Pabeigta Jaunā Rīgas teātra jaunā apjoma pāļu iestrāde, uzsākta pazemes darbnīcu izbūve

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēkas pārbūves gaitā Lāčplēša ielā 25, Rīgā, sekmīgi pabeigta plānotā pāļu izbūve jaunajam teātra ēkas apjomam, teātra pagalmā sākta pazemes darbnīcu izbūve, informēja VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

2020. gada vasarā atsāktā JRT jaunās ēkas pāļu iestrāde pagalma zonā sekmīgi īstenota. VNĪ skaidroja: “Darbu veikšanai atšķirībā no tradicionālajām pāļu urbšanas metodēm tika izvēlēti risinājumi, ko vairāk nekā 40 valstīs un 6 kontinentos jau iepriekš ir īstenojusi viena no pasaulē vadošajām specializētām ģeotehnisko darbu celtniecības kompānijām “Keller”: pāļu iestrādei vienlaikus tika pielietotas 3 atšķirīgas dziļo pamatu izbūves tehnoloģijas – DSM (grunts stabilizācija), VDW (sekantu urbpāļi) un Jet Grouting (cementa – ūdens maisījuma injekcijas).”

“Kopš būvlaukuma nodošanas jūlijā būvuzņēmēja “SBSC” galvenais uzdevums bija saudzīga pāļu risinājuma izstrāde un izpētes darbu veikšana. Nemitīgi uzraugām darbu veikšanu, lai apkārtējo ēku iedzīvotāju dzīves kvalitāte un blakus esošo vairāk nekā 100 gadus veco celtņu drošība neciestu. Šobrīd redzam, ka risinājums ir sekmīgs un pāļu iestrāde ir pabeigta. Izaicinājumu netrūkst arī tālākajā projekta gaitā, tostarp uzsākot pazemes daļas uzbūvi, kur paredzētas modernas teātra darbnīcas. Tieši pagraba jeb pazemes daļa ir viena no svarīgākajām projekta sastāvdaļām, kas ļauj īstenot ieceri “teātris – māja”, paredzot, ka visu teātra izrādei vajadzīgo, sākot ar dekorācijām un beidzot ar gatavu izrādi, varēs īstenot vienkopus, netērējot liekus transporta, cilvēku un laika resursus,” norādīja Griškevičs.

Jaunā Rīgas teātra ēkas rekonstrukcija
Jaunā Rīgas teātra ēkas rekonstrukcija

Šobrīd no vēsturiskās JRT ēkas pēc demontāžas ir palikusi ēkas fasāde, divas saglabājamās kāpņu telpas, kā arī atsevišķi pagalma fasāžu posmi. Ēkas pārbūves gaitā demontēto teātrim raksturīgo Eduarda Smiļģa portretu plānots projekta beigu posmā atjaunot. Veikta pagalmā esošā transformatoru punkta demontāža, bez kuras nebija iespējams turpināt jaunās ēkas izbūves darbus. Izbūvēts jauns pagaidu transformatoru punkts un apkārtējā kvartāla ēkām izveidots pagaidu elektroapgādes pieslēgums. Lai atvieglotu gājēju un autosatiksmi Lāčplēša ielā, ir veikta gājēju tuneļa pārbūve, samazinot aizņemto ielas platību.

“Šobrīd noslēgumam tuvojas perimetra režģžogu betonēšana un ir uzsākti grunts izstrādes darbi pagalmā. Atbilstoši izstrādātajam tehniskajam projektam, grunts izstrādi plānots veikt vairākos desmitos tvērienu, paralēli uzsākot pamatu plātnes betonēšanu un pāļu rievsienas balstīšanu. Pēc nulles cikla un pagraba telpu, kurās atradīsies jaunais dekorāciju cehs, izbūves, darbi turpināsies pie virszemes apjoma betonēšanas. Vecajā JRT ēkā ir uzsākta esošo pamatu pastiprināšana, izpildot to pa nelieliem posmiem, jo veicot darbus negaidīti atklājies, ka esošā nama pamatu pēda atrodas seklāk nekā projektētās pagraba grīdas augstuma atzīme. Paralēli ir uzsākta arī citu saglabājamo konstrukciju nostiprināšana un sagatavošana savienošanai ar jaunbūvējamo ēkas iekšējo dzelzsbetona karkasu”, stāstīja “SBSC” pārstāvis Juris Pētersons.

Jaunās – daudz plašākās teātra ēkas aprises taps redzamas jau 2021. gada vasarā. Līdz šim laikam plānots pabeigt pagalma apjoma galveno būvkonstrukciju izbūvi. Saskaņā ar arhitektu ieceri un teātra vajadzībām telpu platība tiks teju divkāršota – no 5146 m2 līdz 9767,1 m2. Teātris varēs izmantot trīs skatītāju zāles, vairākas mēģinājumu zāles, aktieriem un citiem teātra darbiniekiem nodoto “radošo stāvu”, kā arī modernas darbnīcas pagrabstāvā.

Kamēr JRT teātris atrodas pašreizējā pagaidu mājvietā Miera ielā, kur vienlaikus notiek sagatavošanās un projektēšanas darbi Miera ielas “TAB FAB” radošā kvartāla attīstībai. Būvniecību tur plānots pa posmiem sākt nākamajā gadā, sākot ar kvartāla ieejas mezglu – radošo industriju inkubatoru un Latvijas kultūras akadēmijas Filmu skolai paredzētajām elpām, netraucējot Jaunajam Rīgas teātrim un plānotā Eiropas finansējuma apguvei.

KONTEKSTS:

VNĪ noslēdzis līgumu ar iepirkuma konkursa uzvarētāju – pilnsabiedrību “SBSC” par līguma summu – 29,9 miljoni eiro. Tajā iekļauti ne tikai būvdarbi, bet arī projektēšanas risinājumi papildu drošības pasākumu veikšanai, BIM tehnoloģiju izmantošana, autoruzraudzība un ēkas apsaimniekošana uz pieciem gadiem par kopējo summu 22 miljoni eiro, kā arī teātra tehnoloģiskais aprīkojums un iebūvētās mēbeles par kopējo summu 7,9 miljoni eiro.

JRT būvniecība turpināsies saskaņā ar pilnsabiedrības “Zaigas Gailes birojs un Partneri” izstrādāto projektu.

Darbi JRT ēkas būvlaikumā tika apturēti 2018. gada beigās, jo parādījās plaisas blakus esošajās mājās. 2019. gada jūlija beigās pasūtītājs – "Valsts nekustamie īpašumi" – līgumu ar būvnieku – pilnsabiedrību “RERE būve 1” lauza, tam sekoja tiesāšanās par līgumu, bet gada beigās panākts mierizlīgums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti