Nenovērtēto lietu, šmakovkas un okeāna mākslas muzejs. Kur doties Muzeju naktī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pēc divu gadu pārtraukuma sestdien, 14. maijā, visā Latvijā klātienē norisināsies ilgi gaidītā Muzeju nakts. Lai neapjuktu plašajā piedāvājumā un Muzeju nakts nepaietu, stāvot garās rindās un saspiestās telpās, te būs ieteikumi ne tik tradicionālām aktivitātēm, kas varētu priecēt kā mazus, tā lielus kultūras mīļus.

Muzeju nakts ieteikumi:

Latgale

Ja esi Latgalē, aizej uz Baltinavas novada muzeju, kur notiks orientēšanās spēle pa Baltinavu "Pasauli redzu caur logiem un durvīm", vēlāk vakarā būs iespēja piedalīties nakts piedzīvojumā Baltinavas muižas parkā "Baidīsimies kopā!" un noslēgumā visus ciemiņus cienās ar zupu.

Šmakovkas muzejā
Šmakovkas muzejā

Ja gribas nobaudīt ko ne tik tradicionālu, Šmakovkas muzejs Daugavpilī aicina uz šmakovkas brūvēšanas un māla glāzīšu veidošanas meistarklasi. Lai prāts būtu jautrāks, visu vakaru pie muzeja ieejas skanēs latgaliešu tradicionālā mūzika.

Latgaliešu un ukraiņu kultūru iepazīt dodies uz Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju. Tur notiks izstādes "Цiннiсть. Vērtības" atklāšana, kur piedalīsies Daugavpils ukraiņu kultūras centrs "Mrija" un Preiļu ansambļi "Kaļinuška" un "Rjabinuška". Vakarā notiks tikšanās pie ugunskura ar nacionālo partizānu stāstiem un Normunda Puča filmas "Segvārds Vientulis" skatīšanās. Karavīru dziesmas izpildīs folkloras kopa "Rūžupis veiri". Noslēgumā tradicionālā Muzeju nakts zupa – ukraiņu borščs.

Zemgale

Zemgale aicina vienu vakaru pavadīt iepriekšējo gadsimtu sajūtās.

Dobeles pils šogad ļaus ieskatīties citā, pavisam atšķirīgā pasaulē. Pils pagrabā atdzīvosies leģendas, radošajā telpā notiks Elizabetes Magdalēnas tējas izlases degustācija un pils dvēseles dejas, uz jumta terases muzicēs muzikants, bet pils pagalmā būs nakts kino seanss Viestura Kairiša spēlfilmai "Pilsēta pie upes".

Dobeles pils
Dobeles pils

Dobeles novada muzejā papildus pastāvīgajai ekspozīcijai notiks radošā darbnīca bērniem, kur varēs veidot papīra lelles. Notiks vēsturisko tērpu rekonstruktores Zandas Zariņas lekcija "19. gs. vidus – Sieviete, kas seko modei", bet pavisam vēlā vakarā būs nakts ekskursija "Dobeles rūpniecības pieturpunkti", kas atklās Dobeli pavisam no citas skatupunkta.

Viesītes muzejs "Sēlija" (un Viesīte nav Latgalē!) divās dažādās lokācijās piedāvās radošu kopābūšanu. Mazā Bānīša parkā būs spēle "Kur paslēpies šis muzeja priekšmets?", notiks akcija "Saulespuķes vienotai Eiropai kopā ar Ukrainu", un paralēli notiks filmas "Mērijas ceļojums" seansi. Paula Stradiņa skolā, Peldu ielā 2, būs nakts mezglošanas nodarbības, nakts glītrakstīšana ar tinti, spēle "Kur paslēpies šis muzeja priekšmets?", bet Elīna Beļinska priecēs atnācējus ar koncertu.

Vidzeme

Vidzeme ar plašajiem laukiem un augstajiem kalniem aicina uz radošu darbošanos, kur varēs priecēt gan prātu, gan citus jutekļus.

Eduarda Veidenbauma memoriālais muzejs "Kalāči" aicina uz kopābūšanu ar dzeju, mākslu, mūziku un filmām par izcilo dzejnieku. Vakara gaitā notiks balsojums par mīļāko Veidenbauma dzejoli, varēs skatīties Ogres vidusskolas skolēnu filmu "Mosties, mosties" par dzejnieku studiju gados. Rādīs Latvijas televīzijas filmu "Bet vilciens brauc…" ar Jura Kulakova un grupas "Pērkons" dziesmām ar Veidenbauma vārdiem un vakaru noslēgs tējas dzeršana un kopīga sadziedāšanās pie ugunskura.

Kokamatniecības muzejā Līgatnes pagasta Vienkočos varēs ar koka cauruļu urbjiem urbt vienkoču pūšamos instrumentus – didžeridū. Vai tu zini, kā tie izskatās un skan? Dienas un vakara gaitā notiks arī didžeridū performances kopā ar elektronisko mūziku.

Vienkoču parks
Vienkoču parks

Jaungulbenes vēsturiskais namiņš aizvedīs uz citu gadsimtu. Bērni varēs veidot 19. gadsimta rotaļlietu – kustīgo bildi. Katru stundu notiks mākslas priekšmetu izsoles, būs foto orientēšanās pils parkā un varēs nofotografēties ar "baronesi" un greznajām cepurēm.

Puikules muiža šogad aicina ciemos uz orientēšanos spēli "Muižas dārgumus meklējot", koncertiem ar deju kolektīva "Anemones" un dziedošo aktieru ansambļa "Ilga" piedalīšanos, bērnus priecēs radošās darbnīcas un iemīļotā Tuta. Būs arī ekskursija ar vēstures auru – pils kundzes un pilskunga pavadībā. Noslēgumā būs muižas zupas kopīga baudīšana.

Ķegumā "Latvenergo" koncerna enerģētikas muzejā būs interesantas aktivitātes gan pieaugušajiem, gan bērniem, kur interaktīvā veidā varēs izpētīt visu par un ap elektrību, enerģētiku un visu, kas ar to saistīts.

Kurzeme

Kurzeme aicina izbaudīt ļoti atšķirīgus notikumus, miksējot gan kultūru, gan dabu, gan praktisko dzīvi.

Nenovērtēto lietu muzejs Grobiņas pagastā piedāvās muzeja apskati ar visām tur sakrātajām bagātībām, aizraujošas radošās darbnīcas un ekskursiju pa atkritumu poligona "Ķīvītes" teritoriju.

Rucavas tūrisma un informācijas centrā būs iepazīšanās ar rucavnieka Jāņa Pūķa mūzikas instrumentu kolekcijas priekšmetiem un spēle uz tiem kopā ar kapelas Paurupīte dalībniekiem, muzikālā zāģa spēles iemēģināšana un kopīga animācijas filmas "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" skatīšanās.

Liepājas muzejs priecēs ar krāsainu kultūras programmu. Muzeja dārzā būs iespējams redzēt Liepājas Neatkarīgā teātra situāciju komēdiju "Viss par sievietēm", notiks koncerti (etnoperkusionists Nils Īle un grupa "Kanisaifa", grupa "Willow Farm" un grupa "Oranžās brīvdienas"). Muzejā būs tetovēšanas darbnīca bērniem, Liepājas Liedaga vidusskolas teātra "Balagančiks" roku šova izrāde, kafijas grauzdētavas "Curonia" kafijas pagatavošanas meistarklase un degustācija, tēju degustācijas. Noslēgumā dzejas vakars "Liepājnieku un Liepājas skarto brīvie lasījumi".

Brocēnos var apskatīt Cementa ražošanas un vēstures muzeju. Vakara gaitā būs iespēja redzēt cementa ražošanā izmantoto autotehniku, būs iespēja arī iekāpt autovadītāja kabīnē. Notiks nākotnes cementa auto izgudrošana kopā ar Ripo auto un autobusa ekskursija Latvijā vienīgajā un vienā no modernākajām un videi draudzīgākajām cementa rūpnīcām Eiropā.

"Tukku Magi"
"Tukku Magi"

Tukumā ir par vēl vienu kultūras vietu vairāk. "Tukku Magi" ir mākslas telpa, kur apvienojas tradicionālā un mūsdienu māksla. Muzeju nakts ietvaros tur varēs vērot starptautiskā īsfilmu festivāla "2Annas" godalgoto filmu seansu.

Jūrkalne ir slavena ar saviem klinšainajiem, izskalotajiem krastiem, un tautas namā būs iespēja nokļūt Vētru muzejā, kas vēsta par Baltijas jūras stihijas upuriem un ir papildināts ar pludmalē atrastajām un no dzelmes izceltajām senlietām. Vakarā notiks ar humoru pilns iestājeksāmens un uzņemšana "Vētras spēku akadēmijā".

Pierīga

Ja esi Jūrmalā, baudi jūru, svaigo priežu gaisu un negribi drūzmēties kādā no populārajiem muzejiem, iegriezies Mirdzošo gleznu teātrī, kur varēs vērot Vitālija Jermolajeva un viņa mācekļu mirdzošās gleznas.

Olaines vēstures un mākslas muzejā būs radoša darbošanās gan iekštelpās, gan ārtelpās. Notiks frontes mākslas darbnīca, militārā stafete, ekskursijas Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršrutā, ieroču un ekipējuma demonstrēšana. Pie muzeja būs kalēja meistarklase un putuplasta figūru griešanas darbnīca. Vēlā vakarā uzstāsies postfolkloras grupa "Rikši".

Daugavas muzejs
Daugavas muzejs

Daugavas muzejā, kas atrodas Doles salā, varēs nodoties skumjām. Neskartajā dabas nostūrī, kas tik tuvu Rīgai, būs apskatāma izstāde "Salaspils zudušās muižas", kā arī parkā būs audiovizuāls priekšnesums "Skumjas" un radošā darbnīca "Skumju putni".

Rīga

Rīgā iesaku apmeklēt vietas, kur nav jāstāv garās rindās vai lieki jādrūzmējas, kā arī aicinu aiziet un apskatīt notikumus, kas vairs neatkārtosies.

Latvijas Bankas zināšanu centrs "Naudas pasaule" būs atvērts jau no pulksten 12.00. "Naudas pasaule" ir interaktīvs finanšu izglītības un informācijas centrs katram, kas interesējas par naudas politiku, apriti un vēsturi. Latvijas Bankas iekšpagalmā būs kalēja darbnīca un varēs apskatīt naudas pārvadājuma transportu.

Rakstniecības un mūzikas muzejā notiks ekskursijas ar kuratori Sanitu Duku un scenogrāfi Līgu Zepu. Visu dienu darbosies meditācijas telpa "Tintnīca". Notiks radošā darbnīca "Mans manifests" un radošās meistardarbnīcas bērniem "Pusnakts kuģis".

Vēl nebijušas sajūtas piedāvās muzejs "Neredzamā pasaule", kas atrodas Ķengaragā. Muzeja apmeklētājiem acis ir ciet, un tumsā viss tiek iepazīts ar citu maņu palīdzību neredzīga gida pavadībā.

Mencendorfa namā klasika mīsies ar mūsdienu ritmiem un dejām. Līdz pat pulksten 1.00 naktī būs apskatāma muzeja ekspozīcija, notiks bačatas nodarbība ar deju skolu "Urban Sensual", kam sekos bačatas ballīte, bet vakaru noslēgs vokālās kamermūzikas koncerts "Naksnīgie mirkļi". Programmā solodziesmas, kas pārstāv dažādas zemes, stilus un gadsimtus.

Ja gadies Anatomijas muzeja tuvumā, nenokavē Platona Buravicka muzikālo performanci "Iekšējo pasauļu tīrumos" pulksten 22.00, kas notiks uz muzeja terases un būs vērojama no muzeja pagalma.

Vai tu zināji, ka Rīgā, Vīlandes ielā 16, ir Klusā okeāna un okeāna mākslas muzejs? Tur no pulksten 18.00 varēs aplūkot muzeja ekspozīcijas un Alekseja Dombrovska fotogrāfiju izstādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti