Novāktas Parīzes Dievmātes katedrāles ugunsgrēkā cietušās sastatnes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Francijas galvaspilsētā jaunā veidolā skatienam pavērusies Parīzes Dievmātes katedrāle – restaurācijas darbu veicēji paziņojuši, ka pēc gandrīz pusgadu ilgušiem darbiem beidzot novāktas pērn postošajā ugunsgrēkā smagi cietušās Parīzes Dievmātes katedrāles daļēji sakusušās sastatnes.

Tādējādi ir novērsti draudi, ko sastatnes jeb stalažas radīja gan ēkai, gan restaurācijas veicējiem. Viņu nākamais solis būs lietussargam līdzīgas konstrukcijas uzstādīšana, lai pasargātu katedrāli no nokrišņiem.

Stalažas pie katedrāles bija uzstādītas vēl pirms postošā ugunsgrēka, lai restaurētu katedrāles vairāk nekā 90 metrus augsto torņa smaili, ko pērn iznīcināja 15. aprīļa ugunsgrēks. Kaut arī 200 tonnas smagā sastatņu konstrukcija nesagruva, lielajā karstumā tā pamatīgi deformējās un radīja nopietnus draudus jau tā smagi cietušajai katedrālei.

KONTEKSTS:

Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē izcēlās 2019. gada 15. aprīļa vakarā. Liesmas nopostīja būves jumtu, kā arī daudzas citas ēkas konstrukcijas.

Ugunsgrēks izcēlās laikā, kad notika renovācijas darbi uz katedrāles jumta. Simtiem ugunsdzēsēju pret liesmām cīnījās 15 stundas. Izdevās izglābt būves akmens pamastruktūru, taču uguns iznīcināja jumtu un smaili. Izmeklētāji uzskata, ka ugunsgrēku, visticamāk, izraisīja īssavienojumus, bojājums elektrības vados vai cigaretes izsmēķis.

Savukārt 2020. gada pavasarī katedrāles atjaunošanas darbi tika apturēti koronavīrusa Covid-19 izplatības dēļ. Atjaunošanas darbus atsāka jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti