Dienas ziņas

Bērni ar omikronu slimo viegli, jāuzmana zīdaiņi

Dienas ziņas

Attaisno digitālās televīzijas lietā apsūdzētos

Gada vārds – "kvadrātkods", gada nevārds – "sadarbspējīgs"

Par 2021. gada vārdu atzīts «kvadrātkods», par nevārdu – «sadarbspējīgs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Par 2021. gada vārdu kļuvis "kvadrātkods", bet par nevārdu atzīts "sadarbspējīgs (pārslimošanas sertifikāts)". Gada spārnotā teiciena tituls ticis Valsts prezidenta Egila Levita paustajam pēc vakcīnas saņemšanas – "Ļoti labi jūtos – es neko nejūtu!", paziņoja Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas un Latvijas Rakstnieku savienības ikgadējās akcijas "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens" rīkotāji. 

Starp gada nevārda finālistiem bija "iekļaujoša valoda", "lokalizē (ugunsgrēku)" ierobežošanas vai apdzēšanas vietā, "murālis" sienas gleznojuma vietā, "posts" ieraksta vietā – pirmo vietu pārliecinoši ieguva pēc daudzu iesūtītāju domām nevārda godu pelnījušais "sadarbspējīgs" – digitālā Covid-19 (tostarp pārslimošanas) sertifikāta vietā, norādīja akcijas rīkotāji.

Savukārt par gada vārdu pēdējā kārtā cīnījās "balstpote", "līdzestība", "ribjosla", "staķīši" un "tīkšķis", taču par uzvarētāju tika apstiprināts "kvadrātkods", proti, ātrās atbildes kods, ko veido kvadrātveida laukumā izkārtoti mazāki kvadrāti.

Rīgas Latviešu biedrības valdes izraudzītais 2021. gada spārnotais teiciens, ko paziņoja Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis, ir epidemiologa Ugas Dumpja kādā LTV raidījumā teiktais "Sapinušies sociālajos tīklos", bet aptaujas žūrijas ieskatā uzvarētājs ir Valsts prezidenta Egila Levita komentārs pēc potes saņemšanas: "Ļoti labi jūtos — es neko nejūtu!"

2021. gada spārnotā teiciena kategorijā finālā iekļuvuši arī ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa "Draugi, nav labi!", Zemkopības ministra biroja vadītāja Jāņa Eglīša "Govij štepseli izraut nav iespējams!", Gaita Lazdāna dziesmā "Mirdzēt vai dzist" iesūtītāju saklausītie piedziedājuma vārdi "Sadursimies, rokās sadursimies!" un Roberta Priekuļa ieraksts "Tevi noķers pie mājas durvīm un nopotēs kā traku suņuku."

Cīņā par gada savārstījuma godu spēkiem mērojās "Bitkoina maininga pūlu hešre[i]ts", "Ceļa ziemas uzturēšanas darbi" un "Testu var neveikt persona, kura ir bijusi pozitīva ar vīrusu Covid-19 mazāk kā 90 dienas iepriekš no inficēšanās brīža vai ir potēta pret šo vīrusu 21 dienu atpakaļ, no otrās puses skaitot", taču par uzvarētāju tika atzīts Māra Berga pamanītais virsraksts "Honda līdz 2050. gadam plāno panākt 0 bojāgājušos uz ceļiem".

Aptaujas žūrijā darbojās literatūrfilosofe un tulkotāja Ieva Kolmane, kultūras žurnāliste Linda Kusiņa-Šulce, terminologs Aldis Lauzis, tulkotājs un Latviešu valodas attīstības kopas vadītājs Uģis Nastevičs, sociolingviste Vineta Poriņa, rakstnieks Pēteris Pūrītis, literatūrzinātniece, latviešu valodas un literatūras skolotāja Lita Silova, akadēmiķis Andrejs Veisbergs, žurnālists un publicists Egils Zirnis.

Akcijas rīkotāji aicināja 2022. gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena kandidātus sūtīt uz [email protected].

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti