4. studija

Kas notiek, ja dzīvoklī, kurā apkures nav jau 24 gadus, sabojājas skurstenis?

4. studija

Kā veidojas COVID-19 statistika un - kur paliek pozitīvie testi?

Vecauces baznīcā, mainoties varai, sākusies cīņa par "Kultūrtelpas" izsvēpēšanu.

No Vecauces baznīcas grib izlikt bijušā draudzes priekšnieka izveidotu «kultūrtelpu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vecauces baznīcas pagaidu pārvalde grib no dievnama izlikt bijušā draudzes priekšnieka Māra Druvas izveidotu mākslas telpu, kas pērn iekļuva LTV un Latvijas Radio gada balvas “Kilograms kultūras” nominācijas “Kultūrvieta” fināla balsojumā. Mācītājs un baznīcas pagaidu pārvaldes vadītājs to uzskata par nekārtīgu vietu un garīgu netiklību, savukārt draudzes pārstāvji un Auces iedzīvotāji aizstāv Druvu un viņa izveidoto kolekciju.

Piecu gadu laikā Vecauces baznīcā nu jau bijušais draudzes priekšnieks Māris Druva ir izveidojis savdabīgu mākslas telpu, bet tagadējā baznīcas pagaidu pārvalde līdz Ziemassvētkiem liek šo vietu atbrīvot, vēstīja LTV raidījums “4. studija”.

 “Ja es neizvākšoties līdz 24. decembrim, tad paši organizēs brigādi, kas visu to izmetīs ārā, šķūnī. Viņi ne par ko neatbild. Un vēl par to brigādi dabūšu samaksāt,” raidījumam stāstīja Druva.

Virs baznīcas sakristejas ir savākti materiāli par Vecauces baznīcas vēsturi. Baznīcu grāmatas, dažādu izdevumu Bībeles kolekcija, materiāli par Vecauces baznīcas mācītājiem, kā arī liecības par Auces novada ievērojamām personībām. Mākslinieka Jāņa Anmaņa dāvātas gleznas un trimdas latviešu dāvāta bibliotēka. Liela daļa materiālu ir par Māra Druvas realizētiem visdažādākajiem projektiem. Ikviens mākslas telpas eksponāts, kā apgalvo Druva, ir saistīts ar baznīcu.

Taču tagad aktīvajai baznīcas koncertu un tūrisma dzīvei, kas ieguvusi atzinību un ko organizē Māris Druva, draud pienākt gals.

Kopš pērnā gada aprīļa baznīcā ir jauns mācītājs Oskars Laugalis, kurš esot pret Druvas aktivitātēm un eksponātiem pārbagāto telpu.

Jūtot savstarpēju nesaprašanos, šovasar Druva pats ir aizgājis no draudzes priekšnieka amata, pirms tam gan draudzes vārdā telpu izīrējot sev pašam.

Tagad ir noorganizēta vēstule arhibīskapam Jānim Vanagam ar 157 draudzes locekļu un Auces iedzīvotāju parakstiem, Auces domē ir pieteikti piketi, bet juristi strādā pie iesnieguma tiesai.  

Draudzes locekle Astrīda raidījumam stāstīja: “Kad mums bija tā sapulce, mācītājs Laugalis nolādēja Māri, tā ar pirkstu. Un visus tos cilvēkus, kas viņu aizstāvēja. Tas bija drausmīgi.”

Savukārt Brigita, kura brīvprātīgi vada ekskursijas, sprieda, ka “tas ir latvieša pirmā īpašība, tā ir greizsirdība. Un arī tā, ka kāds kļuvis populārāks par citiem. Bet jāsaka tā, ka visi šie pasākumi, kurus Māris te ir vadījis, un arī visas tūristu grupas ir baznīcai atstājušas ziedojumus”.

Baznīcas pagaidu pārvaldes vadītājs Agris Kronbergs nenoliedz Druvas ieguldījumu baznīcas un pilsētas kultūras dzīves attīstībā, kā arī to, ka starp savāktajiem materiāliem ir ļoti daudz vērtīgas informācijas par Vecauces baznīcas un Auces pilsētas vēsturi. Tomēr uzskata, ka it visā ir sava lietu kārtība.

“Šī ēka ir domāta un tā te nolikta, lai mēs pagodinātu mūsu kungu Jēzu Kristu. Tikai. Tas, kas tur pašlaik notiek, to sauc par garīgu netiklību. Un to mēs nevaram pieļaut,” skaidroja Kronbergs.

Pagaidu pārvaldes vadītājs uzskata, ka vēsturei piederīgajiem materiāliem vieta būtu muzejā, un ir uzsācis sarunas ar Auces novada pašvaldību par iespēju rast tiem vietu un telpu.  

Auces novada pašvaldība savukārt raidījumam atbildēja, ka tai nav informācijas par notiekošajiem procesiem, tādēļ pagaidām tajos neiesaistās.

Mācītājs Oskars Laugalis uzskata, ka ar Druvu ir neiespējami sadarboties. Pārmet viņam gan nelegālu, būvvaldē nesaskaņotu telpas izbūvi, gan personības kultu un sava viedokļa uzspiešanu visiem draudzes locekļiem. Turklāt par savāktajiem materiāliem mācītājam nepavisam nav glaimojošs viedoklis.

“Veci krāmi tie ir. Viņš sev tādu šovu ir uztaisījis. Viņš neļauj pat apkopējai tur iet. Dzerta vai kafija, vai kas tur – drupačas, kad es ieeju, man vienkārši  šermuļi tur. Viņš to nesaprot, viņam nav tādas tīrības, kārtības sajūtas. Ja tās ir grāmatas, tad tām jābūt zem stikla. Lai neapput. Lai tur saule nespīd. Viņš to nesaprot. Viņam tāda netīrība, nekārtība – tā ir kaut kāda “supermāksla”,” stāstīja mācītājs Laugalis.

Savukārt Māris Druva tādu iespēju, kā pārvest visus savāktos materiālus uz citu vietu, vispār neizskata.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti