Nodokļu izmaiņas 2021. gadā – kas jāzina autoratlīdzību saņēmējiem?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2021. gada pirmajā pusgadā nodokļu maksāšanas kārtība autoratlīdzību saņēmējiem nemainīsies, savukārt no 2021. gada 1. jūlija notiks pakāpeniska pāreja uz to, ka autoratlīdzību saņēmēji maksās nodokļus kā reģistrēti saimnieciskās darbības veicēji, tai skaitā izmantojot saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu.

Pirmajā pusgadā – maksāšanas kārtība nemainās

Līdz 2021. gada 30. jūnijam nodokļu maksāšanas kārtība autoratlīdzību saņēmējiem nemainīsies.

Kā skaidrots Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā, gada pirmajā pusgadā autoratlīdzības izmaksātājs no autoratlīdzības ienākuma (ienākumu aprēķina, no autoratlīdzības summas atskaitot nosacīto izdevumu normu) ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) 20% apmērā, bet, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, autoratlīdzības saņēmējam pārrēķinās ieturēto nodokli atbilstoši progresīvajai IIN likmei.

2021. gada pirmajā pusgadā obligātās sociālās iemaksas (VSAOI) par izmaksāto autoratlīdzību no saviem līdzekļiem 5% apmērā maksā autoratlīdzības izmaksātājs autoratlīdzības saņēmēja pensiju apdrošināšanas labā.

Savukārt autoratlīdzības saņēmējs, ja autoratlīdzības ienākuma apmērs pārsniedz 500 eiro mēnesī un autoratlīdzības saņēmējs nav darba ņēmējs vai viņa darba alga nesasniedz 500 eiro, maksā VSAOI kā pašnodarbināta persona no brīvi izraudzītiem ienākumiem, kuri nedrīkst būt mazāki par 500 eiro, un sniedz pašnodarbinātā ziņojumu. VSAOI likme no 2021. gada janvāra pašnodarbinātajiem būs 31,07%.

Tomēr no 1. janvāra stājas spēkā vairākas izmaiņas, kas skar arī kultūras nozarē strādājošos. Patentmaksas nodokļa režīms tiek atcelts, bet saglabājas samazinātās patentmaksas.

Izmaiņas gaidāmas arī mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem – no 1. janvāra mikrouzņēmumu nodokļa likme apgrozījumam līdz 25 000 eiro gadā būs 25% līdzšinējo 15% vietā, bet apgrozījumam, kas pārsniedz šo summu, nodokļa likme būs 40% apmērā. Saglabājas līdzšinējais sadalījumus, ka 80% no nodokļa būs valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, 20% – iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Savukārt atcelts līdzšinējais mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja darbinieka algas ierobežojums. Ar 2021. gada 1. janvāri mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja maksātāja statusu vairs nevarēs iegūt sabiedrība ar ierobežotu atbildību – SIA. Savukārt no 2021. gada 1. jūlija mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīmu varēs izmantot tikai pats mikrouzņēmuma īpašnieks. Par darbiniekiem būs jāpiemēro darbaspēka nodokļi vispārējā kārtībā.

Izmaiņas otrajā pusgadā

No 2021. gada 1. jūlija gaidāmas izmaiņas nodokļu maksāšanas kārtībā tiem autoratlīdzību saņēmējiem, kas nav reģistrējušies kā saimnieciskās darbības veicēji.

Kā norādīts VID mājaslapā – autoratlīdzību saņēmējiem, kuri nav reģistrējušies kā saimnieciskās darbības veicēji, no 2021. gada 1. jūlija līdz 2021. gada 31. decembrim autoratlīdzības izmaksātājs no autoratlīdzības, kas nav lielāka par 25 000 eiro gadā (nepiemērojot izdevumu normu) ietur 25% nodokli, kas sastāv no 80% VSAOI daļas un 20% IIN daļas.

Savukārt, ja autoratlīdzība pārsniedz 25 000 eiro gadā, pārsniegumu daļai piemērojams 40% nodoklis, kas ietver tos pašus 80% VSAOI un 20% IIN.

Autoratlīdzības saņēmējam ir iespējams reģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējiem, izvēloties maksāt nodokļus par autoratlīdzību vispārējā pašnodarbinātā režīmā (IIN un VSAOI) vai mikrouzņēmuma nodokļa režīmā vai reģistrēt komercsabiedrību.

Izvēloties reģistrēt saimniecisko darbību, ir iespējams piemērot 25 % vai 50% nosacīto izdevumu normu vai izdevumus pēc faktiskajiem saimnieciskās darbības izdevumiem (pierādot tos ar čekiem, maksājumu uzdevumiem u.c.), un arī VSAOI maksāt kā pašnodarbinātajam.

Saņemot autoratlīdzību no kolektīvā pārvaldījuma organizācijas (piemēram, AKKA/LAA) nodokļu ieturēšanas kārtība nemainās.

Izmaiņas saistībā ar VSAOI

No 1. jūlija pašnodarbinātie maksā 10 % pensiju apdrošināšanai līdzšinējo 5 % vietā.

No 1. jūlija būs jāmaksā obligātās minimālās sociālās iemaksas. Tiek ieviests minimālais valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts 1500 eiro ceturksnī (500 eiro x 3 mēneši). Tas nozīmē, ka ceturksnī, summējot visus ienākumus, no kuriem tiem veiktas VSAOI iemaksas, jābūt nomaksātām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no obligāto iemaksu objekta.

Pašnodarbinātajam ar ienākumu mēnesī līdz minimālajai algai – jāmaksā 10% no ienākumiem. Ja ienākums sasniedz un pārsniedz minimālās algas apmēru – tad no brīvi izraudzīta objekta, kas nav mazāks par minimālo algu jāveic VSAOI 31,07% un no starpības starp ienākumu un brīvi izraudzīto objektu – 10%.

Tiem autoratlīdzību saņēmējiem, kas nodokļus maksās jaunajā pārejas perioda režīmā (25% vai 40% nodoklis, kas sastāv no 80% VSAOI daļas un 20% IIN daļas), gadījumos, ja autoratlīdzības VSAOI daļa nesasniedz minimālās VSAOI un autoratlīdzības saņēmējs nav darba ņēmējs, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra izrēķinās trūkstošo starpību un ar VID starpniecību paziņos autoratlīdzības saņēmējam, cik no iztrūkstošā VSAOI objekta jāsamaksā VSAOI 10% apmērā pensiju apdrošināšanai.

Pašnodarbinātie var veikt minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no faktiskā ienākuma, ja iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam apliecinājumu par plānotajiem ienākumiem: līdz 2021. gada 15. jūlijam par III ceturksni, līdz 15.oktobrim par IV ceturksni. Ja nav iesniegts apliecinājums, jāmaksā minimums.

2022. gadā pārejas perioda režīmu likvidēs

No 2022. gada 1. janvāra IIN pārejas perioda īpašais režīms zaudēs spēku. Kā skaidrots Finanšu ministrijas mājaslapā – ja fiziskai personai autoratlīdzību izmaksās ienākuma izmaksātājs, kas nav kolektīvā pārvaldījuma organizācija, fiziskajai personai būs jāreģistrējas vai nu kā saimnieciskās darbības veicējam, kas IIN maksā vispārējā kārtībā, vai kā mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) maksātājam.

Sākot ar 2022. gada 1. janvāri MUN maksātājiem būs iespēja izvēlēties vai nu maksāt MUN kā līdz šim (maksāt pašiem uz ceturkšņa deklarācijas pamata), vai arī izmantot saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu. Šajā gadījumā visa samaksa par autoratlīdzībām tiks ieskaitīta īpašā kredītiestādē atvērtā kontā (saimnieciskās darbības ieņēmumu kontā) un MUN ieturēs kredītiestāde, bet personai nebūs jāiesniedz MUN deklarācijas.

Ja fiziskā persona nebūs reģistrējusi saimniecisko darbību un šai personai autoratlīdzību izmaksās ienākuma izmaksātājs, kas nav kolektīvā pārvaldījuma organizācija, no minētā ienākuma tiks ieturēts IIN un VSAOI kā no nereģistrētas saimnieciskās darbības – kā no algota darba ienākuma.

Kas jāzina autoratlīdzības izmaksātājam?

Autoratlīdzības izmaksātājam, kas ir kolektīvā pārvaldījuma organizācija, nodokļu ieturēšanas kārtība 2021. gadā nemainās, bet IIN maksāšanas termiņš ir nākamā mēneša 23. datums.

Autoratlīdzības izmaksātājs, kurš nav kolektīvā pārvaldījuma organizācija, no 2021. gada 1. jūlija līdz 2021. gada 31. decembrim no autoratlīdzības (nepiemērojot izdevumu normu), ja tās saņēmējs nav reģistrējis saimniecisko darbību, līdz 25 000 eiro gadā ietur 25% nodokli, kas sastāv no 80% VSAOI daļas un 20% IIN daļas. Ja autoratlīdzības ienākums pārsniedz 25 000 eiro gadā, pārsnieguma daļai ietur 40% nodokli.

Autoratlīdzības izmaksātājam no sevis 5% VSAOI no 2021. gada 1. jūlija nav jāmaksā, atlīdzības izmaksātājam nav arī jāsniedz VID darba devēja ziņojums, bet jāsniedz tikai paziņojums par fiziskajai personai izmaksātajām summām līdzšinējā kārtībā un jāsamaksā nodoklis līdz nākamā mēneša 23. datumam.

Ja autoratlīdzības saņēmējs ir izvēlējies autoratlīdzību saņemt kā saimnieciskās darbības ienākumu (ir reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs), autoratlīdzības izmaksātājam nav pienākuma ieturēt nodokli, un paziņojumā par fiziskajai personai izmaksātajām summām minēto ienākumu deklarē kā saimnieciskās darbības ienākumu. Paziņojumu iesniedz EDS līdz nākamā mēneša 15. datumam tāpat kā līdz šim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti