Nacionālās bibliotēkas Audiovizuālā lasītava gaida vairāk apmeklētāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kopš Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Audiovizuālās lasītavas pārvākšanās uz jaunajām telpām Gaismas pilī pagājuši jau trīs gadi. To laikā iegūts labs tehniskais nodrošinājums un bagātīgi papildināts lasītavas krājums, bet labiekārtotās telpas alkst pēc apmeklētājiem. Lasītavā bez maksas var skatīties filmas, klausīties arī pagājušā gadsimta skaņu ierakstus, darboties ar dažādām datorapstrādes programmām. Kādas iespējas ir audiovizuālajā lasītavā un kā neapjukt plašajā piedāvājumu klāstā?

Nacionālās bibliotēkas Audiovizuālā lasītava gaida vairāk apmeklētāju
00:00 / 04:30
Lejuplādēt
LNB Audiovizuālajā lasītavā ikviens var baudīt vēsturi un kultūru. Lai gan uzsvars ir uz vizuālajiem un skaņas materiāliem, lasītavā pieejami arī drukātie izdevumi - grāmatas, bukleti, pat teātru repertuāru programmiņas. Var klausīties pagājušā gadsimta skaņu ierakstus, kas no skaņuplatēm digitalizēti mūsdienu formātos. Var netraucēti skatīties kino kritiķu ieteiktās vai grūti atrodamās filmas, ērti iekārtojoties kādā no astoņām kabīnēm. Filmas var gan uz brīdi apturēt, gan attīt atpakaļ un mīļāko vai nesaprasto vietu vērot vēlreiz.

"Mūsu galvenais uzdevums ir vākt visu, kas ir Latvijā izdots. Mums ir Latvijas filmas, piemēram, kas ir publicētas Latvijā, izdotas gan videokasetēs, gan DVD formātā, arī tādas, ko nerāda kinoteātrī. Protams, daudz kas "Youtube" ir atrodams, bet tā kvalitāte, kuru mēs šeit varam piedāvāt, ir daudz, daudz labāka. Un arī visādas vēsturiskas filmas, kas nemaz nav atrodamas "Youtube" un citur internetā. Un es domāju, ir daudz labāk atnākt šeit un noskatīties tādos labos apstākļos. Protams, mums nav visas pasaules filmas krājumā, mēs veidojam tieši izlasi ar labākajām filmām un ievērojamāko režisoru darbiem. Kā teicu arī Latvijas izdevumiem," stāsta Audiovizuālās lasītavas vadītāja Zane Grosa.

Lasītavā var noskatīties pat operu, baletu un koncertu videoierakstus, bet noderīgs krājuma papildinājums ir datortehnika ar skaņas, video un attēlu apstrādes programmām. Var montēt, rediģēt bildes, video, filmas un citus radošos projektus.

Tas pieejams ikvienam un bez maksas, tomēr vajadzīga lasītāja karte.

Latvijas Radio uzrunātie cilvēki biežāk par lasītavu nezina neko vai gandrīz nemaz, taču iespēju izmantot piedāvātos materiālus vērtē labi.

"Tā tāda gaumes lieta. Tagad jau tie audio un video ir tik ļoti pieejami visās vietās. Un ja cilvēkam patīk tāda nošķirtība un vēlme baudīt, tad kāpēc ne? Bibliotēka jau ir ļoti patīkama tādai izklaidei.," saka Dita, kas lasītavā izceļ montāžas aprīkojumu. "Man žēl, ka tur tik maz cilvēku iet, bet tas arī pieejams jebkurā mājā, jebkurā vietā, kur ir labi datori, lai gan es zinu, ka studenti uz turieni iet, jā. It īpaši tie, kuriem Rīga nav dzimtā pilsēta."

Una līdz šim bibliotēkā bijusi vien uz dažādiem pasākumiem: "Es kaut ko esmu dzirdējusi, bet man tas pašai īpaši neinteresē, tāpēc es neesmu vairāk lasījusi. Es domāju, ka tas ir ļoti labi, bet Nacionālā bibliotēka ir tālāk no visa un tur jātaisa tās ieejas kartes, lai tu tiktu iekšā, tiktu augšā. Tāpēc it tā mazliet grūtāk. Bet, ja man būtu laiks, tad varbūt ietu."

"Es to visu mājās varu izdarīt arī, jā. Tā kā tie, kas nevar, tiem jau baigi labi. Es neesmu nekur lasījis, es tikai esmu bijis tur un redzējis, ka tur ir iespēja, " Roberts par iespējām zina vien tāpēc, ka lasītavā bijis pats.

Savukārt Zane Grosa skaidro, ka apmeklētāju kļūst arvien vairāk, taču reti kad ir reizes, kad, piemēram, visas filmu skatīšanās kabīnes ir vienlaicīgi aizņemtas:

"Es domāju, jebkurai jaunai iestādei kā mēs, kas ir jaunā ēkā, paiet laiks kamēr cilvēki saprot, kas šeit ir atrodams, un tad sāk nākt arvien vairāk. "

Uz Audiovizuālās lasītavu nāk gan dažādu vecuma grupu, gan sabiedrības slāņu pārstāvji. Bet ko darīt tiem, kas par lasītavu neko nav dzirdējuši?

"Protams, bibliotēkas mājaslapā visa šī informācija ir, bet cik cilvēki paskatīsies to mājaslapu? Mēs meklējam arī veidus sadarbībā ar mūsu kolēģiem, kā varētu padarīt šo informāciju labāk zināmu. Mēģinām rīkot gan izstādes, gan pasākumus, lai popularizētu, bet nu tas ir visu laiku protams process. Procesā,'' saka Grosa.

Trīs gadu laikā audiovizuālā lasītava ieguvusi vizuālo un saturīgo pievilcību. Bet, šķiet, kādā krājuma kaudzē iekrauti aktīvāki aicinājumi izbaudīt ikvienam bez maksas piedāvātās Audiovizuālās lasītavas iespējas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti