Panorāma

Muzeju nakts atkal apmeklētāju iecienīta

Panorāma

Krievijas "tautiešu politika" - lielākais risks drošībai

Pabeigta Rundāles pils restaurācija

Pabeigta Rundāles pils restaurācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

24. maijā, kad svinēs Rundāles pils  pamatakmeņa ielikšanas gadskārtu, pilij un tās darbiniekiem būs dubultsvētki - atklās divas jaunas telpas un būs pabeigta Rastrelli projektētā nama un interjera restaurācija, kas ilga pusgadsimtu.

Hercoga laikā pils Lielajā galerijā klāja svinību galdu. Meistari te vēl pieslīpē un pielabo seno ozolkoka parketu.

„Varam diezgan precīzi datēt.  Tas ir 1767. gads. Tad parēķiniet… Un gaisā jūtams šo putekļu aromāts. Tas ir 18. gadsimts.  Loga ailā vēl var redzēt - notiek pelēkās krāsas retuša, redzēsiet, kādā veidā paņem mazu otiņu un ar punktiņiem aizpilda trūkstošās vietas,” rāda un stāsta Rundāles pils direktors Imants  Lancmanis.

Neticami, ka to izdevies paveikt - saka restauratori. Sarežģītākais bijis attīrīt sienas un griestus no sārņiem un krāsojuma, kas slēpa senos gleznojums.

„Nekad nevar zināt, kas ir apakšā zem krāsu kārtām - pēkšņi parādās puķes, puķu vītnes.  Tas ir tas interesantais. Paņem mazus paraudziņus, uztaisa analīzes, kādi krāsu toņi ir izmantoti tajā laikā un pēc iespējas tuvu izmanto,” skaidro monumentālās glezniecības restauratore Zinaida Grīnfelde.

Vissmagāk gājis ar hercoga bibliotēkas restaurāciju. Telpas un interjera atjaunošana prasīja 11 gadus. Griesti jau pirms Pirmā pasaules kara bijuši ļoti nožēlojamā stāvoklī un pilnībā pārgleznoti.  

„Dažādi minējumi, kāpēc tik atšķirīgs... vai pēdējais bija palicis, vai kāda steiga, vai meistari bija aizbraukuši. Šis plafons ir apvīts ar daudzām mīklām,” kādu īpašu objektu rāda restauratore Inese Mežkaze.

Katūna tapetes darinātas pēc precīza 18.gs. parauga. Ilgi meklēts, kas tādas varētu izgatavot, līdz atrasts neliels uzņēmums Igaunijā.   Bet Nacionālā bibliotēka solījusi grāmatas, kādas varēja piederēt hercogam.

Rundāles pils izpēte un restaurācija sākās pirms 50 gadiem, un nu beidzot var teikt, ka Zemgales pērle ir gatava. Pils restaurāciju varēja pabeigt pateicoties privāto mecenātu ziedojumiem. Direktors atzīst - gandarījums ir milzīgs:

„Tā būs vienīgā vieta, kur varēs redzēt, kāda pils bija pašā sākumā tieši pirms 50 gadiem, kad ienācām. Paredzēts saglabāt uz visiem laikiem kā pierādījumam tam, kādā stāvoklī bija pils. Jo cilvēki netic, skatoties blakus visu to mirdzumu, ka tāda varēja būt visa pils. Cilvēki bieži saka -  pils gatava, ko tālāk darīsiet? Pirmkārt, viņas uzturēšana ir ne mazāk grūta kā vienreizēja restaurēšana. Nupat ar restauratoriem apskatījām, kur Zelta zālē jau sāk bojāties,  ar laiku nāk izsāļojumi no veidojumiem, paceļas zeltījums, un beigu beigās, kur apmeklētāji kaut ko ir nodauzījuši, nolauzuši... (..)”

Rundāles pils nav un nebūs tikai hercoga rezidences ilustrācija. „Turpināsim uzlabot interjeru ar priekšmetiem, kam ir ļoti augsts mākslinieciskais līmenis. Kādreiz šeit bija Rembranta glezna. Rembranta nebūs, bet mēs cenšamies. Pilij jākļūst par nozīmīgāko tēlotājas un lietišķās mākslas muzeju Latvijā,”  pārliecināti saka Imants Lancmanis, kurš pils atjaunošanai veltījis 50 sava mūža gadus.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti