Notiks talkas topošā Purvīša muzeja teritorijas sakopšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Izcilais ainavists Vilhelms Purvītis ir viena no mūsu lielajām personībām, bet viņam veltīta muzeja līdz šim nav bijis. Šogad, gleznotāja 150. jubilejas gadā, situācija mainās, un viņa bērnības mājās "Vecjaužos" beidzot top Purvīša muzejs, ko veido Imanta Ziedoņa fonds "Viegli". Muzeja izveides process ir tikai pašā sākumā, un kā pirmie darbi iecerētas četras talkas, no kurām pirmā notiks 23. aprīlī. Katrai talkai būs sava tematika, un to laikā notiks muzeja teritorijas sakopšanas darbi. Talkās aicināts piedalīties ikviens muzeja atbalstītājs.

Notiks talkas topošā Purvīša muzeja teritorijas sakopšanai
00:00 / 05:13
Lejuplādēt

Purvīša muzejs top "Vecjaužu" mājās, kas atrodas Ogres novada Taurupes pagastā. Šajās mājās gleznotājs dzīvoja līdz 16 gadu vecumam un tur redzētais Vidzemes ainavas skaistums pilnīgi noteikti iespaidoja viņa dabas izjūtu un radošo rokrakstu.

Aizvadītā gadsimta 90. gados Purvīša dzimtās mājas iegādājās Nīderlandes pilsone Margarēta Lestradēna, un par tām rūpējās vairākus gadu desmitus. Bet šogad, Purvīša 150. jubilejas gadā, viņas tās nolēma atdot atpakaļ Latvijas sabiedrībai. Tā kā viņai ļoti patika, kā strādā Imanta Ziedoņa fonds "Viegli", viņa šo dāvanu uzticēja tieši šī fonda komandai, stāsta fonda "Viegli" padomes priekšsēdētāja un topošā Purvīša muzeja vadītāja Žanete Grende: "Viņa bija iedziļinājusies Ziedoņa muzeja darbībā un teica, ka tas nu gan ir kaut kas brīnumains un ka viņa gribētu, lai mēs padomātu par Purvīša muzeja darbību līdzīgi, kā tas notiek Ziedoņa muzejā. Tātad mums tagad ir mājas, meži, lauki. Ko ar to darīt? Atbildes mēs smeļamies Ziedoņa idejās par talkām un dižkoku atbrīvošanu, un nolēmām sākt ar talkām, iesaistot arī Zaubes iedzīvotājus, Ogres novada iedzīvotājus, jo šī māja pieder sabiedrībai."

Kopumā līdz maija vidum būs četras talkas, katra ar savu tematiku, un pirmā no tām jau sestdien, 23. aprīlī, un tās vadmotīvs ir "Lielais ugunskurs". Talcinieki strādās ''Vecjaužu'' teritorijā, kas ir 80 hektārus liela. Žanete Grende atzīst: "Darbu ir daudz. Un, ja kāds varbūt domā – ko es tur varētu darīt? –, tad es varu pastāstīt, ka mums sestdien būs vairākas brigādes. Viena no tām vīru brigāde ar zāģiem, trimmeriem, jo ir jāapzāģē milzīga aleja. Ja kādam ir zāģis, trimmeris – nāciet, kopā darīsim! Tad tur būs arī ugunskuru pieskatītāji un zaru nesēji. Un otra tāda pati liela brigāde būs visādu drazu lasītāji un sašķirotāji, jo tur ir stikli, plastmasa, pudeles. Nu, kā jau ar laiku viss uzslāņojas. Un teritorija ir liela."

Pirmajai talkai sekos vēl trīs talkas līdz maija vidum, bet pēc teritorijas sakopšanas 17. jūlijā Zirgu staļļa drupās tiks atklāta arī pirmā brīvdabas izstāde "Kas tu esi, Vilhelm Purvīti?", kas tuvāk iepazīstinās ar Purvīša personību.

"Tas mūsu uzdevums ir tāds "ziedonisks" – skatīties uz Purvīti kā uz cilvēku.

Jo mēs zinām Ziedoņa brīnišķīgo teicienu – laiki nav svarīgi, svarīgs ir cilvēks. Tātad, izstāde par to, kāds cilvēks bija Purvītis," skaidro Žanete Grende.

Slavenā ainavista daiļradei veltīta izstāde savukārt ceļu pie skatītājiem sāks jau nedaudz vairāk kā pēc mēneša, 27. maijā, Nacionālajā mākslas muzejā. Tai ir lakonisks nosaukums "Purvītis" un gleznotāja daiļradi atklās visā tās daudzveidībā, stāsta izstādes kuratore Aija Brasliņa: "Protams, izslavēts agra pavasara, ziemeļu pavasara, sniega gleznotājs. Tā ir viena Purvīša atpazīstamības zīme, izkārtne. Bet nav jau viņš tik vienveidīgs, viņš ir mainīgs, daudzveidīgs motīvu ziņā, viņam ir visi gadalaiki. Tāpat ir ne tikai tā brīvā daba, noskaņu ainava, bet ir arī pilsētas skati. Viņš tiešām ir nemitīgi mainīgs gleznieciskā eksperimenta ziņā."

Līdz ar lielo izstādi klajā nāks arī pētnieces Kristiānas Ābeles monogrāfija par Vilhelmu Purvīti, kas piedāvās iepriecinošu atklājumu buķeti gan par Purvīša darbiem un daiļradi, gan viņa biogrāfiju.

Laikam ejot, Purvīti tik ļoti esam kanonizējuši, ka tas jau sāk no viņa atsvešināt, bet sastindzis klasiķa tēls nepavisam neatbilst Purvīša būtībai – uzsver Kristiāna Ābele: "Viņš nemitīgi centās meklēt kaut ko jaunu un no šīs kanonizācijas izbēgt. Viņš bija nemitīgos meklējumos līdz pēdējam brīdim, viņš nebija tāds cilvēks, kas varētu iekapsulēties. Šajā sakarā manā grāmatā nebūs tādu vārdu kā klasiķis, kā dižgars un vēl dažu, ar kuriem mēs viņu esam dāsni apveltījuši, jo arī tas attālina, noliekot viņu uz pjedestāla un nepalīdzot ieraudzīt viņa mākslu no pašam radītājam tuva skatu punkta."

Izstādi "Purvītis" Nacionālajā mākslas muzejā atklās 27. maijā, bet jau šo sestdien, 23. aprīlī, notiks pirmā talka topošajā Purvīša muzejā, kas atrodas "Vecjaužu" mājās Ogres novada Taurupes pagastā. Tai sekos vēl trīs talkas – 30. aprīlī, 4. maijā, kā arī 14. maijā, kad visā Latvijā notiks Muzeju nakts pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti