Ogres pašvaldība un KM paraksta nodomu protokolu par iespēju Ogrē attīstīt muzikālo teātri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

26. februārī kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) un Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (Nacionālā apvienība) parakstīja nodomu protokolu par iespēju Ogrē attīstīt muzikālo teātri. Saskaņā ar nodomu protokolu Ogres pašvaldība apņemas izveidot, attīstīt un uzturēt nepieciešamo infrastruktūru Ogrē, bijušā Ogres Tautas nama ēkā, savukārt Kultūras ministrija (KM), izpildoties šiem priekšnosacījumiem, apņemas sadarboties ar pašvaldību, veicinot muzikālā teātra attīstību, informēja KM pārstāvji.

Nodomu protokolā pašvaldība apņēmās savā īpašumā iegūt bijušā Ogres Tautas nama ēku, nodrošināt ēkas būvniecībai nepieciešamos pašvaldības budžeta līdzekļus un piesaistīt citu publisko un privāto personu līdzekļus, tai skaitā ziedojumus, nodrošināt ar ēkas būvniecību saistīto sagatavošanas darbu norisi un īstenot būvniecības procesu, tai skaitā atbilstošas publiskās infrastruktūras izveidi, telpu iekārtošanu un aprīkošanu ar nepieciešamo un tehnisko infrastruktūru. Tāpat pašvaldība pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā un atvēršanas nodrošinās ēkas uzturēšanu un pārvaldību, organizēs un nodrošinās muzikālā teātra darbību un tā pakalpojumu pieejamību sabiedrībai.

Savukārt Latvijas Republikas Kultūras ministrija nodomu protokolā apņēmās sadarboties ar Ogres novada pašvaldību finanšu līdzekļu piesaistē teātra ēkas būvniecībai un darbības nodrošināšanai, deleģēt pārstāvi pašvaldības darba grupā teātra darbības modeļa izstrādei un veicināt daudzpusīgas profesionālās mākslas, tostarp muzikālā teātra, attīstību un pieejamību reģionos, paredzot šim mērķim finansējumu Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) īstenotajās mērķprogrammās (kopš 2020. gada VKKF ir mērķprogramma “Atbalsts muzikālā teātra žanra attīstībai”, kuras mērķis ir sekmēt profesionālu muzikālā teātra iestudējumu radīšanu nevaldības sektorā.

Muzikālā teātra ēkas būvniecības projektu plānots īstenot līdz 2024. gada 18. novembrim. Nodomu protokols stāsies spēkā pēc abu pušu parakstīšanas.

“Par muzikālā teātra nepieciešamību Latvijā esmu iestājies vismaz desmit gadus, atgādinot, ka Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kurai ir tikai viens muzikālais teātris – Latvijas Nacionālā opera un balets. [..] Mūsu potenciāls un skatītāju pieprasījums liek nopietni domāt par šāda teātra nepieciešamību un iespēju šo žanru attīstīt patiešām augstā profesionālā līmenī, Ogrei kļūstot par patstāvīgu mājvietu muzikālā teātra žanram Latvijā,” akcentēja Nauris Puntulis.

KONTEKSTS:

2018. gadā tika uzsākta parakstu vākšana, lai panāktu valsts atbalstu Operetes teātra turpmākai darbībai Latvijā. 2020. gada vasarā Operetes fonds Saeimā iesniedza iesniegumu ar teju 12 000 parakstu par operetes teātra atjaunošanu Latvijā, tostarp kā potenciālo teātra mājvietu norādot Ogri.   

2021. gada 25. februārī Ogres novada pašvaldības domes sēdē pieņemts lēmums par bijušā Ogres Tautas nama ēkas Rīgas ielā 15, Ogrē, atsavināšanu sabiedrības vajadzībām ar mērķi rekonstruēt šo ēku Operetes un muzikālā teātra izveidošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti