Neizslēdz iespēju likvidēt Latvijas Literatūras centru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Biedrība "Latvijas Literatūras centrs" (LLC) ir nonākusi grūtā situācijā, jo no biedrības tiek prasīta vairāku tūkstošu eiro atmaksa, kā arī neskaidrības radušās par telpām, kurās biedrība mitinās, jo izveidojies parāds par telpu īri.

LLC padomes pārstāvis Andris Grīnbergs (Akmentiņš) sarunā ar aģentūru LETA pieļāva iespēju, ka LLC varētu tikt arī likvidēts. Nākamnedēļ padome sanāks uz sēdi, lai lemtu par tālāko Literatūras centra darbību.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrija (KM), kas oktobra sākumā nolēma lauzt līgumu ar LLC, Literatūras centram līdz oktobra beigām devusi laiku, lai ministrijas kontā tiktu atskaitīti 4813 eiro un 92 centi, savukārt Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) padome, kas 22.oktobrī nolēma ar LLC lauzt līgumu, uzdevusi atskaitīt 70 932 eiro, par kuru izlietojumu fonds nav saņēmis atskaites.

Grīnbergs akcentēja, ka LLC rīcībā nav šādas naudas. Pie tam neskaidrības vēl ir par telpām, par kuru īri izveidojies ap 1000 eiro liels parāds. "Esam grūtā situācijā. Tagad man nav reālas atbildes par tālāko rīcību," sacīja LLC padomes pārstāvis. Tāpat viņš norādīja, ka nodokļu parādu dēļ Valsts Ieņēmumu dienests (VID) ir arestējis kontus.

Patlaban Grīnbergs iepazīstas ar LLC direktora Jāņa Ogas sniegtajām atskaitēm par VKKF finansētajiem projektiem, tādēļ viņam vēl nav skaidrība par to, vai nauda ir nepareizi iztērēta vai tā ir pazudusi.

Oga jau vairākkārt ir akcentējis, ka LLC piešķirtais finansējums nekad nav bijis pietiekams, tādēļ nereti nācies kāda projekta īstenošanai aizņemties naudu no cita projekta.

LLC padomes pārstāvis klāstīja, ka vienmēr grūtās situācijās meklē dažādas izejas. Arī LLC gadījumā varētu būt vairāki risinājumi. Piemēram, ja LLC biedri būtu gatavi vairāku gadu garumā nenogurstoši cīnīties ar problēmām, tad LLC varētu saglabāt, taču tikpat labi biedrība var tikt arī likvidēta, taču tad jādomā, kas tiek darīts ar LLC telpās esošo bagātīgo grāmatu klāstu.

"Ja nevar samaksāt, tad ir bankrots. Skaidrs ir tas, ka dziļāk mīnusos mēs tagad vairs grimt nevaram. Ņemot vērā to, ka VID ir arestējis kontus, tad gadījumā, ja kāds ieskaitītu naudu, tad VID to uzreiz paņemtu. Maksātnespējas gadījumā visiem būtu jāstāv rindā aiz VID, lai saņemtu savu naudu," sacīja Grīnbergs, retoriski jautājot, kāds signāls varētu būt pārējām kultūras iestādēm, ja LLC ietu uz maksātnespēju.

Tāpat Grīnbergs klāstīja, ka ministrija un VKKF iztrūkstošo naudu prasa no LLC, bet centrs šādu naudu var pieprasīt no Ogas.

Oga aģentūrai LETA atsacījās komentēt jautājumus par naudas atmaksu.

Kā ziņots, VKKF padome vakar nolēma pārkāpumu dēļ pārtraukt sadarbību ar LLC un uzdeva biedrībai līdz 6.novembrim atskaitīt VKKF finansējumu 70 932 eiro apmērā, kas pārskaitīts biedrībai un par kuru nav saņemtas atskaites. Līdz vakardienas padomes sēdei par 2014.gadā un 2015.gadā finansētajiem projektiem LLC papildus iesniedza atskaites par 2738,97 eiro, tādējādi samazinot sākotnēji revīzijā konstatēto līdzekļu iztrūkumu 73 671,16 eiro apmērā biedrības kontos.

VKKF pārstāve Jana Vērdiņa skaidroja, ja nauda noteiktajā laikā VKKF netiks atmaksāta, tad fonds lems par tālāko rīcību.

Savukārt KM, baltoties uz veiktās revīzijas rezultātiem, pieprasīja centram atmaksāt piešķirto finansējumu 8813,92 eiro apmērā. Patlaban LLC ministrijas kontā iemaksājusi 4000 eiro. Ministrija iepriekš norādīja, ja nepieciešamā summa netiks atmaksāta, tad KM tiesas procesā vērsīsies pret LLC, jo ar biedrību ministrijai ir noslēgtas līgumsaistības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti