Kultūras ziņas

Latviski izdota Federiko Fellīni autobiogrāfija

Kultūras ziņas

Kino nozare ceļā uz klimatneitralitāti

Sejauts – gada vārds, vaibs – gada nevārds

Par 2020. gada vārdu atzīts «sejauts», par nevārdu – «vaibs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Noslēgusies Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas un Latvijas Rakstnieku savienības ikgadējā, jau astoņpadsmitā akcija “Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens”. Par 2020. gada vārdu kļuvis "sejauts", bet par nevārdu atzīts "vaibs". Gada spārnotā teiciena titulu ieguvis aicinājums — “Mēs paliekam darbā jūsu dēļ. Jūs palieciet mājās mūsu dēļ!”.

No iesūtītajiem 2020. gada vārdiem lielākā daļa ir saistīti ar pandēmiju un tās ietekmi uz mūsu dzīvi.

“Mēs redzējām, ka latviešu valoda joprojām dzīvo un attīstās. Lai gan tieši 2020. gadā skaļāk izskanēja bažas, ka jaunā latviešu paaudze, tiklīdz ir kaut kādas spilgtas emocijas jāizsaka, meklē pēc angļu vārda,” atzīmēja žūrijas pārstāvis, žurnālists, publicists, dzejnieks Egīls Zirnis.

Starp 2020. gada spārnoto teicienu finālistiem iekļuvuši: premjerministra Krišjāņa Kariņa novembra nogales frāze: “Draugi, nav labi!” un jūnijā paustā atziņa, ka “Divi metri nekur nepazudīs”; Valsts prezidenta dzīvesbiedres Andras Levites aprīļa sākuma uzrunā izskanējusī doma: “Pašlaik mēs visi atrodamies vienā laivā, bet dažiem ir jāairē”; feisbukā tulkotājas Evijas Lipartes uzietā frāze: “Aitai plāns B (ir) vienmēr.” Savukārt martā izskanējušais Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta aicinājums — “Mēs paliekam darbā jūsu dēļ. Jūs palieciet mājās mūsu dēļ!” — ieguvis 2020. gada spārnotā teiciena godu.

Par 2020. gada nevārda finālistiem atzīti: “ekrānšāviņš”, ko vēlams aizstāt ar vārdu “ekrānuzņēmums”; “podkāsts”, kā vietā, lai izvairītos no neērtībām, “o” izrunājot kā divskani, labāk lietot vārdu “raidieraksts”; “mājsaimniecība” ar pamatnozīmi — saimniecības (privātai, arī individuālai, ģimenes lauksaimnieciskai ražošanai paredzēta zemes platība līdz ar attiecīgajām celtnēm, inventāru, lauksaimniecības dzīvniekiem) darbu kopums vai personiskā dzīvojamā māja, dzīvoklis, ar tiem saistītais priekšmetu un darbu kopums — nepareizi lietota vārda “saime” vai jaunvārda “mājsaime” (kopums, ko veido cilvēki un kam ir kāda kopēja pazīme, kopējas īpašības, piemēram, saista radniecība vai mājoklis) nozīmē.

Ieva Kolmane par vārda "mājsaimniecība" lietojumu
00:00 / 00:36
Lejuplādēt

Tulkotāja Ieva Kolmane skaidroja: “Šis vārds bieži tiek lietots nevietā, proti, “saimniecība” ir ekonomikas vienība, un “mājsaimniecībai” būtībā vajadzētu būt ēku, lopu, ļaužu kompleksam, visu ar saimniecību saistīto darbu kompleksam. Biežāk mēs to lietojam tad, kad mēs domājam tikai par cilvēkiem, kas dzīvo kopā. Šajā nozīmē ieteicams būtu vārds “saime” vai būtībā jaunvārds “mājsaime”."

Par 2020. gada nevārdu kļuvis “vaibs”, ko ieteicams aizstāt ar vārdiem “gaisotne” un “noskaņa”.

2020. gada vārda finālā izvirzījušies: “mājsēde” (pārvietošanās ierobežojumi ārpus dzīvesvietas), “kovidioti” (apzīmējums ļaudīm, kam šī vārda lietotāja ieskatā ir atšķirīgs viedoklis par vīrusa SARS-CoV-2 izraisīto sērgu), “burbulis” ar jaunu nozīmi — tuvējais informācijas un cilvēku saskarsmes loks (infekcijas ierobežošanas nolūkā) un par 2020. gada vārdu atzītais “sejauts” — neveiklā “mutes un deguna aizsega” vietā.

Akcijas rīkotāji atgādināja, ka zīmīgākos pamanītos vārdus un teicienus uz e-pasta adresi [email protected] var iesūtīt visu gadu.

Šogad rīkotāju deleģētajā žūrijā strādāja literatūrfilosofe un tulkotāja Ieva Kolmane (Latvijas Rakstnieku savienība), filoloģe un “Latvijas Avīzes” kultūras žurnāliste Linda Kusiņa-Šulce, literārais redaktors, tulkotājs un terminologs Aldis Lauzis, tulkotājs un RLB Latviešu valodas attīstības kopas vadītājs Uģis Nastevičs, sociolingviste, Latvijas Okupācijas muzeja vadošā pētniece Vineta Poriņa, komunikācijas praktiķis Pēteris Pūrītis, literatūrzinātniece, Rīgas Franču liceja latviešu valodas un literatūras skolotāja Lita Silova, valodnieks, LU profesors un Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis Andrejs Veisbergs un laikraksta "Diena" žurnālists un publicists Egīls Zirnis, informēja akcijas organizatori. 

Pārbaudi, cik labi atceries pērnā gada spilgtākos citātus, kas iezīmēja nozīmīgākos notikumus Latvijā un pasaulē - TESTS: Kurš ko ir teicis 2020. gadā?

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti