Rīta Panorāma

GORS aicina - tiešraidē klavesīniste Ieva Salietes un dzejniece Anna Rancāne

Rīta Panorāma

Svētku programma

Latvijas Institūts izdod multimediālu ābeci par Latviju -"The Latvian ABC"

No īpatnībām līdz bagātībām. Multimediālā ābece «The Latvian ABC» stāsta par Latviju un latviešiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Institūta multimediālā ābece "The Latvian ABC" 33 latviešu alfabēta burtos stāsta par Latvijai un latvietim raksturīgajām īpašībām, īpatnībām, izceļ personības, kas devušas ieguldījumu valsts un nācijas pašapziņas izveidē vēsturē un tagadnē. Tāpat izdevums dod ieskatu vēstures notikumos, apskata latviešu tradīcijas, dabu, arhitektūru un daudzus citus nacionālos dārgumus.

Latvijas institūta Simtgades projektu vadītāja Kristīne Komarovska LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atklāj, ka projekta iecere radusies ceļojumā uz Islandi. Viesojoties Islandes Institūtā, Komarovska ieraudzījusi līdzīgu ābeci un ideja palikusi prātā, veidojot Latvijas Institūta 4. maija trīsdesmitgades multimediālo projektu.

“Zemapziņā toreiz bija tā ideja par ābeci, un tad es sāku domāt, ka mēs varētu sarakstīt tādā humora pilnā valodā, arī, protams, atstājot vietu nopietnībai, izziņas materiālu par Latviju, kad būtu ne tikai taustāms un drukāts, ne tikai internetā kā pdf [formāta fails], bet arī audiogrāmata. Un tagad arī esam sākuši darboties pie šīs grāmatas animēšanas,” stāstīja Komarovska.

Komarovska atzīmēja, ka grāmatā lasītājs atradīs daudz “latviešu iekšējo joku”: “Piemēram, pie K burta mēs stāstām par kapiem un ka latvietim tā ir vieta, kur aiziet atpūsties.

Tāpat arī ābecē runājam par Ķ – ķiploks, par to, ka mēs ļoti piekopjam tautas medicīnu un ķiploku varam likt gan degunā, gan karināt pie sienas, un tas arī pasargā mūs no ļauniem gariem.

Protams, mēs runājam arī par ļoti nopietnām vēstures lappusēm, par mūsu izcilībām sportā, kultūrā, mākslā, par mūsu muižām, mūsu bagātībām.”

“The Latvian ABC" angļu valodā būs pieejams dažādos formātos - gan kā e-kartītes un klausāmgrāmata, gan kā iespiesta brošūra. Grāmatu izdos arī audio, to ierunāja Valters Mirkšs un Paula Pētersone. 

Iespiestais izdevums būs pieejams iepriekš piesakoties li.lv mājaslapā, kā arī lietojams un lasāms, klausāms un iegūstams digitāli latvia.eu un li.lv mājaslapās un Latvijas Institūta sociālajos tīklos.

Grāmatas māksliniece ir Linda Rutule, tekstu autori Filips Birzulis un Kristīne Komarovska. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti