Eiro fokusā

Bezdarba rādītāji Baltijā strauju kāpumu pagaidām nepiedzīvo

Eiro fokusā

Rīgā top daudzas jaunas biroja ēkas. Vai tās nepaliks tukšas?

Bez karstā ūdens un bez izgaismotām fasādēm - kultūras iestādes Latgalē plāno ekonomēt

Neizgaismo fasādi, neslēdz ūdens sildīšanu, samazinās siltumu – kā ekonomē kultūras iestādes Latgalē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Energoresursu cenu pieaugums rada sarežģītu situāciju arī kultūras iestādēm. Latgalē – Daugavpils teātris, Marka Rotko mākslas centrs un Latgales vēstniecība "Gors" ir ieslēguši taupīšanas režīmu. Taču ar to nav līdzēts, lai saņemtie rēķini nepieaugtu. To, kā energoresursu cenu kāpums ietekmēs situāciju kultūras iestādēs vēl pēc pāris mēnešiem, un spēju samaksāt rēķinus šobrīd esot grūti prognozēt.

Šobrīd Latgales vēstniecība "Gors" ēkas fasāde vakarā, lai taupītu līdzekļus, vairs nav izgaismota, tumsā redzams vien tās nosaukums. Arī strūklaka jau izslēgta, lai gan citus gadus tā strādājusi vēl līdz oktobrim. Par šā brīža dzīvi taupības režīmā un saņemtajiem rēķiniem, kas tāpat pieaug, turpina Latgales vēstniecības "Gors" vadītāja Diāna Zirniņa: "Jā, sākot ar augustu, jūliju ir milzīgs energoresursu cenu kāpums, galvenokārt runājam par elektroenerģiju. Un tas mums ir liels izaicinājums, ko darīt. Ja paskatās iepriekšējo gadu izmaksas, elektroenerģijas cena ir kāpusi divas, trīs reizes. Un, ja paskatās, kādi varētu būt septembrī rēķini, tā ir ļoti liela problēma, vai mēs spēsim apmaksāt rēķinus un, ja spēsim, uz kā rēķina mēs to darīsim."

Finansiāla palīdzība būs nepieciešama.

"Mums nepietiks atvēlēto līdzekļu no pašvaldības dotācijas, lai līdzfinansētu rēķinu apmaksu, kas ir saistīta ar elektrību.

Mēs nezinām, kā vēl būs ar siltumapgādi, jo sezona vēl nav sākusies. Siltumapgādes ziņā mēs karstā ūdens sagatavošanas ziņā esam nošķirti no pilsētas, jo mēs paši sildām ūdeni, kad tas ir vajadzīgs, ko mēs nedarām šobrīd," stāsta Diāna Zirniņa.

Jau pandēmijas laikā bija jāmeklē veidi, kā taupīt, un tie tiek meklēti arī šobrīd, norāda Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka. Taču, ja mākslas centrā var taupīt uz elektrības patēriņu, tad uz siltumu gan ne:

"Daudzas lietas mēs nespējam fiziski ietekmēt, jo mums ir jānodrošina vismaz 20 grādu temperatūra šiem mākslas priekšmetiem, kuri mums ir gan krātuvēs, gan ir eksponēti izstāžu zālēs.

Un tas uzliek tādu papildus spriedzi un papildu domas, kur vēl, ko un kā varētu taupīt."

Marka Rotko centrs ir pašvaldības iestāde, tādēļ gaida, ka pašvaldība spēs finansiāli palīdzēt, attiecīgi izmaksu pieaugumam arī palielinot dotāciju, kas tiek piešķirta ēkas uzturēšanai.

Savukārt skatītājiem, ejot uz Daugavpils teātri, jārēķinās, ka ēkā būs vēsāks. Apkures padevi Vienības namā, kur atrodas arī teātris, plānots samazināt par 3 procentiem. Bet tāpat rēķini būs lieli, atzīst teātra valdes locekle Rita Strode: "Tarifs ir 175 eiro par megavatstundu, pat ja mēs ieekonomēsim, mēs saskaitījām kopā ar siltumtīkliem, 50 megavati, praktiski mēneša patēriņu, vienalga mums būs jāmaksā par apkuri par 43 procentiem vairāk, nekā mēs maksājām iepriekšējā sezonā."

Elektrības rēķins par augustu esot mazliet lielāks nekā iepriekšējā gadā. Taču to, kāds tas būs septembrī, nezina, tas atkarīgs no biržas cenas. Tāpat arī septembrī teātrī darbība notiek jau krietni aktīvāk.

"Visvairāk elektrību prasa visi gaismekļi, kas atrodas uz skatuves.

Protams, ka mēs samazināsim patēriņu, neskatoties uz to, ka ir auksti, mēs neslēdzam nekādas elektroierīces, lai sasildītos.

Arī sekojam tam, lai nekur nebūtu lieka spuldze atstāta, arī izrādes laikā, – agrāk foajē mums bija apgaismota, tad tagad izrādes laikā mēs izslēdzam gaismu."

Teātrim zāles piepildījums pirms pandēmijas bija 97 procenti. Un, ja skatītāju skaits nesaruktu, tad, iespējams, nevajadzētu papildu finansiālu palīdzību, spriež valdes locekle Rita Strode, taču ir jārēķinās, ka arī mājsaimniecībām būs grūtāk izdzīvot. Un, ja skatītāju rindas kļūs retākas, būs jāekonomē uz izrāžu rēķina.

"Sāksim taupīt uz izrāžu dekorācijām, kostīmiem, mums ir kaut kādas rezerves – gan koksne, gan metāls, gan audumi. Mēģināsim kaut kā izgrozīties. Mūsu virsuzdevums – nesagādāt sev parādus," uzsver Rita Strode.

Pagaidām gan vēl ne vienā no uzrunātājām kultūras iestādēm neizjūt, ka esošā situācija būtu mainījusi kultūras apmeklētāju paradumus. Tomēr jāņem vērā, ka iedzīvotāji vēl nav saņēmuši pirmos apkures rēķinus. Jautājot par biļešu cenām, teātrī tās neplāno mainīt, dažos pasākumos tās pieaugušas Latgales vēstniecībā "Gors", taču Marka Rotko mākslas centrā prognozē, ka cenu būs spiesti palielināt nākamajā gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti