Notiks lekcija par pagājušā gadsimta slavenākajiem mīlas stāstiem Jūrmalā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jūrmalas pilsētas muzeja filiāle Aspazijas māja 11. februārī plkst. 17.00 aicina uz vēsturnieces Ingas Sarmas lekciju “Mīla kūrortā”, kas notiks tiešsaistē Aspazijas mājas "Facebook" lapā, informēja pasākuma rīkotāji.

”Nav statistikas datu, cik pāriem viegls flirts Jūrmalas balto smilšu pludmalē vai Horna koncertdārzā beidzies ar mūžīgas mīlas solījumu. Bet  karstas jūtas Jūrmalā ir plaukušas visos laikos. Vēsturniece Inga Sarma savā lekcijā pievērsīsies slavenākajiem mīlas stāstiem, kuri kūrortā aizsākušies pagājušā gadsimta sākumā un 20.–30. gados. Tikai daži no pāriem, kas daudziem likuši kult mēles – turīgais būvuzņēmējs un arhitekts Kristaps Morbergs un par viņu 17 gadus jaunākā baltvāciete Auguste Luīze Morberga; dramaturgs Rūdolfs Blaumanis un viņa drauga dzejnieka Viktora fon Andrejanova sieva Marija fon Andrejanova; literatūrzinātnieks Antons Birkerts  un viņa sekretāre Elza Bite,” vēstīts pasākuma pieteikumā.

“Es runāšu par tā laika zināmākajiem pāriem, jo kuru gan interesēs, kā Jānis mīlēja Mildu. Lai gan ir arī ļoti interesanti mīlas stāsti, kur iesaistītās personas nebija visiem labi zināmas. Par tiem arī mazliet,” solīja Inga Sarma. Vēsturniece atzina, ka 19. gadsimta beigas un 20. gadsimta pirmā puse bija jūtu izpausmēm daudz pateicīgāks laiks: “Mūsdienās cilvēki ir piemirsuši romantiku. Kontaktējas izmantojot tehnoloģijas. Agrāk dāmai sūtīja vēstules uz iesmaržināta papīra. Tagad ir e-pasts. Agrāk savstarpējās attiecībās bija noslēpums. Tas piedeva garšu, radīja satraukumu, lielu saviļņojumu.  Lai parādītu savas jūtas, pat tikai simpātijas,  bija vajadzīgs laiks un izdoma. Tagad viss ir vienkāršojies. Attiecību kultūrā ir ļoti daudz zaudēts.”

Kopš Covid-19 radītie ierobežojumi liedz rīkot tikšanās klātienē, Aspazijas māja kā tikšanās platformu izmanto sociālo tīklu "Facebook".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti