Oresta Silabrieža kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nupat skaistā ceremonijā sadalītas "Kilograms kultūras" balvas, bet žūrija turpina strādāt, pamanot nozīmīgus kultūras notikumus. Lai tas nepaliktu tikai žūrijas sarunu lokā, piedāvājam arī jums, lasītāji, klausītāji, skatītāji, ielūkoties, kas ievērības vērts kultūrā šonedēļ. Par sapņu pieredzi, kur simulācijām varēs piekļūt ar virtuālās realitātes palīdzību, par mūziku, ko izjust un uzklausīt un par Hokusai kinoizstādi. Orests Silabriedis sagatavojis izlasi ar kultūras notikumiem, ko apmeklēs pats un iesaka arī jums!

1. ČETRI TALANTĪGI "Š"!

ČELLISTA ĒRIKA KIRŠFELDA UN PIANISTES HERTAS HANSENAS JAUNĀ PROGRAMMA 24. FEBRUĀRĪ VENTSPILĪ UN 26. FEBRUĀRĪ RĪGĀ

Viens no mūsu izcilākajiem un ilgmūžīgākajiem kamermūzikas duetiem izvēlas talantus, kuru uzvārdi sākas ar "Š": Gundega Šmite dzied spāņu šūpuļdziesmu, Vilnis Šmīdbergs spožā jaunības sonātē rāda izdomu un temperamentu (10 minūtēs ietilpināti vismaz 10 gadi trauksmaina cilvēka mūža), arī no Dmitrija Šostakoviča kamerdarbiem ņemts jaunības gadu opuss, un visubeidzot te ir Roberts Šūmanis ar hitu “Fantāzijskaņdarbi”. Kopā ar mūziku – Dāvja Eņģeļa stāsti. Jā, būs arī koncerts Durbes pilī 10. martā. Varbūt nav lieki atgādināt, ka jābrauc nevis uz Kurzemes dienvidu Durbi, bet uz Tukumu.

2. LNSO UN GUNTIS KUZMA

Karlsona, Pulenka un Stravinska mūzikas programmu 23. februārī Lielajā ģildē atskaņo tēvs un dēls Osokini, LNSO un diriģents Guntis Kuzma

Gunta Kuzmas straujā augsme raisa arvien lielāku interesi. Piektdienas koncertā viņa pārraudzībā būs Jura Karlsona iespaidīgās dzīves un nāves dejas par Korneija “Sida” tēmu, Fransisa Pulenka bezkaunīgi ekletiskais, šarmanti kinematogrāfiskais Koncerts divām klavierēm (solo spēlēs Andrejs un Sergejs Osokini) un Igora Stravinska teatrāli aizraujošais balets “Petruška”. 

3. HOKUSAI

Filma “Britu muzejs piedāvā: Hokusai” kinonamā “Citadele” 22. februārī 

Pats neesmu bijis uz šīm kinoizstādēm, bet tie, kas bijuši, saka – ir vērts! Šoreiz tiks digitāli atdzīvināti Hokusai darbi. Gan jau arī slavenais vilnis un citas Fudzi cikla ainas, taču tas nebūt nav viss, ko Hokusai garā mūža laikā paveicis. Aicinājumā uz šo dzīvās mākslas seansu ir norādes gan uz paša mākslinieka interesanto dzīvesgaitu, gan uz Rietumu pēcgājējiem, kas ņēmuši iedvesmu Hokusai darbos. Savukārt filmas treilerī redzams, ka Hokusai darbi pārtop it kā animācijas filmās. Digitālās mākslas vēstures avangards – teikts anotācijā.

4. IZSTĀDE PAR SAPNI

23. februārī RIXC galerijā atvērs Zanes Zelmenes izstādi Simulacrum

Gandrīz vai neomulīgi lasīt ziņu par to, ka reiz mēs spēsim ierakstīt savu sapņus (tos, ko redz miegā) un skatīties ekrānā. Varbūt pat mācēsim izraisīt sapņu iestāšanos. Vismaz tā teikts izstādes anotācijā. Un tagad mums tiek solīta šāda kontrolēta sapņa pieredze, kur simulācijām varēs piekļūt ar virtuālās realitātes un paplašinātās realitātes tehnoloģijām. Jāiet uz Lenču ielu 2, Rīgā. Tieši pa vidu starp Ugunsdzēsības muzeju un Jūgendstila muzeju.

Lasiet un uzziniet vairāk par "Kilograms kultūras" žūrijas darbu, balvai nominētajiem kultūras notikumiem, un iesaistieties diskusijās ar žūrijas locekļiem balvas mājaslapā: http://www.lsm.lv/kgkulturas/sakums/

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti