Labrīt

Apkures sezona tuvojas

Labrīt

Kultūras kanons kopā ar LNB - Orests Silabriedis par komponistu Johanu Gotfrīdu Mītelu

Kultūras kanons kopā ar LNB - Aija Brasliņa par mākslinieku Niklāvu Strunki

Niklāvs Strunke - viens no savdabīgākajiem māksliniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Divu nedēļu garumā Latvijas Radio aktualizē Latvijas Kultūras kanonā iekļautās vērtības. Šoreiz mākslas zinātniece Aija Brasliņa stāstīs par modernisma mākslinieku Niklāvu Strunki un viņa kanonā iekļauto gleznu „Cilvēks ieiet istabā”.

"Niklāvs Strunke ir viens no savdabīgākajiem māksliniekiem latviešu modernistu paaudzē, kas sevi pieteica un apliecināja līdz ar neatkarīgās Latvijas dzimšanu un savu radošo pacēlumu piedzīvoja 20.gadsimta 20.gados," norāda Aija Brasliņa.

Kultūras kanonā Strunke ir ierakstīts ar gleznu "Cilvēks ieiet istabā". Tā gleznota 1927.gadā, un to pieskaita vēlīnajam latviešu kubismam.

"Tiek pieņemts, ka glezna ir darināta Itālijā," turpina Brasliņa. "Šajā darbā pārklājas ne tikai kubisma iespaidi, bet arī cita ģeometrizējoša stilizācija. Kā talantīgs ģeometrizētājs Strunke ir sakausējis šajā darbā iespaidus no konstruktivīsma, supremātisma, jo viņa autoritātes bija krievu avangarda vidē meklējamas."

Lielākā Strunkes darbu kolekcija ir Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Strunkes arhīvs ir nonācis arī Rakstniecības un mūzikas muzejā un Nacionālā vēstures muzeja nodaļā "Dauderi". Strunkes darbi pazīstami arī ārpus Latvijas robežām.

Kā stāsta Brasliņa, tieši Strunke esot itālisko "Čau!" ieviesis Rīgā.

Plašāk par mākslinieku Niklāvu Strunki - Latvijas Kultūras kanona mājaslapā.

Latvijas Kultūras kanons izveidots pirms nepilniem 10 gadiem – ar mērķi izcelt mūsu nācijas sasniegumus. Tagad, gaidot valsts simtgadi, Latvijas Nacionālā bibliotēka atjaunojusi kanonam veltīto mājaslapu, kā arī izveidojusi īpašu tam veltītu orientēšanās spēli, kas norit pa visu Gaismas pils ēku.

Mājaslapā varam ieklausīties dažādu nozaru speciālistu teiktajā par kanona vērtībām, un dažas viņu atziņas dzirdēsim arī rubrikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti