Oresta Silabrieža kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šai nedēļai, kad lēnām uz asfalta parādās sniegpārslu kārtas, piestāv ziemeļi. Islandes mūzikas cienītājiem vērts brīvdienas ieplānot Liepājā, kur notiks "Islandes nedēļas nogale". Artura Maskata daiļrades cienītājiem iepriecinājums būs divi pasākumi, kur skanēs komponista mūzika. Savukārt tiem, kuriem Adventa laikā gribas vairāk miera, iespēja izlasīt lielisku grāmatu par Ulsiku. Šīs nedēļas kultūras notikumus iesaka sabiedrisko mediju balvas "Kilograma kultūras" žūrijas pārstāvis Orests Silabriedis.

1. ARTURA MASKATA UN MĀRAS ĶIMELES BRAUCIENS VILCIENĀ

Artura Maskata jubilejas izrāde Mūzikas namā “Daile” 7. decembrī plkst. 19.00

Rādās, ka Latvijas klasiskās mūzikas apritē decembris būs Artura Maskata mēnesis. Lūk, piemēram, ceturtdien Mūzikas namā “Daile” sēdīsimies vienā vilciena vagonā, lai brauktu uz Strenčiem, kur Arturs pavadījis bērnību. Mums sola, ka būs pieturvietas dažādos komponista dzīves punktos.

Ko Artura Maskata dzīvē būs saklausījusi režisore Māra Ķimele, ko ieraudzījusi scenogrāfe Austra Hauks?

Par to šīs ceļojuma piezīmes un skaņas iz Latvijas Radio kora grupas solistiem un viņu spēlētiem instrumentiem. Ar akordeonu Artūrs Noviks, ar kontrabasu Mārcis Lipskis. 300 sliežu kilometru dzīves. Brauciens turp un atpakaļ.

2. TRĪS IZCILI UN PILNĪGI ATŠĶIRĪGI SOLISTI “BALTIJAS SIMFONISKAJĀ FESTIVĀLĀ”

Artura Maskata jaundarbs “Baltijas dziesma” Vidas Miknevičutes, Mari Kalkunas, Aleksandra Antoņenko, kora “Latvija” un LNSO koncertā Lielajā ģildē 9. decembrī plkst. 19.00

Savukārt sestdienas vakarā Lielajā ģildē pirmoreiz klausīsimies Artura Maskata oratoriju “Baltijas dziesma”. Dziedās spožā lietuviete Vida Miknevičute, ko pazīstam kā Tannheizera Elizabeti un Fausta Margarētu, dziedās introvertā Dienvidigaunijas burve Mari Kalkuna un ar Maskata mūziku labi pazīstamais lieltenors Aleksandrs Antoņenko, skanēs kora “Latvija” balsis, spēlēs LNSO, diriģēs Andris Poga, un stāsts būs par Baltijas jūru – ar Vizmas Belševicas bezgalību vienas asaras sāļumā, Paula Ērika Rummo mežrozītēm smilšu krastā, Sigita Gedas kaijām un Ojāra Vācieša zaļgani tuvo un zilgani tālo ūdeni. 

3. ISLANDES PROCESIJAS LIEPĀJĀ

Daniela Bjarnasona Klavierkoncerts “Procesijas” Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” 9. decembrī plkst. 18.00

Klausoties gandrīz vēl jaunā islandiešu komponista Daniela Bjarnasona Klavierkoncertu “Procesijas”, liekas, ka atdzīvojies Bēla Bartoks un nu pastaigājas pa pelnaino Islandes zemi, pārgalvīgi nostājas uz mirklīgi pieklusuša geizera, jūsmo par ūdenskritumiem un izliekas mulsi slēpjam silto avotu sniegto neizsmeļamo prieku. Autors diriģēs Liepājas Simfonisko orķestri, iespaidīgo solopartiju spēlēs Vikingurs Oulafsons, kuru dzirdēsim arī sestdienas naktskoncertā un svētdienas pēcpusdienā, un tas viss kopā ir nosaukts par “Islandes nedēļas nogali”, un ir sajūta, ka Liepāja un Islande labi sader kopā. 

4. ULSIKA BĒRNĪBAS ETĪDES

Ingunas Cepītes grāmata “Ulsiks”

“Ulsiks” nonāk vienlaikus trijos plauktos – pie bērnības tēlojumiem, pie dokumentālās memuārliteratūras un savā ziņā arī pie Latvijas mūzikas vēstures.

Cik slaidi rakstīta, tik slaidi lasāma grāmata.

Ulsiks ir ļoti dzīveskārs un izziņas prieka pilns, viņš saprot pieaugušos labāk, nekā tie palaikam izprot viņu pašu, un pāri visam Ulsiks stipri godā savus vecākus – Ausmu Derkēvicu un Imantu Cepīti, izcilos diriģentus un kormākslas producentus, tas nekas, ka pie saviem koriem viņi ir biežāk nekā mājās. Ulsika paziņu lokā ir čellists Māris Villerušs, komponists Marģeris Zariņš, mūzikas vēsturnieks Oļģerts Grāvītis, mēs te satiekam slavenības un plašākai publikai nezināmus personāžus, kas ne mazāk spilgti. Pievienojos Anitai Rožkalnei, kas grāmatas pēcvārdā saka – gaidīsim turpinājumu. Ir pavisam labi, ja par mūsu kultūras vēsturē nozīmīgiem cilvēkiem uzzinām arī no šāda rakursa. 

Ieskatieties arī "Kilograma kultūras" mājaslapā, iepazīstiet balvas nominantus un žūrijas komentārus!

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti