Kultūras ziņas

"Riests" Latvijas Nacionālajā teātrī

Kultūras ziņas

Džeza klasika Kārļa Vanaga trio izpildījumā

Turpinās kultūras mantojuma digitalizācija

Nacionālās bibliotēkas vadībā turpinās kultūras mantojuma digitalizācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šobrīd, kad pandēmijas ierobežojumu dēļ apmeklēt kultūras iestādes nav ļauts, to radīto saturu iespējams lietot digitāli. Turklāt tas nepārtraukti tiek papildināts, pateicoties vairāku valsts iestāžu īstenotajam Latvijas kultūras mantojuma satura digitalizācijas projektam. Viens no pēdējiem paveiktajiem darbiem – digitalizēti 150 tūkstoši fotonegatīvu no izdevniecības “Dienas Mediji” fotoarhīva.

Senas kinohronikas, pagājušā gadsimta prese, Dziesmu un deju svētku vēsture, laikraksta “Diena” fotonegatīvu arhīvs un daudz kas cits šobrīd interesentiem ir pieejams digitālā veidā, pateicoties vērienīgam Latvijas Nacionālās bibliotēkas virsvadībā notiekošajam digitalizācijas projektam. Tas rit jau ceturto gadu un norisināsies vēl līdz 2023. gadam.

“Izdarīts ir ļoti daudz, un arī daudzi no rezultātiem ir jau pieejami sabiedrībai, un, proti, tas, ko jūs varat redzēt un ko jūs jau noteikti daudz lietojat, ir digitalizētais kultūras mantojuma saturs,” stāsta Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu attīstības vadītāja Karīna Bandere.

“Šim visam tiek veidota arī šāda vienota izplatīšanas platforma, lai nebūtu situācija, ka mēs katru no šiem materiālu veidiem, katru no šiem resursiem ejam lūkot un meklēt atsevišķā sistēmā, bet varam arī to apskatīt vienkopus.

Tas ir sagaidāms uz 2023. gadu.”

Projekts tiek īstenots par Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzekļiem ar Latvijas valsts līdzfinansējumu, un tā budžets ir gandrīz 12 miljoni eiro. Īstenotāju iecere ir darīt publiski pieejamu iespējami plašu saturu, taču pilnībā tas tomēr nebūs iespējams autortiesību ierobežojumu dēļ.

Karīna Bandere skaidro: “Daļa no satura vienmēr būs tikai un vienīgi pieejama vai nu no bibliotēkas, vai no citu kultūras iestāžu telpām. Tomēr, piemēram, šajā pandēmijas periodā jo īpaši ir lielas priekšrocības, jo mēs esam vienojušies ar autortiesību aģentūru AKKA/LA un gan periodika.lv materiāli, gan grāmatu materiāli ir pilnīgi brīvā piekļuvē, tāpat redzidzirdilatviju.lv, un digitalizētie jeb fiksētie kultūras pasākumi, koncerti ir skatāmi diva.lv portālā arī pilnīgi brīvi bez maksas.

Tāpat digitalizēti aptuveni 70 tūkstoši priekšmetu no simt Latvijas muzejiem. Tie gan vēl plašākai sabiedrībai nav pieejami.

“Šobrīd esam ļoti aktīvā otrās kārtas procesā, un gan muzeju priekšmetu digitalizācija, gan periodikas, tātad laikrakstu, žurnālu digitalizācija turpināsies vēl līdz pat šī gada beigām un, iespējams, nākamā gada pirmajai pusei. Tā kā vēl ir sagaidāmi jauni materiāli arī piekļuvē, kuri šobrīd nav redzami,” atklāj Bandere.

Atsevišķi šobrīd apskatāma arī Dziesmu svētku krātuve, kurā var atrast svētkos visvairāk atskaņotās dziesmas, dejas un citu interesantu informāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti