Kultūras ziņas

Izdots Regīnai Ezerai veltīts stāstu krājums

Kultūras ziņas

Atjaunos Līvijas Rezevskas strūklaku Kuldīgā

Nacionālā teātra piebūves projekts var ieilgt

Nepietiekamu līdzekļu dēļ Nacionālā teātra piebūves projekts var ieilgt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Iecere šī gada laikā pabeigt Latvijas Nacionālā teātra piebūves projektēšanu un nākamgad sākt celtniecību, var izrādīties pārāk optimistiska. Rīgas dome, kuras īpašumā atrodas teātra ēka, projektēšanai šogad piešķīrusi krietni mazāk līdzekļu, nekā vajadzīgs. Skaidrojot situāciju, LTV Rīgas domē saņēma solījumu, ka projekta izstrāde pusratā nepaliks, taču par celtniecību gan skaidrības nav, jo pašvaldībai esot citas prioritātes. Tikmēr teātris pauž cerību, ka piebūves īstenošana notiks līdz šim noliktajos termiņos. Izskanējis arī piedāvājums domei aizņemties naudu Valsts kasē.

2019. gada oktobrī noslēdzās Latvijas Nacionālā teātra piebūves metu konkurss, kurā par labāko atzina arhitektūras biroja “AB3D” projektu. Lai teātrī varētu veidot laikmetam atbilstošus iestudējumus, šis projekts paredzēja veidot tā saukto “black box” jeb “melno kasti” ar sarežģītiem inženiertehniskiem risinājumiem. Projekta īstenošanai tika atvēlēts zemes gabals blakus teātra ēkai, kur šobrīd atrodas tenisa korti. Gan Nacionālā teātra ēka, gan tenisa kortu zeme ir Rīgas domes īpašums. Līdz ar to arī piebūves projekts ir pašvaldības pārziņā.

Pamatojot piebūves nepieciešamību, Latvijas Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba skaidro: “[Nacionālais] teātris, kurš pēc apjoma ir otrajā vietā aiz Dailes teātra, vienīgais dzīvo ar vienu zāli, kura ir domāta skatītājiem. Tās abas pārējās zāles mums ir pielāgotas telpas. Viena ir, nav noslēpums, bijušais ogļu pagrabs, kurš neatbilst tam, lai skatītāji neatdauzītu galvu. Otra ir noliktavas telpa.”

Piebūves projekta izstrādi tika plānots pabeigt līdz 2022. gadam, kad pašvaldībai jau būs beidzies līgums ar tenisa kortu nomnieku un šajā teritorijā varētu sākties celtniecības darbi. Projekta izstrādāšanas izmaksas sasniedz vienu miljonu 200 tūkstošus eiro, no kuriem pusmiljons jau ir investēts.

Šī gada darbiem nepieciešamo 800 tūkstošu vietā Rīgas dome ir piešķīrusi mazāk nekā trešdaļu – 250 tūkstošus.

Bijušais Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis uzsver: “Man liekas, tik veiksmīgi, kā mēs esam gājuši ar šo projektu, nav vienkārši bijis. Un tagad vienkārši ir jālūdz jaunā Rīgas dome šo projektu nenorakt.”

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Dainis Locis (Nacionālā apvienība) pauž, ka šogad pašvaldības piešķirtā summa, kaut arī nepietiekama, ir signāls, ka projekts pašvaldībai ir svarīgs: “Šobrīd tie projekti, kas Rīgā būtu risināmi, ir ļoti daudzi. Ir noteiktas zināmas prioritātes – tā ir sociālā sfēra, pirmsskolas izglītība un tā tālāk. Šobrīd ir arī problēmas ar to, lai visiem tiem, kas gribētu, iedotu tik, cik vajag, bet līdz ar to, iedodot budžetā šādu summu, mēs tomēr parādām, ka mums tas ir būtiski.”

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas deputāta Oļega Burova ("Gods kalpot Rīgai") redzējumā risinājums būtu pašvaldībai finansējumu aizņemties valsts aizdevumu programmā augstas gatavības projektiem. Viņš skaidro: “Šobrīd es redzu tikai vienu risinājumu. Nesen Ministru kabinets pieņēma noteikumus sakarā ar Covid-19, kur pašvaldībai dod iespēju aizņemties naudu. Un mēs uz šo objektu varam aizņemties līdzekļus, dabūt visu summu. Ja tiešām finansējums būs, tas nozīmē, ka arhitekts var pabeigt projektēšanu faktiski pēc gada.”

Pilsētas īpašumu komisijas priekšsēdētājs Dainis Locis pieļauj iespēju turpināt šo projektu ar valsts līdzdalību. Katrā ziņā, tas netikšot atstāts pusdarīts: “Vienmēr var būt saruna, kurā brīdī tiek šī piebūve vispār tālāk būvēta, bet projektu mēs pabeigsim, es domāju, ka par to ir skaidrs.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti