Pabeigta Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja fasādes restaurācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pabeigti ielas fasāžu atjaunošanas darbi, logu atjaunošana un ieejas portāla restaurācija Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā Palasta ielā 2, Rīgā. Būvdarbi sākti šī gada martā un īstenoti piecos mēnešos. Tie ir pirmie nozīmīgie ēkas atjaunošanas darbi vairāk ekā pusgadsimta laikā, informē VAS “Valsts nekustamie īpašumi” valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja ēka celta 1748. gadā, tā atrodas Rīgas vēsturiskajā centrā un nozīmīgajā 13. līdz 20. gadsimta arhitektūras piemineklī – Doma baznīcas un klostera ansamblī. Kā skaidro Renārs Griškevičs, dokumentālas liecības vēsta, ka iepriekš ēkas fasādes pārbūves darbi norisinājušies 1884. gadā arhitekta Kārļa Johana Felsko vadībā, un tolaik izveidotā fasādes kompozīcija ir saglabājusies līdz pat mūsdienām.

“Darbi tika veikti rūpīgi, ievērojot Latvijas Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes norādes, Esam gandarīti, ka šogad, neskatoties uz pandēmijas radītajiem apstākļiem un tās izaicinājumiem, esam raduši iespēju atjaunot fasādi vēl vienai skaistai, vēsturiskai ēkai Rīgā, kas nu var priecēt ne tikai muzeja apmeklētājus un darbiniekus, bet arī Rīgas viesus,” atklāj Griškevičs.

Viņš arī norāda, ka pēdējie nozīmīgie ēkas remontdarbi veikti 20. gadsimta astoņdesmito gadu izskaņā, kad laika posmā no 1988. līdz 1989. gadam daļai muzeja ēkas jumta tika nomainīti dakstiņi.

VNĪ valdes priekšsēdētājs atzīmē, ka “līdz ar to nupat pabeigtie ēkas fasādes atjaunošanas darbi uzskatāmi par vēsturisku notikumu, kas ļaus ēkai Palasta ielā pēc vairāk nekā gadsimta atgūt savu kādreizējo cienību.

Muzeja ēkas arhitektoniski māksliniecisko izpēti un fasādes atjaunošanas darbu būvprojektu VNĪ vadībā izstrādāja SIA “Arhitektoniskās izpētes grupa”. Būvdarbus veica AS “Būvuzņēmums Restaurators”, savukārt būvuzraudzību nodrošināja SIA “Būvēlogs projekti”. Projekta kopējās izmaksas ir 207 150 eiro (bez PVN). Finansējuma avots – programma UNESCO Pasaules kultūras mantojuma “Rīgas vēsturiskais centrs” teritorijā esošo valsts ēku sakārtošanai – bīstamības un avārijas situāciju novēršanas pasākumu nodrošināšanai.

Griškevičs skaidro, ka Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs ir vecākais publiskais muzejs Latvijā un Baltijā un laika gaitā tas ir izveidojies par vienu no lielākajām kultūrvēsturiskā mantojuma krātuvēm Latvijā. Muzeja krājumā ir vairāk nekā pusmiljons priekšmetu, kas sistematizēti aptuveni 80 kolekcijās. Tie atspoguļo Rīgas politisko un ekonomisko attīstību, kultūru un sadzīvi no pilsētas rašanās līdz pat mūsdienām, kā arī Latvijas kuģniecības vēsturi. Muzeja krājumā ietvertie priekšmeti pēc to izcelsmes attiecas ne tikai uz Rīgu un Latviju, bet aptver plašu ģeogrāfisko areālu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti