Nacionālajam vēstures muzejam nodos vairāk nekā 900 Baltijas ceļa stāstus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) nodos vairāk nekā 900 stāstus par Baltijas ceļu glabāšanai Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM). Stāsti no 20 valstīm tika apkopoti UNESCO LNK projekta "Baltijas ceļa stāsti" laikā, kas norisinājās no aprīļa līdz oktobrim. Stāstu kolekcija tiks nodota glabāšanai arī Lietuvas Centrālajam valsts arhīvam un Igaunijas Okupācijas muzejam.

Svinīgā kolekcijas nodošana notiks LNVM 16.decembrī plkst. 15. Tajā piedalīsies kultūras ministre Dace Melbārde, Ministru prezidentes parlamentārais sekretārs Rihards Kols, Lietuvas un Igaunijas Nacionālo komisiju pārstāvji, atmiņu stāstu autori, kā arī projekta sadarbības partneri un atbalstītāji.

Pasākumā tiks prezentēts arī Baltijas ceļam veltīto atmiņu stāstu izdevums, kurā iekļauti 25 šim laikam raksturīgākie stāsti. Izdevums veidots kā izziņas avots par Baltijas ceļa norisi un būs pieejams elektroniski ikvienam interesentam vietnē "Thebalticway.eu", kur glabāsies arī visi projektam tiešsaistē iesniegtie Baltijas ceļa stāsti.

Atmiņu stāsti tika apkopoti gandrīz visa gada garumā, un to īstenoja UNESCO LNK kopā ar partneriem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, lai veicinātu izpratni par Baltijas ceļa nozīmību, izceļot vēsturiskās akcijas, laikabiedru atmiņas un darot tās pieejamas ikvienam. Atmiņas varēja ierakstīt arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ierakstu studijā, kuru 23.augustā ar saviem stāstiem atklāja Baltijas valstu premjerministri.

"Atmiņu stāstu apkopošana nebūtu iedomāja bez aktīvas mūsu sadarbības partneru iesaistes. Īpaši izceļams ir muzeju, bibliotēku, izglītības iestāžu un citu organizāciju un institūciju pienesums, piesaistot idejai cilvēkus visā Latvijā, arī Lietuvā, Igaunijā un citās valstīs," stāsta Baiba Moļņika, UNESCO LNK ģenerālsekretāres pienākumu izpildītāja.

Kā vēstīts, visā Latvijā tika rīkotas Baltijas ceļa stundas, aizvadīti stāstu vakari, semināri, konferences, ekskursijas, izstādes un citas Baltijas ceļam veltītas aktivitātes. Notika arī simboliskas sadošanās rokās, atkal vienojot vairāk nekā 15 000 cilvēku domās un izjūtās par šo mirkli pirms 25 gadiem. Kopumā Baltijas ceļa gadadienai šogad veltīti simtiem pasākumu Baltijas valstīs un to diasporās ārzemēs.

"Ar kolekcijas nodošanu muzejiem noslēdzas akcijas 25.gadadienai veltīto pasākumu kopums, taču skaistākais, manuprāt, ir vēl priekšā - ir stiprinātas starppaaudžu saites un veicināta vērtību nodošana no paaudzes paaudzē par notikumiem, kas 1989.gadā palīdzēja baltiešiem būt vienotiem ceļā uz brīvību," uzsver Baiba Moļņika.

Šogad apritēja 25 gadi kopš Baltijas ceļa - unikālas un mierīgas masu demonstrācijas, kuras laikā vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās, lai veidotu 600 kilometrus garu cilvēku ķēdi caur trim Baltijas valstīm, vienojot Igauniju, Latviju un Lietuvu centienos pēc brīvības. 2009.gadā nozīmīgākie dokumenti par Baltijas ceļa rīkošanu tika iekļauti UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajā reģistrā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopīgi sagatavotā nominācijā "Baltijas ceļš - cilvēku ķēde trīs valstu vienotiem centieniem pēc brīvības".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti