Kultūras rondo

Māri Čaklo atminot: krājums “Viņi dejoja vienu vasaru” un izstāde “Bezgalīgā atgriešanās”

Kultūras rondo

Jana Jacuka iestudējusi solo izrādi "Baiļu rutīna" par sāpīgu tēmu – vardarbību

Teātru darbība ierobežojumu laikā. Komunikācija ar skatītājiem nav viegla

Noteikto ierobežojumu dēļ teātriem veidojas gara un sarežģīta komunikācija ar skatītājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

"Lūdzu, saglabājiet biļetes. Sekojiet līdzi tā teātra mājaslapai, kurš uzņēmies saistības. Sekojiet līdzi Kultūras ministrijas mājaslapai, sociālajiem tīkliem," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" aicina Latvijas Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba.

Komunikācija ar skatītājiem, pārceļot un atceļot izrādes noteikto ierobežojumu dēļ, teātriem ir sarežģīts process un būs arī ļoti garš.

"Tas būs nenormāli garš saraksts ar izrādēm, kura uz kādu datumu, kāda secība, vājprātīgs darbs, ko mēģinām salikt kopā," atzīst Vimba.

Nacionālajā teātrī līdz Jāņiem bija iecerētas aptuveni 200 izrādes, tās ir jāpārplāno.

"Vienu daļu izrāžu piedāvāsim “atspēlēt”, piedāvāsim datumus, kuros cilvēks var aiziet sev izdevīgā datumā. Ja tas nebūs iespējams, runāsim par naudas atdošanu. Par vienu daļu izrādēm atdosim naudu no pašu ietaupījumiem, tā samazinām jaunu iestudējumu iespējas nākamajā sezonā. Vienu daļu izrāžu mēģināsim iepludināt, mēģināsim tirgot, lai savāktu atpakaļ," norāda Vimba.

Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Ašeradena norāda, ka situāciju sarežģī tas, ka "nevaram atdot izrādi 1:1, jo ir jāievēro ierobežojumi. Līdz ar to Valmieras teātrī Lielajā zālē 400 vietās var ielikt tikai 52 cilvēkus, līdz ar to tā izrāde, kas jāatdod, jāspēlē astoņas reizes. 

"Ja varētu 1:1 atdot, problēmu nebūtu," uzskata Ašeradena.

Valdība pēc Kultūras ministrijas (KM) izstrādāta piedāvājuma 4. jūnijā no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem lēma piešķirt 10,6 miljonus eiro, lai stabilizētu finanšu situāciju valsts teātros un koncertorganizācijās, KM muzejos, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) un Latvijas Nacionālajā arhīvā (LNA), kā arī izveidotu radošo personu nodarbinātības programmu. 

5 980 320 eiro no šīs summas piešķirti Kultūras ministrijas pārziņā esošajiem teātriem un koncertorganizācijām.

Latvijas Nacionālajam teātrim no šīs summas atvēlēts nepilns miljons, Vimba iepriekš atklāja LTV raidījumā “Rīta Panorāma”.

Par Nacionālajam teātrim atvēlēto summu Vimba bilst: "Ja visu laiku savas vajadzības pozicionējām kā kompensāciju par biļetēm, tad šobrīd mums ir iedota nauda algu sakārtošanai. Tas ir dažāds domu gājiens."

"Es saku – lai mēs dzīvību pavilku garāku," kritiski vērtē Vimba

"Galīgi neesmu apmierināta, jo summa tik maza, ka bija liels šoks," bilst Ašeradena par Valmieras Drāmas teātrim atvēlēto summu. "Sarunās ar ministriju stabilizējām situāciju. Skaidrs, ka izmainīt pašu galveno, lai zāles būtu pilnas, mēs nevaram. Uzzināt, kurā brīdī zāles varēs būt pilnas, arī nevaram. Kaut kā kulsimies līdz gada beigām, ar iespējām kaut kāds izrādes radīt un kaut ko mēģināt iestudēt, lai 2021. gadā spēlētu."

Ašeradena min, ka galvenās bažas ir par komunikāciju ar skatītājiem, bet pašā teātrī ir bijis svarīgi saglabāt radošu garu un ansambļa kopābūšanu.

"Ir dažādi viedokļi. Ir cilvēki, kas saka, ka grib naudu, citi, ka grib redzēt izrādes, uz kurām nopirkuši biļetes. Dažiem tās ir pat 6-7 biļetes. Tas ir svarīgākais, kā komunicēt ar skatītāju, lai viņi nepazaudētu ticību, ka teātris būs, ka teātris pret viņiem izturēsies pēc iespējas godīgi, ka varēs tikt uz izrādi zināmā laikā posmā," uzskata Ašeradena.

Arī Vimba piekrīt, ka skatītāji būs neapmierināti un jau ir neapmierināti. Viņš uzskata, ka piešķirto naudu labāk būtu bijis iezīmēt biļešu atdošanai un tad teātris sāk gandrīz no nulles.

KONTEKSTS:

Latvijā 10. jūnijā beidzās 12. martā izsludinātā ārkārtējā situācija jaunā Covid-19 ierobežošanai. Vīruss joprojām cirkulē un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas, tāpēc arī turpmāk ir noteikti vairāki ierobežojumi un piesardzības pasākumi.

Noteikts, ka līdz jūnija beigām pasākumos iekštelpās varēs pulcēties ne vairāk kā 100, bet ārtelpās – ne vairāk kā 300 cilvēku.

Pārcelto pasākumu rīkotājiem sešu mēnešu laikā pēc attiecīgo ierobežojumu atcelšanas jāpaziņo jaunie norises datumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti