No Dublinas līdz Viļakai: Latvijā notiks sestā Baznīcu nakts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ne vairs no Liepājas līdz Viļakai, bet jau no Dublinas līdz Viļakai – tā šogad ikgadējo pasākumu “Baznīcu nakts” piesaka tā rīkotāji. Jo tiešām līdzās vairāk nekā 150 baznīcām Latvijā šoreiz pirmo reizi pasākumā piedalīsies arī Īrijas latviešu Svētā Pētera luterāņu draudze Dublinā.

“aznīcu nakts notiks šīs nedēļas nogalē – no piektdienas uz sestdienu, risināsies sesto reizi, un tās vienojošā tēma šoreiz būs draudzība.

“Mēs īpaši gaidām skeptiķus, jo mēs gribam dalīties ar savu prieku un ticību,” atzīst Aija Grīnberga, viena no Baznīcu nakts koordinatorēm Ogrē. Viņa jau piekto gadu iesaistās pasākuma rīkošanā un priecājas par labajiem augļiem.

Latvijā notiks sestā Baznīcu nakts
00:00 / 05:12
Lejuplādēt

“Ir tādi cilvēki, kas ir atnākuši vienkārši aiz ziņkārības, aiz intereses pirmo reizi, un nākamajā Baznīcu naktī jau kalpo mūsu kafejnīcā, jau cep un visu organizē. Kāds ienāk un paliek, kāds ienāk un aiziet garām, un atnāk pēc trīs gadiem. Bet neviena interese, ko mēs par Dievu izrādām, nepaliek tukšā,” norāda Grīnberga.

Ogrē Baznīcu nakts īpaša ar to, ka šogad tajā iesaistīsies veselas četras baznīcas – iepriekšējām dalībniecēm – luterāņu un baptistu baznīcai piepulcēsies vēl divas.

No kreisās: Aija Grīnberga, Baiba Špēra-Špora
No kreisās: Aija Grīnberga, Baiba Špēra-Špora

“Šogad Ogrē jaunums – piedalās pirmo reizi katoļu draudze un arī draudze “Vārda spēks”. Un tas ir tik vienojoši, un arī īpaši šogad – tā tēma “draudzība”, ka mēs draudzējamies savā starpā, bet galvenais, ko mēs vēlētos – parādīt cilvēkiem to, ka mēs draudzējamies ar Dievu,” uzsver Aija Grīnberga.

Līdzās lūgšanām, muzikāliem priekšnesumiem, ekskursijām katrā Ogres baznīcā notiks arī kāds pavisam oriģināls notikums.

Tā, piemēram, katoļu baznīcā uz īpašu tikšanos būs aicināti pāri, kuri vēlas laulāties baznīcā un saprast šīs baznīcas laulības būtību, luterāņu baznīcā atklās fotoportretu un liecību izstādi “Kāpēc baznīca ir vislabākā vieta pasaulē”, bet baptistu draudzē viens no īpašajiem notikumiem būs Zanes Biķes gleznu izstāde, kuras centrālais darbs būs glezna ar nosaukumu “Tu mani neatlaid”.

“Viņai tikko tapusi jauna glezna, kurā viņas dēliņš ir Jēzum uz pleciem. Jo šajā Lieldienu laikā viņu ģimene pārdzīvoja ārkārtēju notikumu – viņu bērniņš noslīka. Viņš divas stundas un 15 minūtes bija miris, bet Dievs atdeva dzīvību. Visi Vienības gatves ārsti to apliecina, viņam pat rehabilitāciju nevajadzēja. Un, lūk, tā ir jauna glezna, tieši par to, kā viņa, gaidot ceturto bērniņu, piespiedusies pie Jēzus, un smaidošais puisītis Raivo ir Jēzum plecos,” stāsta Grīnberga.

dav
dav

“Rucavas novadā ir divas brīnišķīgas draudzes – Rucavas evaņģēliski luteriskā draudze un Rucavas baptistu draudze, arī viņi šogad vienojas sadraudzībā,” uzsver Kurzemes reģiona Baznīcu nakts koordinatore Baiba Špēra-Špora. Kā viņa stāsta, īpašie notikumi šajās baznīcās būs Karīnas Tatarinovas koncerts un kino vakars ar filmu “Sprīdītis”.

“Un viņi veidos kopīgu gaismas ceļu ar pašu veidotiem lukturīšiem no luterāņu baznīcas uz baptistu baznīcu, jo viņiem tur ir tāds diezgan gabaliņš vienam no otra, ko doties ar kājām,” teic Špēra-Špora.

Saldus katoļu draudzē šogad notikšot Vasarsvētku festivāls, kas ietvers arī Baznīcu nakti, bet Īles baznīcā savukārt viesosies Ints Teterovskis ar kori “Balsis”. Koris Baznīcu naktī te uzstājies jau vairākas reizes un turpina Īles baznīcas atjaunošanas iniciatīvu, skaidro Kurzemes reģiona Baznīcu nakts koordinatore.

Jau ceturto Baznīcu nakti koris “Balsis” būs Īles baznīcā, pieskandinot to ar plašu koncertprogrammu divās daļās, kuras centrālais skaņdarbs būs Forē “Rekviēms”, solo dziedās pats Ints Teterovskis un franču soprāns Perīna Medefa.

Līdzās koncertiem baznīcas piedāvās arī virkni ļoti interesantu izstāžu. Cēsu adventistu baznīcā, piemēram, būs skatāma izstāde “Putni Bībelē”, Vānes luterāņu baznīcā izstāde “Kurzemes eņģeļi”, bet Sēlijas pusē – Neretā – seno laiku Bībeļu izstāde.

“Šogad ļoti liels jaunums ir, ka piedalās draudze ārpus Latvijas, kas ir Dublinas luterāņu draudze. Iniciators šai dalībai bija kristīgais mūziķis Kaspars Ezeriņš,” uzsver Špēra-Špora.

Jau vairākus gadus Baznīcu naktī visos dievnamos vienā laikā pulksten deviņos vakarā notiek kopīga Tēvreizes lūgšana, arī Dublinas Svētā Pētera draudze tai šogad pievienosies pulksten septiņos pēc Īrijas laika, ņemot vērā divu stundu starpību ar Latviju.

Sestā Baznīcu nakts notiks no piektdienas uz sestdienu, un kopumā tajā piedalīsies vairāk nekā 150 baznīcu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti