Nākamgad vilcienos plāno ierīkot vēl vairāk lasītavu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kopš janvāra dīzeļvilcienu pasažieri braucienu var īsināt trīs vagonos izvietotais grāmatu piedāvājums. To organizē Imanta Ziedoņa muzeja bibliotēka sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) un AS "Pasažieru vilciens". Iecerēts nākamajā gadā šo projektu paplašināt.

Nākamgad vilcienos plāno ierīkot vēl vairāk lasītavu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
 

Projekts „Ceļā ar grāmatu” radās, balstoties uz dzejnieka Imanta Ziedoņa idejām par atrašanos ceļā un grāmatu lasīšanu. 

„Ideja par lasīšanu vilcienā radās, iedvesmojoties no Imanta Ziedoņa daiļrades un uzskatiem. Imantam Ziedonim ir tāds citāts „ar katru izlasīto grāmatu es it kā uzgāju sevi”. Šī ideja tapa, domājot par to, kur cilvēki pavada laiku. Viena no tādām vietām ir vilciens, un ko tad nu cilvēkiem darīt sabiedriskajā transportā? Viena versija ir, ka viņi skatās telefonā, kāds aizmieg, kāds sarunājas, bet būtu jauki, ja būtu iespēja lasīt grāmatas,” stāsta projekta vadītāja no Imanta Ziedoņa muzeja Ance Caune.

Lasāmvielas klāstu un tēmas regulāri maina sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku. Pirmajos mēnešos grāmatas bija par ceļošanu, vēlāk – par dažādām personībām, bet rudenī vilciena pasažieri par godu Dzejas dienām var pievērsties lirikai. Pašlaik grāmatu plaukti ir viena vilciena sastāva trīs vagonos, kas kursē visos dīzeļvilcienu maršrutos.

Ance Caune stāsta, ka nākamgad grāmatu plauktus iecerēts ierīkot vēl vismaz trīs vagonos un vēlme būtu piedāvāt jaunākās grāmatas.

Ziedoņa bibliotēkas vadītāja arī priecājas, ka lasītāvu kultūra attīstās, par ko liecina daudzviet Latvijā pieejamie grāmatu maiņas punkti. Tādi ir, piemēram, Valmierā, Cēsīs, Siguldā. Arī uzņēmums „Pasažieru vilciens” ir ieinteresēts turpināt lasītavas projektu, bet atgādina, ka tas nav ne grāmatu apmaiņas punkts, ne arī dāvanu galds.

Ceļā ar grāmatu
Ceļā ar grāmatu

„Ļoti aicinām un vēlētos vēlreiz atgādināt, ka šīs grāmatas tiek lasītas vilcienā brauciena laikā. Taču tad, ja grāmata ir tik ļoti iepatikusies un gribas to izlasīt līdz galam, ir iespēja to paņemt līdzi, bet

ar vienu noteikumu, ka nākamajā braucienā ar vilcienu lūgums to atdot atpakaļ jebkuram konduktoram jebkurā vilcienā,” mudina „Pasažieru vilciena" pārstāve Agnese Līcīte.

Par iespēju brauciena laikā lasīt grāmatas arī dažu pasažieriu teiktais.

„Laba ideja, nav ko runāt. Es atradu Darelu, bērnu grāmatiņu. Pēc brauciena grāmatu noliku atpakaļ. Ikdienā eju uz bibliotēkām.”

„Pa ceļam nelasu nekādas grāmatas. Kas lasa, tas lasa. Es grāmatas nelasu.”

„Ideja nenoliedzami ir laba. Protams, grāmatas ir tāda lieta, kam pieaug kājas, kad kādam kas liekas vērtīgāks. Mūsu sabiedrība ir pietiekami apsviedīga un izdarīga šajā ziņā. Tāpēc tas ir tāds nepateicīgs pakalpojums. Laba doma, bet ļoti apdraudēta.”

"Pasažieru vilciens" rēķinās, ka līdz ar jaunajiem elektrovilcieniem un vairāk pasažieriem no 2022. gada pavērsies arī dažādu sadarbības projektu iespējas. Līdz šim bijis Eiropas Valodas dienu vilciens, veselības akcija „Kustinācija”, ikgadējs džeza vilciens un citi.

Ceļā ar grāmatu
Ceļā ar grāmatu

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti