Dienas ziņas

Viena no labākajām feldšerēm -- Nīcas novadā

Dienas ziņas

Laiks kāpt uz slēpēm!

Konkurss -- jaunais kultūras kanons Rēzeknē

Otro gadu Rēzeknē rīko skolēnu kultūras kanona konkursu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai veicinātu diskusiju par Latvijas kultūras mantojumu un mākslas vērtībām, nacionālo identitāti un sabiedrības kolektīvo atmiņu, skolu jauniešiem jau otro gadu tiek rīkots konkurss par Latvijas kultūras kanonu. Šoreiz reģionālā kārta norisinājās Rēzeknē, Latgolas vēstniecībā „Gors”, un jauniešu komandu prezentācijās iezīmējās tās vērtības, kas svarīgas tieši Latgales reģionam.

Šā gada konkursa mērķis ir pievērst skolēnu uzmanību kultūras un mākslas vērtību aktuālajiem procesiem mūsdienu Latvijā. Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas komandas top trīs ir šāds: Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs “Zeimuļs”, mākslas filma „Cilvēka bērns” un Baltinavas amatierteātris “Pallādas”

Jaunieši kultūras kanonā labprāt ietvertu tās vērtības, kas nozīmīgas tieši Latgales reģionam šajā laikā posmā.

„Uzreiz sapratu, ka esmu Latgalē, mēs lepojamies par šī reģiona vērtībām, bet tanī pašā laikā gribu teikt to, ka „Cilvēkbērns”, ka šodien tika minēts šeit, tika minēts arī Rīgā un citos reģionos, tāpat vieta kā „Zeimuļs” un „Gors” noteikti varētu būt un bija man jaunumi, kurus tik labi nepārzināju, kas man liks pašai vairāk iepazīt un meklēt informāciju,” stāsta Socioloģijas un kultūrizglītības asociācijas pārstāve, žūrijas komisijas locekle Inese Pitkeviča. „Bet „Cilvēkbērns” varētu būt numur viens, „Zeimuļs” būtu otrs.”

Darbs pie Latvijas kultūras kanona veidošanas tika uzsākts 2007.gadā un tajā ietvertas 99 kultūras vērtības. Kanons liek secināt, ka mums pieder milzīgas kultūras bagātības, kuras ir jāzina katram latvietim.

Ne tikai mudina izpētīt, bet arī padomāt par tām vērtībām, kas tad ir svarīgas un ko viņi gribētu, lai saviem bērniem varētu rādīt, runāt, ko varētu saviem draugiem stāstīt,” norāda Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas skolotāja Skaidrīte Bambale, “kaut vai par to pašu Latviju un kā prezentēt tās mūsu latviskās vērtības.”

Divas no komandām – Rēzeknes valsts poļu ģimnāzija un Rugāju novada vidusskola ieguva iespēju piedalīties konkursa otrajā kārtā, kas februāra sākumā notiks Rīgā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti