Kultūras ziņas

Latvijas novadu segu izstāde Kuldīgā

Kultūras ziņas

Sadalītas Autortiesību bezgalības balvas

Tapusi izglītojoša datorspēle par Latgali

Nozīmīgas Latgales kultūras personības «satiekas» jaunā datorspēlē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā sadarbībā ar datorikas speciālistiem ir tapusi izglītojoša datorspēle “Iepazīsimies” jeb “Īsapazeisim”, kas nule oficiāli prezentēta 9.starptautiskā latgalistikas konferencē. Spēlē var izglītoties, uzzinot vairāk par izvēlēto varoni – Latgalei un visai Latvijai nozīmīgu personību – un izklaidēties, nododoties kādam no viņu vaļaspriekiem.

Latgale ir bagāta ar spilgtām kultūras un mākslas personībām, kas pazīstamas ne tikai reģionā, bet arī visā Latvijā un pasaulē. Popularizējot Latgales kultūrvēsturi un mācoties valodu, radīta izglītojoša spēle kā palīglīdzeklis skolotājiem un aizraujošs mācību rīks ne tikai skolēniem vien. Datorspēle “Īsapazeisim” tapusi Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā sadarbībā ar SIA “MS-IDI”, gatavojoties Latvijas Republikas un Latgaliešu kongresa simtgadei.

„Pirmais, kas nāk prātā, ja mēs runājam un domājam par kultūru, tas ir cilvēks, kas kultūru veido. Mēs piedāvājam 33 spilgtu personību darbistabu. Tajā ir ieslēpti gan tādi priekšmeti, kas atbilst tam laikam, gan tādi priekšmeti, kas neatbilst tam laikam. Spēles vadmotīvs ir laika mašīna. Sākam ar Pēteri Miglinieku un beidzam ar Antonu Slišānu,” stāsta Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas profesore, vadošā pētniece Ilga Šuplinska.

Izvēlētās personības ir zīmīgas ne tikai Latgales, bet visas pasaules kontekstā, neaprobežojoties ar to etnisko piederību.

Tāpēc viņu vidū ir gleznotājs Marks Rotko, dokumentālists Hercs Franks un kinorežisors Teivo Tulio, bet, protams, arī Roberts Mūks, Rainis un Jānis Klīdzējs.

Spēlē var izglītoties, uzzinot vairāk par izvēlētā varoņa personību, un izklaidēties, nododoties kādam no viņu vaļaspriekiem, no kuriem izvēlēti – motokross, ķīmijas laboratorija, ceļošana, makšķerēšana un adīšana.

 „Šajā spēlē lielākais izaicinājums bija grafiskā noformējuma daļa, tieši vizuālais, jo spēlē bija 33 personas ar 33 darbistabām un piecas minispēles. Bija jāuzzīmē šīs latgaliešu ievērojamās personības tādā izmainītā, nedaudz karikatūras stilā, bet tāpat, lai viņus varētu atpazīt. Spēle ir taisīta, lai tā būtu maksimāli vienkārša, lai to varētu saprast jebkurš datorlietotājs, kurš prot apieties ar peli,” skaidro datorspēles tehniskais izstrādātājs Imants Zarembo.

Atliek tikai internetā atvērt atbilstošo vietni, mazliet pagaidīt, līdz spēle ielādējas, izlasīt noteikumus, un aizraujošā Latgales personību iepazīšana var sākties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti