collectief”. Interesenti un entuziasti aicināti arī uz pirmskoncerta sarunu pulksten 16.00 koncertzāles 2. stāva galerijā.

Apmeklējot Liepājas Mākslas foruma pasākumus, apmeklētāji tiks lūgti uzrādīt Covid-19 sertifikātu, kas apstiprina noslēgtu vakcinācijas kursu vai infekcijas pārslimošanu pēdējo 6 mēnešu laikā. Uz pasākumiem, kuros paredzētas ģimenes zonas, bērniem, kas vecāki par 12 gadiem, jāuzrāda negatīvs testa rezultāts vai vakcinācijas/pārslimošanas sertifikāts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti