Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Teātris" Liepājā - muzikālā izrāde ar kaislībām

Ceļ jaunu dekorāciju darbnīcu un mēģinājumu zāļu kompleksu

Nacionālajai operai un baletam ceļ jaunu dekorāciju darbnīcu un mēģinājumu zāļu kompleksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Martā uzsākti darbi pie Latvijas Nacionālās operas un baleta Skatuves mākslu dekorāciju darbnīcu un mēģinājuma zāles kompleksa būvniecības Rīgā, Meirānu ielā 2. Tas nākotnē ļaus nodrošināt akūti nepieciešamās mēģinājumu telpas teātra māksliniekiem, kā arī uzlabos darba apstākļus dekorāciju meistariem.

Šķirotavas apkaimē Rīgā, Meirānu ielā 2, Valsts nekustamo īpašumu vadībā tiek īstenots projekts, kur nākotnē tiks izbūvētas vairākas ēkas. Latvijas Nacionālās operas un baleta dekorāciju darbnīcas, noliktavas un mēģinājuma zāles. Teritorijā iecerētas būves apmēram 6 tūkstoši kvadrātmetru platībā un paralēli ēku būvniecībai, tiks labiekārtota 8 tūkstoši kvadrātmetru plaša teritorija.

LNOB Skatuves mākslu dekorāciju darbnīcu un mēģinājuma zāles kompleksa būvniecība
LNOB Skatuves mākslu dekorāciju darbnīcu un mēģinājuma zāles kompleksa būvniecība

Valsts Nekustamo īpašumu Attīstības projektu pārvaldes direktors Jānis Ivanovskis Pigits stāsta: "Šobrīd ir pabeigti visi demontāžas darbi. Šobrīd jau notiek aktīvs darbs pie pamatu izbūves jaunbūvēm, un plānots ir līdz šī gada ziemai pabeigt ēkas nesošās konstrukcijas, lai ziemā jau varētu uzsākt iekšējo apdari."

Savulaik iecerētā Latvijas Nacionālās operas trešā būvniecības kārta, kurā bija paredzēta dekorāciju darbnīcas celtniecība, netika īstenota. Operas dekorāciju meistari daudzus gadus bijuši spiesti darboties atšķirīgās adresēs.

Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes loceklis Sandis Voldiņš skaidro, ka kompleksa būvniecība atvieglos LNOB darbu: "Tas mūsu praktiskais ieguvums ir ne tikai pašas dekorāciju ražotnes, bet arī mēģinājumu telpas. Praksē, lai opera varētu darboties, mums nav šobrīd mēģinājumu telpas un esam spiesti noslogot Jauno zāli. Dzīvē tas nozīmē ļoti daudz atvieglojumus. Piemēram, kaut vai sākot ar to, ka dekorācijas turpat uz vietas tiek saražotas. Mēs uzreiz varam organizēt mēģinājumu procesu uz vietas mēģinājuma zālēs, īstajās dekorācijās."

Projekta kopējās izmaksas lēšamas vairāk nekā 8 miljoni eiro. Daļu finansējuma Latvijas Kultūras ministrija piesaistījusi no Eiropas struktūrfondiem. Kompleksa būvniecību plānots pabeigt nākamā gada decembrī, bet operas mākslinieki telpas visticamāk sāks apdzīvot 2024. gada sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti