Notiks Raiņa un Aspazijas simtpiecdesmitgadei veltīta konference

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Atzīmējot latviešu literatūras klasiķu Raiņa un Aspazijas simtpiecdesmitgadi, Latvijas Universitātes (LU) Literatūras, folkloras un mākslas institūts, kura pētnieki savulaik sagatavojuši izdošanai Raiņa Kopotu rakstu zinātnisko izdevumu 30 sējumos (1977-1986) un arī turpmāk piedalījušies abu autoru dzīves, darbu un personības izpētē un garīgā mantojuma aktualizēšanā, aicina uz akadēmisku starpdisciplināru konferenci "Rainim 150. Un rīts būs jāpieņem, lai kāds tas nāks".

Konference notiks no 6. līdz 9.oktobrim. Tajā iecerēts no laikmetīga skatpunkta vietējā un starptautiskā mērogā interpretēt, pozicionēt un popularizēt Raiņa daudzpusīgo personību un viņa māksliniecisko un intelektuālo mantojumu.

Konference tiks atklāta 6.oktobrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē. Pēc svinīgām uzrunām, kamerkora "Jasmīns" muzikāla sveiciena un Jaunā Rīgas teātra aktieru Ģirta Krūmiņa un Kaspara Znotiņa Raiņa dzejas lasījuma sekos Vairas Vīķes-Freibergas, Vitas Matīsas un Gundegas Grīnumas priekšlasījumi.

Konferences turpinājums - darba grupu sēdes un noslēguma diskusija no 7. līdz 9. oktobrim - notiks LU Akadēmiskajā bibliotēkā. No 7.oktobra tur būs aplūkojamas arī trīs Raiņa jubilejai veltītas izstādes: "Raiņa un Aspazijas darbu pirmizdevumi", "Rainis citās valodās" un "Pētījumi par Raini".

Konferencē piedalīsies Latvijas un Lietuvas augstskolu mācībspēki un pētnieki, kuri pārstāvēs Lietuviešu Literatūras un folkloras institūtu, LU Humanitāro zinātņu, Sociālo zinātņu un Vēstures un filozofijas fakultāti, Liepājas Universitāti,  Daugavpils Universitāti, Rīgas Stradiņa universitāti, Latvijas Kultūras akadēmiju, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Raiņa un Aspazijas muzeju, Latvijas Literatūras centru un LU Literatūras, folkloras un mākslas institūtu.

Konferences darba grupās tiks aplūkotas dažādas Raiņa daiļrades un personības šķautnes: "Rainis - latviešu nacionālās un kultūras identitātes veidotājs", "Rainis - dzejnieks", "Rainis - dramaturgs", "Raiņa lugu skatuviskā interpretācija", "Rainis - politiķis un valstsvīrs”, "Rainis - žurnālists un kultūras darbinieks", "Rainis - filozofs", "Rainis un pasaules literatūra".

Konferences noslēgumā notiks diskusija "Raiņa pētniecība un interpretācija", kurā tiks rezumētas laikmetīgās pamatnostādnes klasiķa mantojuma un personības redzējumā, kā arī apkopoti viedokļi par status quo Raiņa izpētē un ieskicēti turpmākie pētnieciskā darba mērķi un uzdevumi.

7. un 8.oktobrī LU portālā būs skatāma konferences tiešraide. Konferences programma lasāma LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti