Panorāma

Ko ēdīsim 2025. gadā?

Panorāma

LU piesaista nākamos zinātniekus

Pabeigta Brāļu kapu centrālā siena

Pabeigta Brāļu kapu centrālās sienas restaurācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Allažu šūnakmens siena kļuvusi gaiša un  strēlnieku sejas atkal ir saskatāmas. Pēc četru gadu ilgas restaurācijas noslēdzies nozīmīgs posms Rīgas Brāļu kapu ansambļa atjaunošanā. Centrālā siena ar mātes Latvijas tēlu, ko uzreiz ieraugām, ieejot valstiski nozīmīgajā un vēsturiskajā kultūras piemineklī, ir uzspodrināta. Restaurācija paveikta par ziedojumiem, un lielu daļu naudas saziedoja Latvijas Televīzijas skatītāji.

Sastatnes, kas ieskauj centrālo sienu, tūdaļ būs prom. Restauratori ir pielikuši punktu darbiem, kas ilga četras sezonas. Šūnakmens attīrīts no sārņiem un sūnām, aiztaisītas plaisas, salabotas sadrupušās plāksnes.

"Kad atkāpjas pārdesmit metrus un paskatās kopplānā uz to, ir laba sajūta," atzīst Rīgas pieminekļu aģentūras galvenais restaurācijas speciālists Ivo Graudums. "Daudz darba izdarīts. Vizuālais iespaids kļuvis ļoti patīkams, ja klāt vēl nāk priekšlaukums, kas mums bija īpašs objekts, sarežģīts."

Laukumā ir ieklāts oriģinālais Allažu šūnakmens, kas dabā gan vairs nav atrodams.

Atjaunoti strēlnieku bareljefi, Zemgales, Kurzemes, Vidzemes un Latgales heraldiskie tēli, ģerboņu galerijas. Māte Latvija. Daudzi sienas fragmenti nebija pieredzējuši kārtīgu restaurāciju kopš uzcelšanas.

Lielāko daļu restaurācijas darbiem vajadzīgās  naudas saziedoja - četros gados kopā 165 tūkstoši eiro.

"Gribu pateikt lielu paldies visiem ziedotājiem, faktiskti tā ir tauta, kas ziedo. Paldies pašvaldībām, kas atbalstīja ar ģerboņiem. Tas bija ļoti liels atbalsts. Visiem paldies, kas teica labus vārdus, nesa pīrādziņus mūsu restauratoriem," saka Rīgas Brāļu kapu fonda valdes priekšsēdētāja Mirdza Stirna.

28.oktobrī atzīmēs šī valsts un militārās vēstures pieminekļa simtgadi. Un, lai turpinātu Rīgas Brāļu kapu ansambļa restaurāciju, arī šoruden Latvijas Televīzija turpinās tradīciju, Lāčplēša dienā 11.novembrī rīkojot akciju un aicinot ikvienu ziedot. Šoreiz centrālajiem vārtiem. Arī te darbu apjoms būs liels. Restaurācija noritēs pakāpeniski 3-4 gados. Centrālo vārtu sakārtošanai nepieciešams apmēram 102 tūkstoši eiro.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti