Notiks publiska diskusija par kultūras priekšmetu nelikumīgas aprites mazināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

25. aprīlī pulksten 13.00 Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē (NKMP) notiks tiešsaistes diskusija par kultūras priekšmetu nozīmi, to apdraudējumu un nepieciešamo rīcību ar kultūras priekšmetiem saistītu nelikumīgu darbību mazināšanai, informēja NKMP pārstāvji.

Diskusijā jomas profesionāļi – NKMP Kultūras priekšmetu aprites daļas vadītājs Jānis Asaris, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš, kā arī mākslas tirgus un tiesībsargājošo instanču pārstāvji – skaidros dažādus ar kultūras priekšmetu apriti saistītus jautājumus: kas ir uzskatāms par kultūras priekšmetu vai aizsargājamu senlietu, kā rīkoties, tādu atrodot, un kādi ir noteikumi kultūras priekšmetu izvešanai vai ievešanai valstī.

"Vēstures iznīcināšana ir jāaptur ar stingrām sankcijām," uzsvēra Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Dr. arch. Juris Dambis. "Tomēr jāapzinās, ka šajā jomā neeksistē tikai melnā un baltā zona, bet arī pelēkā, kura var kļūt gaišāka. Aizraušanos ar mākslas un antikvāro priekšmetu kolekcionēšanu un vēstures izzināšanu sabiedrībā nevajadzētu apkarot. Jārada sistēma, kas sakārto mākslas un antikvāro priekšmetu ērtas, drošas un legālas aprites iespējas."

"Kultūras priekšmetu nelikumīgas aprites ierobežošana nevar būt tikai tiesībsargājošo un kultūras iestāžu atbildība. Svarīgi, lai savu atbildību apzinātos visi kultūras priekšmetu apritē iesaistītie – gan mākslas vērtību un vēstures liecību tirgotāji, gan kolekcionāri, kā arī sabiedrība kopumā. Tāpēc mūsu uzdevums ir ne tikai uzraudzīt mākslas un vēstures priekšmetu apriti, bet arī vairot sabiedrībā zināšanas un izpratni par prasībām un labāko praksi šajā jomā," saka Latvijas Republikas Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš.

Diskusijā tiks aplūkotas arī mākslas tirgus aktualitātes, kā arī Krimināllikuma grozījumi un to ietekme uz kultūras priekšmetu aizsardzību. Savukārt vēstures entuziasts un pēdējos gados lielākā monētu depozīta atradējs Augusts Gerdts dalīsies ar savu pieredzes stāstu.

Sarunu moderēs NKMP Kultūras priekšmetu aprites daļas eksperts Mārcis Kalniņš. Diskusija būs skatāma Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes profilā "Facebook", kur komentāru sadaļā ikviens interesents varēs uzdot sev interesējošos jautājumus, kā arī tiešraidei līdzi sekot varēs portālā LSM.lv.

Diskusija aizsāk informatīvo kampaņu par kultūras priekšmetu nelikumīgas aprites mazināšanu. Kampaņa norisināsies visā informatīvajā telpā – masu medijos, sociālajos medijos un pilsētvidē, ieskaitot starptautisko lidostu "Rīga", Rīgas Pasažieru staciju un Rīgas Starptautisko autoostu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti