«Neatkarīgo Tukuma Ziņu» galvenā redaktore: Jauna flīģeļa iegāde nerisina krīzi kultūras jomā novadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jūlijā sākumā Tumes kultūras namam tika piegādāts par 31 449, 60 eiro iegādātais koncertflīģelis “Estonia”, kurš tika pirkts par Lauku atbalsta dienesta un Tukuma novada domes piešķirto finansējumu. Tiesa, šī instrumenta atklāšanas pasākums varētu notikt tikai novembrī, turklāt, kā intervijā Latvijas Radio norāda “Neatkarīgo Tukuma Ziņu” galvenā redaktore Ivonna Plaude, flīģeļa iegāde nerisina krīzi, kāda Tukuma novadā izveidojusies kultūras jomā.

Lai arī flīģeļa iegāde ir priecīgs notikums, tas iezīmē arī krīzi kultūras dzīvē visā novadā un to nerisina.

Ivonna Plaude par jauno flīģeli un kultūras situāciju Tukuma novadā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Jau 12. maijā novada kultūras darbinieku parakstīts aicinājums uz sarunu tika iesniegts novada Kultūras pārvaldē, kuras nemaz neesot, un Tukuma domē, stāsta Plaude. Kultūras darbinieki aicināja uz sarunu, kā risināt desmitiem gadu, īpaši pēdējo piecu gadu laikā, ielaistās problēmas novadā. Līdz šim no novada domes nav saņemta nekāda atbilde. Nav sekojusi ne reāla rīcība, ne diskusija.

“Tāda īpatnēja situācija izveidojusies. Mums ir daudz izcilu mākslinieku – gan izpildītājmākslinieku, gan izcila mākslinieku grupa, bet diemžēl nav vietas, kur īsti izrādīt izcilo mākslas kolekciju, kas mums ir otra lielākā valstī, ne zāļu un instrumentu izpildītājmāksliniekiem. Un nav arī tādas sistēmiskas attīstības. Mums nav kultūras nama, kur varētu notikt pasākumi. Visu laiku ir tāda lāpīšanās,” situāciju ieskicē Plaude.

Būtiskākais, pret ko iebilst kultūras darbinieki ir tas, ka nav nekādas perspektīvas, nav reāla stratēģijas plāna, kā kultūra Tukuma novadā varētu attīstīties.

“Šī flīģeļa iegāde tiešām bija liels notikums un, ja būtu pacentušies, tas būtu liels notikums arī visas valsts mērogā, jo patrons, idejas autors un lielā mērā arī iedvesmotājs ir izcilais pianists Vestards Šimkus, mūsu novadnieks un arī šī pagasta iedzīvotājs,” stāsta Plaude.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti