Naujenes pagastā tagad ir sava mazā «gaismas pils» – jaunu mājvietu Kraujā radusi bibliotēka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ziemas saulgriežos Augšdaugavas novada Naujenes tautas bibliotēka rīkoja krājuma pārcelšanas akciju – grāmatu ķēdi. Tādējādi lielākā novada bibliotēka pārcēlās uz plašākām, jaunākām telpām. Kā saka bibliotēkas darbinieki, tas būs kultūras, izglītības, informācijas un arī sabiedriskās saskarsmes centrs. Jo bibliotēka, īpaši laukos, nav tikai grāmatu glabāšanas un lasīšanas vieta, tā ir nozīmīga sociālo funkciju veicēja, sniedzot iedzīvotajiem konsultācijas digitālo rīku lietošanā.

Naujenes pagastā tagad ir sava mazā «gaismas pils» – jaunu mājvietu radusi bibliotēka Kraujā
00:00 / 05:09
Lejuplādēt

Nav joka lieta veidot grāmatu ķēdi, kurai jāšķērso autoceļš Krāslava–Daugavpils, bet tā nu reiz ir sanācis, ka pirms vairāk nekā 30 gadiem no vienas Daugavas ielas puses Kraujas ciemā toreizējā kultūras nama vienā no telpām izveidotās bibliotēkas grāmatas ceļoja uz atsevišķu ēku otrpus ielai. Tagad šis aplis, nesot grāmatas atpakaļ, ir noslēdzies.

Pirmā grāmata, kas šodien ceļo no rokas rokā uz jauno ēku, ir viena no vecākajām Naujenes tautas bibliotēkas krājuma grāmatām – 1957. gadā izdotais tautasdziesmu krājums "Upe, upe, Daugaviņa".

Šai grāmatai ceļš uz jauno bibliotēku arī ir simboliska atgriešanās, un tikpat simboliski tās ceļš sākas no bijušās Naujenes tautas bibliotēkas vadītājas Valijas Kavinskas rokām: "Vispār es brīnos, ka šī grāmata ir saglabājusies, ļoti skaista grāmata ar labam ilustrācijām. Šī ir ļoti nozīmīga grāmata tieši man, jo man ir tāds pats dzimšanas gads kā šai grāmatai."

Vecā bibliotēkas ēka nedz grāmatu glabāšanai, nedz bibliotēkas funkcijām vairs nebija piemērota, to atzīst esošā Naujenes tautas bibliotēkas vadītāja Diāna Čiževska: "Bibliotēkas mikroklimats, jo grāmatiņas sāk pelēt, tās ir dažādas tehniskās nianses un arī vietas trūkums, arī krājums diezgan ātri aug un nav vairs, kur to izkārtot. Grāmatu krājums ir gandrīz 20 tūkstoši un, pārbraucot uz turieni, centīsimies, lai arī ne visu, bet daļu labākās literatūras pārcelt uz jauno ēku."

Par mazo gaismas pili grāmatu ķēdes laikā jauno bibliotēku nodēvē Naujenes pagasta pārvaldes vadītāja Ināra Miglāne, jo bibliotēka pagastā ir krietni vairāk nekā tikai grāmatu krātuve: "Mums bibliotēka jau sen ir tāds kā sabiedrisks centrs, kur jebkurš cilvēks var atnākt pēc dažāda veida pakalpojumiem, tā ir gan izzinoša, gan grāmatu lasīšanas, gan izklaides jomas vieta, bibliotēka rīko dažādas aktivitātes, kas cilvēkiem ir interesantas. Šeit, Kraujas ciemā, kurš ir viens no lielākajiem pagasta ciemiem, mums nav sava kultūras nama, bet šeit dzīvo gandrīz tūkstotis iedzīvotāju. Tāpēc bibliotēka mums ir viena no kultūrvides iestādēm."

Par to, ka bibliotēkas funkcijas īpaši laukos mūsdienās jau ir krietni pāraugušas savu sākotnējo sūtību, vadoties pēc savas pieredzes, pārliecināta Naujenes tautas bibliotēkas vadītāja Diāna Čiževska: "Mēs palīdzam cilvēkiem un konsultējam dažādos e-pakalpojumos, kā deklarēt savu dzīvesvietu, kā pieteikt malkas kompensāciju, pieteikt slimības lapas, kovida laikos drukājām tos Covid-19 sertifikātus, un bija ļoti liels pieprasījums šim pakalpojumam. Iedzīvotāji var atnākt uz bibliotēku pēc jebkura pakalpojuma un jebkurā jautājumā, uzrakstīt iesniegumu kādai iestādei, piemēram, par elektrības pieslēgšanu, e-pasta izveidi, e-parakstu kā izmantot... Ir daudz dažādu jautājumu, ar kuriem atnāk lasītāji uz mūsu bibliotēku."

Grāmatu ķēdē iesaistījušies ap 80 dalībnieku, pagasta iedzīvotāji, skolēni, arī kaimiņu pagastu bibliotēku vadītāji.

Maļinovas bibliotēkas vadītāja Elvīra Kokina skaidro: "Lasītājam laukos populārākie ir detektīvi, mīlas stāsti, nu tādi par dzīvi, pie mums avīzes un žurnāli ir par brīvu ņemami, un tie ir ļoti pieprasīti."

Jaunā bibliotēkas ēka Naujenes pagastā, kas publiski būs pieejama ar nākamā gada martu, spēs piepildīt daudzu lasītāju sapņus. Šādu bibliotēku varēs droši saukt par gaismas pili, saka tās vadītāja Diāna Čiževska: "Būs mums atsevišķa radošo nodarbību telpa, būs smuka izstāžu zāle, būs vieta semināriem, kursiem, jo būs ekrāns, projektors, bezmaksas internets, WI-FI, un pats labākais, ka mums būs āra terase. Mēs varēsim vasarā organizēt pasākumus un dažādas aktivitātes, mūsu lasītāji varēs vienkārši pasēdēt ārā pie kafijas tases un palasīt ārā presi."

Šobrīd Naujenes tautas bibliotēkas abonementu skaits pārsniedz 600 iedzīvotāju, jaunā ēka varēs uzņemt vienlaicīgi 69 apmeklētājus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti