Nacionālās koncertzāles metu konkursa rīkošanai piešķir 490 623 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai nodrošinātu 2022. gadā nepieciešamo finansējumu Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanai, valdība no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" lēma piešķirt Kultūras ministrijai finansējumu 792 723 eiro apmērā. No šīs summas 490 623 eiro tiks atvēlēti starptautiskā metu konkursa sagatavošanai, informēja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

5. jūlija Ministru kabineta sēdē apstiprināts Kultūras ministrijas (KM) izstrādātais Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta īstenošanas modelis, kas ietver starptautiska metu konkursa izsludināšanu, būvprojekta izstrādi un būvniecību, to paveicot līdz 2029. gadam.

Kā iepriekš ziņots, Nacionālā koncertzāle tiks būvēta Rīgas Kongresu nama un tam piegulošo īpašumu teritorijā. Projekta īstenošanai tiks slēgts nodomu protokols starp KM, Rīgas domi un SIA "Rīgas nami".

Kā skaidroja KM, Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanas vadību realizēs Rīgas domes Īpašuma departaments, kas sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību organizēs metu konkursu un projektēšanas uzdevuma un tehniskās specifikācijas izstrādi. Sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību pašvaldība organizēs publisko iepirkumu būvprojekta izstrādei.

Ņemot vērā ģeopolitisko un ekonomisko situāciju pasaulē, pašreiz nav iespējams objektīvi prognozēt koncertzāles izmaksas.

Līdz ar to koncertzāles projekta īstenošana nosacīti dalīta trīs posmos, kur katra iepriekšējā posma beigās tiks precizēts nākamajam posmam nepieciešamais finansējums un tā avoti. Pirmā posma – starptautiskā metu konkursa sagatavošanas un norises – laiks ir līdz 2023. gada jūnijam, paredzot to izsludināt š.g. rudenī. Darbs pie metu konkursa sagatavošanas ir uzsākts, un līdz ar informatīvo ziņojumu valdības sēdē 5. jūlijā apstiprināts arī valsts budžeta finansējums 490 623 eiro apmērā starptautiskā metu konkursa sagatavošanai.

Otrā posma – būvprojekta izstrādes – provizoriskais laiks, tai skaitā sarunu procedūras ar metu konkursa uzvarētāju sagatavošana un norise, būvprojekta izstrāde un būvprojekta ekspertīzes veikšana, ir paredzēts no 2024. līdz 2025. gadam. Trešā posma, kas ietver vienošanos par būvdarbu posma realizācijas un finansēšanas kārtību, būvdarbu un būvuzraudzības iepirkuma sagatavošanu un norisi, un būvdarbu uzsākšanu, provizoriskais norises laiks ir 2025. līdz 2027. gads. Tiek plānots, ka būvdarbi varētu tikt uzsākti 2027. gadā.

Būvdarbu veikšanas laiks tiek lēsts aptuveni divi gadi, attiecīgi būvdarbus pabeidzot 2029. gadā.

KM noteikts līdz 2026. gada 31. augustam vienoties ar Rīgas valstspilsētas pašvaldību un SIA "Rīgas nami" par Nacionālās koncertzāles būvdarbu īstenošanas un finansēšanas modeli un iesniegt Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par turpmāko rīcību, vienlaikus informējot par pašvaldības pieņemtajiem lēmumiem attiecībā uz "Rīgas namu" pamatkapitālā esošā nekustamā īpašuma Krišjāņa Valdemāra ielā 5, Rīgā, atsavināšanu par labu pašvaldībai.

Projekta īstenošanai tiks izveidota Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanas uzraudzības padome, kuras sastāvā darbosies Kultūras ministrijas, Rīgas domes Īpašuma departamenta, SIA "Rīgas nami", Latvijas Arhitektu savienības, kā arī valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris" un "Latvijas Koncerti" deleģētie locekļi.

KONTEKSTS:

2022. gada 8. martā valdība lēma atbalstīt Kultūras ministrijas priekšlikumu par piemērotāko no Latvijas Arhitektu savienības izraudzītajām vietām Nacionālās akustiskās koncertzāles novietnei Rīgas centrā izraudzīties Rīgas Kongresu namu. Savukārt 25. maijā, Rīgas domes sēdē pieņemts lēmums par pašvaldības un Kultūras ministrijas sadarbību Nacionālās koncertzāles projekta īstenošanā, koncertzāles projektu īstenojot Rīgas Kongresu namā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti