Notiks Veidenbauma 150.jubilejai veltīta konference

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

26. oktobrī Raiņa un Aspazijas mājā un 27. oktobrī Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātē notiks dzejnieka Eduarda Veidenbauma (1867-1892) simtpiecdesmitgadei veltīta konference “…kaut šaubās un šaubīsies cilvēka prāts..”. Gaidāms arī komponista Andra Dzenīša dziesmu cikla “Četras Eduarda Veidenbauma dziesmas un veltījums” pirmatskaņojums un tēlnieces Olgas Šilovas radītās piemiņas plāksnes prezentācija. Konferenci rīko Rakstniecības un mūzikas muzejs un LU.

Konferences pirmajā dienā, sākot no pulksten 13.00, Raiņa un Aspazijas mājā (Baznīcas ielā 30) ar priekšlasījumiem uzstāsies Jānis Zālītis (”Veidenbauma tēls Raiņa, Andreja Upīša un Viktora Eglīša dramaturģiskajās iecerēs”), Viesturs Vecgrāvis (“Eduarda Veidenbauma dzejas romantiskās trajektorijas: par un pret”), Juris Andrejs Kastiņš (“Veidenbauma dzejas intertekstualitāte”), Marguss Konnula (“Ja Veidenbaums būtu bijis igaunis”), Arnis Vīksna (“Pīpkalonija: pa ausu galam sadzirdētas leģendas”), Andrejs Balodis, Andris Hiršs un Ainārs Kamoliņš (“Eduarda Veidenbauma mehāniskais humānisms”).

Pulksten 16.30 notiks E. Veidenbaumam veltītas dokumentālas īsfilmas pirmizrāde, tēlnieces Olgas Šilovas veidotās dzejnieka piemiņas plāksnes prezentācija un Andra Dzenīša dziesmu cikla “Četras Eduarda Veidenbauma dziesmas un veltījums” pirmatskaņojums Alda Liepiņa un Armanda Siliņa izpildījumā.

27. oktobrī no pulksten 9.00 LU Humanitāro zinātņu fakultātē (Visvalža ielā 4a) ieskatu dažādos E. Veidenbauma daiļrades, personības un laikmeta kontekstos sniegs Skaidrīte Lasmane (“Maksa Štirnera un Eduarda Veidenbauma anarhisms”), Ligita Ašme (“Veidenbauma dzeja kā muzikālās daiļrades katalizators: no 1905. gada anonīmajiem autoriem līdz Jurim Kulakovam”), Raimonds Briedis (“Atskaņa Veidenbauma dzejā”), Māris Salējs (“Veidenbauma nezūdamības likums”), Anda Kubuliņa (“Eduards Veidenbaums Virzas skatījumā”), Iveta Ruskule (“Veidenbauma muzealizācija”) un Janīna Kursīte (“Nokļūšana Tērbatā. Ceļa semantēma laika aspektā (19./20.gs)”).

Konference noslēgsies 27. oktobrī ar dzejas pēcpusdienu Veidenbauma memoriālajā muzejā “Kalāči” ar igauņu dzejnieka un atdzejotāja Margusa Konnulas dzejas lasījumu un J. Kulakova dziesmu cikla “Septiņarpus dziesmas” atskaņojumu (izpilda J. Kulakovs un I. Akuratere).

Jau vēstīts, ka Eduarda Veidenbauma (1867–1892) 150.jubileja tika atzīmēta 3.oktobrī. Zinātniskā konference “…kaut šaubās un šaubīsies cilvēka prāts..” iezīmē, kas jauns noticis Veidenbauma daiļrades izpētē akadēmiskajā jomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti