Kultūras ziņas

Tautas deju ansamblim "Dancis" 70!

Kultūras ziņas

Kuldīgā atklāta Baibas Rubines izstāde "Abreakcija"

Apbalvo Latvijas labākos bibliotekārus

Noskaidroti Latvijas labākie bibliotekāri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

19. aprīlī plkst. 18 Gaismas pils Ziedoņa zālē tiks sveikti konkursu „Gada bibliotekārs 2015“ un „Pagasta bibliotekārs – gaismas nesējs“ uzvarētāji.

Konkursā „Pagasta bibliotekārs – gaismas nesējs“ balvu saņems četri bibliotekāri no Kurzemes, Latgales, Vidzemes, Zemgales. Balva tiek piešķirta lauku bibliotekāriem, kuri aktīvi darbojas savā pagastā un bibliotēkā, veido to par „mazo gaismas pili“, neaizstājamu izglītošanās un kultūras centru un mājīgu satikšanās un aktivitāšu vietu vietējiem iedzīvotājiem. Konkursam bibliotekārus piesaka lasītāji, tādējādi pasakot paldies un novērtējot bibliotekāru darbu. Uzvarētāji saņems galveno balvu 100 eiro vērtībā.

Šogad balvu „Pagasta bibliotekārs – gaismas nesējs“ Kurzemes reģionā saņems Kuldīgas novada Pelču pagasta bibliotēkas vadītāja Daina Girvaite. Daina par savu misiju uzskata iedvesmot cilvēkus un padarīt viņu ikdienu labāku, skaistāku, dot cerību nākotnei. Ar lielu degsmi Daiga bibliotēkā pasniedz spāņu valodas kursus un organizē ekskursijas Pelču pilī, kas ir arī bibliotēkas mājvieta. Viņas vadītā bibliotēka ir pirmā bibliotēka Latvijā, kas saņēmusi starptautisku inovāciju balvu publiskajām bibliotēkām izglītības jomā par projektu bērniem „Mazā novadpētniecības skola”. Daina pasaulē nes ne vien Pelču, bet arī Kuldīgas un Latvijas vārdu.

„Gaismas nesējas" tituls Latgalē aizceļos uz Rēzeknes novada Feimaņu pagasta bibliotēku. Šeit jau 34 gadus strādā Erna Ulase. Lasītāji viņu sauc par Grāmatu māti un Gaismas bruņinieci. Pieteikuma vēstulē Feimaņu bibliotēkas apmeklētāji atzīst, ka „ar savu dzīvesprieku un atvērtību mūsu bibliotekāre rosina mūs mīlēt lasīt vēl un vēl". Erna uzskata, ka viņu vislabāk raksturo dzejnieces Ārijas Elksnes dzeja: „Sevī viss man jāatrod. Jāatrod – un jāatdod. Jā, bet kas tad galu gala man no dzīves pašam paliks? Labākais no labākā – apziņa, ka ir ko dot.”

Par „Pagasta bibliotekārs – gaismas nesējs“ laureātu Vidzemē izraudzīta Andra Auniņa no Burtnieku novada Rencēnu pagasta 1. bibliotēkas. Lasītāju vēstulē par Andru rakstīts: „Viņu var apbrīnot ne tikai kā sava amata meistari, bet arī kā cilvēku, kurš prot pieņemt ikvienu un kopā ar piemeklēto vai ieteikto grāmatu tam līdzi iedot sirdsgudrību un ticību labajam. Tikšanās ar Andru ir veids, kā pasauli padarīt labāku.” Andra tēlaini saka, ka „cilvēki ir kā dvēseļu dārza stādi. Un man ir tā laime klusi un neredzami, laipni un labestīgi šo dārzu kopt, raisīt ziedus un cerēt uz augļu ražu“.

„Gaismas nesējas“ balvu Zemgalē šogad saņem Emma Malahovska no Ilūkstes novada Bebrenes pagasta biliotēkas. Emma par bibliotekāri Bebrenes bibliotēkā strādā 27 gadus. Bebrenes iedzīvotāji saka, ka Emmai vienmēr ir 100 un 1 ideja jebkuras situācijas atrisināšanai un pagasta ļaužu dzīves „izkrāsošanai”. Viņas sakrātie Bebrenes vēstures materiāli ir muzeja ekspozīcijas vērti un Emma raksta arī grāmatu par pagasta cilvēkiem un vēstures līkločiem. Par savu lielāko sasniegumu uzskata, ka cilvēki lasa grāmatas un ar prieku nāk uz bibliotēku.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība konkursu „Pagasta bibliotekārs – gaismas nesējs“ organizē jau devīto reizi. Šogad konkursam lasītāji pieteica 54 pagastu bibliotekārus. Kandidātus pēc konkursa nolikuma kritērijiem vērtēja LNB Atbalsta biedrības žūrija, konsultējoties ar Latvijas Bibliotekāru biedrības pārstāvjiem un reģionu galvenajiem bibliotekāriem.

Bibliotekāru apbalvošanas ceremoniju muzikāli bagātinās latviešu komponistu klasikas darbi, kurus izpildīs Ventis Zilberts, Tatjana Ostrovska, Anete Toča.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti