Rīta Panorāma

Intervija ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču

Rīta Panorāma

Sanija Būmane publicē debijas singlu "Saulei"

LNB apskatāma ceļojošā izstāde "Izgaismot Latviju"

Nacionālajā bibliotēkā skatāma ceļojošā izstāde «Izgaismot Latviju»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) līdz 31. jūlijam skatāma ceļojošā izstāde un filma “Izgaismot Latviju” angļu valodā. Tas ir viens no LNB simtgades ieskandināšanas pasākumiem.

Iepazīstot krāšņo Latvijas pierobežas dabu un paviesojoties mūsu pierobežas novados, pērn vairāk nekā 2000 brīvprātīgie 43 pašvaldību teritorijās nogāja savu Sirdskilometru valsts pierobežā. Latvija kļuva par pirmo valsti pasaulē, kuras iedzīvotāji valsts simtgadei par godu mēroja ceļu apkārt savai valstij un izgaismoja tās robežu ar ugunskuriem. Atskatoties uz akciju un ceļa apkārt Latvijai tapšanu, tika izveidota ceļojošā izstāde un filma “Izgaismot Latviju”, kas 2019. gada sākumā viesojusies daudzās vietās. Imanta Ziedoņa muzejs šajā ceļā uzņēmies tālāk attīstīt tūrisma maršrutu Latvijas-Lietuvas pierobežā – Leišmalītē.

“Varētu teikt, ka šī izstāde savā dizainā iemieso tādu kā miniatūru Latviju. To vislabāk var redzēt, pakāpjoties kādā no augšējiem bibliotēkas stāviem un paraugoties uz izstādes dizainu no augšpuses,” atklāj LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

 “Šie ir tādi cilvēkstāsti, kuros var redzēt, kā ir gājis. Ir iespējams klausīties stāstus par to, ko cilvēki ir piedzīvojuši ceļā, un dziesmas, kas tapušas ceļojuma laikā. Ir iespējams apskatīt bildes no visiem 43 gājieniem,” par izstādi stāsta Imanta Ziedoņa muzeja projektu vadītāja Maija Jaunzeme, atsaucot atmiņā Imanta Ziedoņa “Leišmalīti”, kurā dzejnieks pauž domu, ka reiz apkārt Latvijai ies ceļš.

Izstāde iedalīta četrās daļās jeb ceļos – Piejūras ceļš, Ziemeļmeitas ceļš, Māras ceļš un Leišmalīte, pie katra atklājot spilgtākos notikumus.

"Daudzi cilvēki pēc izstādes apmeklējuma vai filmas noskatīšanās saka: "Es arī gribu iet. Es arī gribu pieredzēt Latviju." Man liekas, ja cilvēki tā pasaka, tad mērķis ir sasniegts," uzsver Maija Jaunzeme.

Režisora Jāņa Rēdliha un biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas “RISEBA” studentu un mācībspēku kopīgi veidoto filmu ir iespēja noskatīties LNB “Draugu telpā”.

Jau vēstīts, ka arī šogad notika akcija “Izgaismo Latviju”, ko organizē Imanta Ziedoņa muzejs un Latvijas pierobežas pašvaldības. Atšķirībā no pērnā gada dalībnieki akcijā varēja piedalīties sev visērtākajā laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti