Dienas ziņas

Gaujas tīrīšanas darbu laikā atrastas pudeles ar vēstījumiem

Dienas ziņas

Latgalē attīstās bioenerģijas ražošana

Bauskā māca atjaunot vēsturiskos logus

Namdari mācās atjaunot vēsturiskos logus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai saglabātu kultūrvēsturisko mantojumu, Bauskā aizvadīta koka logu restaurācijas darbnīca, kurā ikviens interesents varēja gūt iemaņas, kā logus atjaunot pašu spēkiem. Biedrības ''Nākotne pagātnei'' vadītājs lēš, ka pareizi atjaunoti ir tikai nedaudz vairāk kā 10 procenti vēsturisko logu.

Ja acis ir dvēseles spogulis, tad logi stāsta par māju un tās iemītniekiem. Tomēr nereti, cenšoties uzlabot dzīves apstākļus, vecās apbūves saimnieki pieļauj neatgriezeniskas kļūdas.

"Ir dažādi veidi, kā kaut ko restaurēt, bet nevienam netiek liegta iespēja to darīt pašam, kas īstenībā ir viegli, vienkārši tas ir laikietilpīgi. Var arī ielikt 20.gadsimta logu, kas iekļaujas tajā vēsturiskajā vidē, bet šajā gadījumā logs proporcionāli neatbilst fasādei. Tā ir tā lielākā problēma," uzskata restaurators un biedrības ''Nākotne pagātnei'' vadītājs Jānis Tolpežņikovs.

Lai parādītu un iemācītu, kā vēsturiskos logus atjaunot pašiem, Bauskas amatniecības centrā darbojas koka logu restaurācijas darbnīca.

Nedēļas laikā šeit tika atjaunots viens iekšējais un viens ārējais 19.gadsimta logs un slēģi.

"Pats grūtākais ir iemācīties nesteigties, iemācīties apstāties procesa laikā. Īstenībā tur nav nekas sarežģīts, galvenais mācēt respektēt lietu, kurai ir 200 gadu," pastāstīja restaurators Tolpežņikovs.

Interesentu vidū ir gan pieredzējuši namdari, gan jaunas sievietes un visi atzīst, ka darbs nav fiziski grūts, vien pietrūcis vēlmes un zināšanu ''ķerties vērsim pie ragiem''.

"Izrādās daudz ko neesmu dzirdējis. Mums liekas, ka mēs daudz zinām, bet tā nav.

Es būtu gatavs ņemt vienu logu un mēģināt atjaunot," pieredzē dalās namdaris un darbnīcas apmeklētājs Andris Dzenis.

"It kā jau varētu iemācīties, kaut kāda apziņa ir ko mēs te darām, bet, lai labāk iemācītos vajadzētu vairāk un ilgāk," mācības vērtē Rundāles iedzīvotāja Daniela Kuzijeva.

Restaurācijas meistarklase, ko ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālo atbalstu organizē biedrība ' Bauskas vecpilsēta'' Bauskā notiek pirmoreiz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti