Pārmijas

Čelliste Māra Botmane: Biju ļoti pārliecināta, ka gribu spēlēt

Pārmijas

Par jauno tiešraižu ciklu "Pagaidām tā" stāsta altists Dāvis Sliecāns

Noslēpumaino durvju atvēršana. Rīgas Doms intriģē ar vēl nebijušu pastaigu

Noslēpumaino durvju atvēršana. Rīgas Doms intriģē ar vēl nebijušu pastaigu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Četras jūnija sestdienas Rīgas Doms piedāvās intriģējošu piedzīvojumu – izstaigāt senās baznīcas velves vakara krēslā un ieklausīties ērģeļmūzikā sveču gaismā. “Pēc ilgākas klusuma pauzes arī mēs vēlamies atvērt baznīcu apmeklētājiem, un šāds formāts likās ļoti piemērots – mazliet netipisks un citādāks, bet pieļauju, ka plašākai publikai interesantāks,” atzīmē Rīgas Doma mūzikas direktors un ērģelnieks Aigars Reinis, kurš šajos vakaros iejutīsies namatēva lomā.

“Te gan jāpiemin, ka šis nebūs nedz koncerts, nedz ekskursija – tā būs vakara pastaiga, kurā katrs varēs izvēlēties savu tempu, kādā pastaigāties,” uzsver Reinis.

Apmeklētājs varēs ienirt Doma krustejas līkločos, ielūkoties izgaismotajā kapitula zālē, uzkāpt studentu balkonā un apskatīt ziemeļu ieejas gleznojumus. Pavisam reta iespēja būs uzkāpt pa vītņu kāpnēm ērģeļu balkonā, kur ērģelnieks Aigars Reinis ik pa brīdim iepazīstinās klausītāju ar kādu ērģeļmūzikas šedevru.

Ērģelnieka spēli varēs vērot arī ekrānos baznīcas zālē. Nonākot ērģeļu balkonā, apmeklētājs varēs tuvplānā apskatīt krāšņo Rīgas Doma ērģeļu prospektu ar tā izsmalcinātajiem kokgriezumiem un figūriņām, nedaudz ērģeļu mehānikas un motora telpu, kā arī pavisam tuvu skatīt ērģelnieka darbošanos pie lielā ērģeļu spēles galda.

“Pastaigas maršrutā vēlējāmies iekļaut arī tādas vietas, kas ikdienā nav pieejamas. Piemēram,

tiks atvērts Ziemeļu portāls, kur būs būs apskatāms 13. gadsimta gleznojums, tāpat varēs ieskatīties 13. gadsimta Kapitula zālē.

Mums ir doma ļaut šajā vakarā uzkāpt arī studentu balkonā. Lielā mērā muzikālā pastaiga vīsies ap ērģelēm un ērģelnieku – pastaigas laikā ik pa brīdim ērģelnieks atskaņos kādu skaņdarbu, turklāt ērģelnieka darbošanos ap spēles galdu varēs vērot baznīcā izvietotajos ekrānos – būs video translācija. Un beigu beigās šī pastaiga noslēgsies ērģeļu balkonā – aicināsim mūsu apmeklētājus kāpt pa vītņu kāpnēm uz vidus balkonu, pēc tam arī uz lielo balkonu, kur varētu jau tuvplānā redzēt, kā ērģelnieks darbojas ap savu savu darbagaldu. Tāpat vēlamies pavērt noslēpumainās durvis uz ērģeļu pasauli, lai to apskatītu mehāniku un saprastu, cik šis instruments ir sarežģīts mehānisms, tāpat arī uz motora telpu, kur atrodas ērģeļu plaušas.”

Pastaiga ilgs no astoņiem līdz desmitiem vakarā. "Ņemot vērā valstī izsludinātos noteikumus par divu metru distancēšanos un citiem drošības pasākumiem, mēs ļausim šajā vakarā katram apmeklētājam izvēlēties savu tempu, tāpēc tā nebūs ekskursija gida pavadībā – katrs varēs izvēlēties savu tempu. Ja ir skaists vakars, kāds gribēs pasēdēt Doma dārzā. Kāds gribēs būt steidzīgāks.”

Pats Aigars Reinis arī sēdīsies pie ērģelēm. “Programma būs spontāna, bet pamatā tie noteikti būs Eiropas ērģeļmūzikas klasikas šedevri. Tas būšu es, kurš aicinās viesus pie sevis arī ērģeļbalkonā un kā namatēvs uzņemšu viesus šajā dīvainajā laikā, kas pārņēmis pasauli."

Biļetes uz pastaigu Rīgas Domā var iegādāties attālināti "Biļešu paradīzes" kasēs. Pilnā biļete maksā 10 eiro, taču pensionāriem, skolēniem un studentiem būs atlaides. “Gaidām visplašāko apmeklētāju loku – ģimenes un dažāda gadagājuma cilvēkus ar domu, ka balkonā būs arī jāuzkāpj,” skaidro Reinis un piebilst: “Kamēr Latvijā viesu no ārzemēm ir maz, šāds piedāvājums mūsu valsts iedzīvotājiem varētu būtu ļoti saistošs, jo

lielākā daļa jau zina, kas ir Rīgas Doms, bet šeit ienākuši droši vien nav jau ļoti sen, tāpēc viņus sagaidīs vairāki pārsteigumi: Meinarda kristību trauks, kas vairāk nekā 800 gadus vecs, tāpat Meinarda kaps un citas 13. gadsimta liecības –

gan Kapitula zāle, gan gleznojumi, un arī viens no pasaulē krāšņākajiem ērģeļu prospektiem, kas pirms trim gadiem restaurēts un šobrīd apzeltītās figūriņas zaigo un priecē cilvēkus.

Skatīt šo grezno ērģeļu prospektu jeb ērģeļu redzamo daļu tuvplānā būs ļoti īpaši!"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti