«Netikumīgās mākslas vakarā» runās par mākslas brīvības robežām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kaņepes kultūras centrā Rīgā piektdienas, 30.oktobra, vakarā notiks pasākums, kam dots nosaukums "Netikumīgās mākslas vakars". Tas tapis kā atbildes reakcija uz pēdējā laika diskusijām publiskajā telpā par mākslas ētisko dabu, ko saasināja literatūras skolotājas Ivetas Ratinīkas saņemtais aizrādījums par Agneses Krivades dzejoļa izmantošanu mācību stundā. "Netikumīgās mākslas vakars" raudzīs turpināt sarunu par mākslu, tās izteiksmes veidiem un mākslinieka brīvības robežām.

Diskusijā "Ko nedrīkst mākslā?" piedalīsies Latvijas Universitātes profesore Skaidrīte Lasmane, Rīgas Stradiņa universitātes docents Ivars Neiders, interneta žurnāla "Punctummagazine.lv" redaktors Igors Gubenko, Saeimas deputāte Ilze Viņķele un kultūrpētnieks Deniss Hanovs. Tai sekos mūzikas un dzejas programma.

Edgars Raginskis stāsta par "Netikumīgās mākslas vakaru"
00:00 / 00:52
Lejuplādēt

"Tā kā pēdējā laikā daudzi valdības, Saeimas un pašvaldību pārstāvji iedomājas, ka viņiem dotais mandāts automātiski garantē kvalifikāciju pedagoģijā, psiholoģijā, tikumībā un netikumībā, mēs gribējām parādīt savu skatījumu uz šo tēmu un mazliet ieskicēt absurdumu, kas slēpjas mūsu tautas priekšstāvju apgalvojumos par netikumību mākslā," norāda pasākuma iniciators, žurnālists un mūziķis Edgars Raginskis.

"Šajā vakarā Kaņepes kultūras centrā mēs centīsimies caur diskusijām ar dažādu jomu pārstāvjiem nonākt līdz kopsaucējam - kas tad ir tikumīgi vai netikumīgi. Deniss Hanovs stāstīs, kas gadsimtu gaitā ir bijusi netikumība mākslā un citās jomās. Un divu cēlienu muzikālā vakarā mēs dzirdēsim gan [vijolnieci] Evu Binderi un [čellistu] Kārli Klotiņu, gan mūsu labākos un aktīvākos dzejniekus, kā arī, protams, tādus ēverģēlīgākus māksliniekus, piemēram, "Gapoljerus" un Jēkabu Nīmani, kurš solījis ļoti netikumīgu programmu. Vārdu sakot, netikumība visdažādākajās jomās, bet, taisnību sakot, vienkārši kultūra un māksla," uzsver Edgars Raginskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti