Dienas ziņas

Sākas Minhenes Drošības konference

Dienas ziņas

ASV sola 1 miljardu dolāru Austrumeiropai

LNB prioritāte – krājumu digitalizēšana

Nacionālās bibliotēkas prioritāte – krājumu digitalizēšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) apņēmusies stiprināt tās digitālo nākotni. Tā digitalizēs savus krājumus, lai bibliotēkas resursi būtu pēc iespējas plašāk pieejami arī ārpus ēkas. Piemēram, studentiem un zinātniekiem.

Simtgadi Latvijas Nacionālā bibliotēka nosvinēja pagājušajā gadā, un šis gads būs mazliet tāds, lai ievilktu elpu, atskatītos uz paveikto un izvirzītu svarīgākos mērķus nākotnei.

Pārdomu gads – arī tā 2020. gadu sauc bibliotēkas direktors Andris Vilks. Bibliotēka iecerējusi sadarbībā ar dažādiem arhīviem, muzejiem un citām bibliotēkām izveidot vienotu datu bāzi, kur glabāt kultūras mantojumu un digitālā veidolā restaurētos materiālus.

 “Vistuvākais mērķis mums ir panākt to, ka sabiedrība, iedzīvotāji bez vairākiem meklēšanas piegājieniem vai soļiem varēs uzreiz piekļūt pie visa,” norādīja Andris Vilks.

Tas galvenokārt noderētu studentiem, pētniekiem un zinātniekiem, tāpēc šajā procesā plāno iesaistīt arī lielākās universitātes. Tādējādi bibliotēkas bagātība būs pieejama visur, kur ir internets.

Vēl otra no šī gada prioritātēm būs bibliotēkas došanās ārpus tās sienām. Rudenī daļa “Gaismas pils” īslaicīgi pārcelsies uz Daugavpili, bet jau Lieldienās receptes no senajām pavārgrāmatām izmēģinās Āgenskalna tirgū, bet pašā “stikla kalnā” arī neiztiks bez tādiem tradicionāliem pasākumiem kā pasaules diktāts latviešu valodā, stāstu konference “TEDxRiga” un citiem.

“Mums ir 500 līdz 600 norišu gadā, kas notiek šeit. Te ir uzskaitītas lielākās, sākot ar lielajiem lasīšanas svētkiem jau pavisam drīz, marta sākumā, bet vasaras beigās katru gadu mēs svinam jubileju 29. augustā. Un 101. dzimšanas dienas svinības būs pavisam noslēpumainas, tā būs nakts bibliotēkā un vēl daži pārsteigumi,” atklāja LNB Norišu centra vadītājs Egils Štāls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti