Dienas ziņas

Rundāles pilī atklāj puķuzirņu izstādi

Dienas ziņas

Cēsīs notiek sarunu festivāls "Lampa"

Restaurēta Katlakalna baznīca

Noslēgusies kultūrvēsturiskās pērles Katlakalna baznīcas restaurācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sestdien, 2. jūlijā, ar svētku dievkalpojumu svinīgi atklāta atjaunotā kultūrvēsturiskā pērle – Katlakalna evaņģēliski luteriskā baznīca, kas pēc rekonstrukcijas ir atguvusi  savu sākotnējo vēsturisko spožumu, informēja Ķekavas novada pašvaldība.

Katlakalna baznīca ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kas ir celta pēc arhitekta Kristofa Hāberlanda projekta 1794. gadā. Tā ir unikāla ar savu Latvijas baznīcām neraksturīgo, apaļo – Romas panteonam līdzīgu formu. Izprotot baznīcas vērtību Latvijas dievnamu kontekstā, tika veikta ēkas vēsturiskā restaurācija,  pirms tam veicot nopietnu un ilgu ēkas izpētes darbus, apzinot vēsturiskos sienu krāsojumus, pārbaudot pamatu un sienu mūrējumu stāvokli.

Restaurācija ilga divus gadus, un tās laikā baznīca tika atjaunota no pamatiem līdz jumtam. Restaurēta altāra glezna un vēsturiskais tornītis virs baznīcas kupola, virs kura tagad atrodas apzeltīts arhibīskapa Jāņa Vanaga iesvētīts krusts.

Zvanu tornī tika uzstādīti divi jauni baznīcas zvani, kas turpmāk no 9.00 rītā līdz 9.00 vakarā iezvanīs katru stundu. Zvanu izgatavošana izmaksāja gandrīz 10 000 eiro, un viena lielā zvana izveidi finansēja Ķekavas novada pašvaldība.

Divus gadus – kamēr baznīcu renovēja - Katlakalna baznīcas draudze tikās kāda izstāžu kompleksa konferenču zālē. Šī diena ir kā atgriešanās mājās. "Sirds sitas. Mēs jau neesam bijuši pēc atjaunošanas. Ļoti patīk," priecājas Katlakalna baznīcas draudzes locekle Ilma Sloka.

Katlakalna baznīcas draudzes padomes loceklis Arnis Miltiņš stāsta: "Tas ir arhitektūras piemineklis, ko mēs atjaunojām, restaurējām, kas prasīja ļoti lielu darbu. Svarīgākais tomēr ir tas, ka tā ir baznīca katrā no mums, jo arī mēs kā baznīcas draudzes padome, mēs ļoti augām. Mums bija ļoti jāaug, lai mēs varētu saņemt šādu dāvanu."

"Restaurētas ir gandrīz visas lietas – sākot no sienām, fasādes, jumta. Iekšā pilnībā restaurēts interjers ar visiem dekoratīvajiem elementiem. Koka daļas visas, grīdas, griesti. Principā pilnīgi viss, ko bija iespējams, tas ir atjaunots, restaurēts," rāda restauratori pārstāvis, SIA “P.M.G.” valdes priekšsēdētājs Nils Treijs. Tāpat restaurēti logi, durvis, grīdas, altāris, ērģeļu balkons un visas citas koka daļas. Īpašu logu restauratoru uzmanību piesaistīja 220 gadus vecie logu stikli, kuri nav ideāli gludi un kuros ir gaisa burbulīši. Tāda vēstures elpa izraisa īpašas sajūtas. Tāpēc vecos stiklus iespēju robežās meistari centās saglabāt.

"Pēc divu gadu darbiem beidzot atkal mājās esam. Visi gaidīja mūsu baznīcas atvēršanu, un tagad ir jau laulības, kristības gandrīz katru svētdienu paredzētas," gandarīt par paveikto un aktīvo draudzes dzīvi ir Katlakalna baznīcas mācītājs Māris Ziemelis.

Ēkas koka vēsturisko logu un durvju restaurācijai, kā arī baznīcas pieejamības nodrošināšanai cilvēkiem ar kustību traucējumiem draudze piesaistīja finansējumu no Eiropas finanšu programmas 45 000 eiro apmērā. 

Restaurācijas ietvaros virs kanceles tika izveidots vēsturiskais baldahīns un ierīkota apskaņošanas sistēma, ka ļaus turpmāk baznīcā rīkot koncertus. Pašlaik vēl restaurāciju gaida ērģeles.

Pēc draudzes datiem, kopumā restaurācija bez papildus darbiem izmaksājusi vairāk nekā 1,2 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti