Nosauks 2015. gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

25. janvārī taps zināms 2015.gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens, ko pēc iedzīvotāju ieteikumiem jau trīspadsmito gadu nosauc aptaujas rīkotāji – Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību un Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisiju.

Aptaujas mērķis ir ne vien uzzināt jaunus vārdus un atcerēties neveiklākos savārstījumus medijos un citur publiskajā telpā, bet arī aktualizēt latviešu valodas būtisko lomu tautas un valsts pastāvēšanā. Gada vārda pretendentu vidū ir tādi piedāvājumi kā „dzejniekpāris”, „Porziņģis”, un „pārzīmološana”, bet uz gada nevārdu pretendē „nerīdzinieks”, „brančs”, „piesekot” un citi.

„Spārnotā teiciena kategorijā esam pamanījuši tādu asprātīgu un Latvijai, iespējams, raksturīgu teicienu kā „kļūdu bijis daudz, bet sistēma ir kārtībā”, mūsu premjeres teikto „es tajā laikā biju Ķīnā”, tad arī teiciens „mūs var glābt aukstums un nabadzība” un bijušā Valsts prezidenta Andra Bērziņa izteikums „man tas lēmums ir bijis visu mūžu iekšā”," stāsta Latviešu valodas attīstības kopas vadītāja Vineta Poriņa.

Poriņa norāda, ka akcijā ir arī ceturtā nominācija – „Gada savārstījums”.

"To diemžēl, kā allaž, ir bijis vairāk nekā gribētos," atzīst Poriņa. "Tur ir gan cilvēku pašdarbība, gan tulkošanas neprasme. Viens no šādiem piemēriem ir "Gurmānus Esplanādē iepriecinās krāsainais brančs un bērnu pop-up restorāns".”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti