Labrīt

Aprit gads kopš Maltas pētnieciskās žurnālistes slepkavības

Labrīt

Jemenai draud pēdējo 100 gadu laikā lielākais bads

Grāmatniecība: Nacionālās enciklopēdijas šķirklis

Nacionālās enciklopēdijas šķirklis – grāmatniecība un poligrāfija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latviešu grāmatniecība, kurai pēc septiņiem gadiem varēsim atzīmēt 500 gadu jubileju, ir pieredzējusi šķēršļiem un pretrunām pilnu attīstības ceļu caur dažādiem politiskiem režīmiem un garīgiem strāvojumiem, uzsver Latvijas Nacionālās bibliotēkas vadošais pētnieks un Latvijas Universitātes profesors Viesturs Zanders, kurš ir viens no autoriem Nacionālās enciklopēdijas rakstu kopai par grāmatniecību un poligrāfiju.

Jo īpaši pēdējo 150 gadu laikā grāmatniecības attīstība bijusi ļoti dinamiska, attālinoties no laika, kad latvieši galvenokārt lasīja vācbaltiešu mācītāju sarūpēto lasāmvielu, līdz situācijai, kad mēs paši, ne tikai kā autori, bet arī kā izdevēji, iespiedēji un grāmatu tirgotāji esam veidojuši augstvērtīgu grāmatu klāstu.

Pārskatā par grāmatniecību ir pieminēti arī tie posmi mūsu grāmatas vēsturē, kad, neskatoties uz solīdu tipogrāfiskās kultūras tradīciju, iespiestais vārds tomēr neatspoguļoja pilnu zināšanu spektru. Tad bija jāatrod citi informācijas kanāli, kā tas bija ar rokrakstu grāmatām – gan brāļu draudžu vidē 18. gadsimtā, gan latīņu drukas aizlieguma laikā Latgalē 19., 20. gadsimtu mijā.

Pārskatā bija svarīgi izcelt tās personības, kas sevišķi jūtami ietekmējušas grāmatniecības procesu virzību – kā Ansis Gulbis, Jānis Roze, Miķelis Goppers, Dagnija un Juris Šleieri.

Šoruden grāmatniecības jaunumu klāstā īpaša vieta būs Nacionālās enciklopēdijas sējumam, kuru atvērs 18. oktobrī. Jaunais sējums liek piemirst ieilgušo krīzi uzziņu literatūras oriģinālizdevumu jomā, kas sākās drīz pēc valstiskuma atjaunošanas, un atkal ļauj justies līdzvērtīgiem citām Eiropas tautu saimēm.

Enciklopēdijas pirmais publicētais sējums Zanderam atgādina laiku pirms 100 gadiem, kad pirmo universālo enciklopēdiju latviešu valodā izdeva Rīgas Latviešu biedrība. Latvijas sējums ir tikai sākums jaunai Nacionālajai enciklopēdijai un arī tās elektroniskajai versijai, kas ļaus aplūkot daudzus tematus plašāk. Tas, cerams, piesaistīs šim saturam arī jaunāko paaudzi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti